Duminica 22 Decembrie

E haos la Salvamont Cluj, după ce Guvernul vrea să dea oameni afară în plin sezon de iarnă. Tișe: ”E o prevedere stupidă, cretină!”


Salvamontiștii clujeni sunt în corzi, după ce Guvernul a decis că serviciile de salvamont din toată țara trebuie desființate, alături de toate entitățile juridice de stat cu mai puțin de 50 de angajați, și reorganizate. Sezonul de iarnă este în plină desfășurare, iar salvatorii montani nu știu exact ce îi așteaptă.

La Cluj, Serviciul public județean de Salvamont - Salvaspeo Cluj funcționează independent, având personalitate juridică, dar este finanțat de Consiliul Județean Cluj. Guvernul a emis o ordonanță de urgență care a devenit lege, prin care toate serviciile din țară sunt desființate alături de orice instituție de stat, care are mai puțin de 50 de angajați și are personalitate juridică. Guvernul speră că așa va raporta cheltuieli mai mici, mai ales că vrea să dea afară 15% din personal. S-a lăsat totuși o portiță, prin care acele entități care pot demonstra că au un caracter de unicitate, cum, este și cea de salvamont, pot cere printr-un memorandum să fie exceptați și să rămână în organizarea actuală. Cererea de la Cluj a fost trimisă de o vreme bună și răspunsul trebuie să vină până la final de an. 

”La nivel național sunt 300 de salvatori montani. Dacă reduci 300 de pensii speciale ai rezolvat problema”

La nivel de România sunt 26 de județe care au servicii de salvamont, înființate ca structuri separate, dar sub Consiliile Județene. Ordonanța nouă prevede că tot ceea ce e sub 50 de angajați trebuie desființat la pachet, reorganizat și restructurat.

La noi, specificul muncii este mai diferit.  Guvernul a lăsat o portiță și, dacă faci un memorandum și demonstrezi caracterul de unicitate al serviciului prestat, ai putea scăpa de pierderea capacității juridice. S-a depus memorandumul și nu s-a răspuns nimic. Mai sunt 2 săptămâni de lucru la nivel guvernamental si trebuie să se dea o soluție. Reorganizarea prevede reducerea a minim 15% din personal”, a declarat Titus Crăciun, purtătorul de cuvânt al Serviciului public județean de Salvamont - Salvaspeo Cluj.

Bine ar fi ca Serviciul din Cluj să rămână cu personalitate juridică, pentru că activitatea lor este comparabilă cu cea a ISU Cluj sau SMURD Cluj, iar trecerea în structura Consiliului Județean Cluj ar însemna un dezastru birocratic. 

Noi ceream să rămânem cu personalitate juridică. CJ Cluj ne finanțează ca până acum, dar, dacă pierdem personalitate juridică, se mai introduce un nivel birocratic în plus și ne va bloca pe anumite lucruri”, a mai spus Titus Crăciun.

Serviciul are acum 28 de posturi, dar numai 25 de angajați, 3 posturi fiind neocupate și vor dispărea oricum. Din cei 25 de angajați, 14 sunt salvatori montani, ajutați de voluntari, iar restul de 11 oameni lucrează la Ariile protejate, deci fac o muncă importantă de monitorizare și supraveghere. Ei bine, prin Ordonanța Guvernului, 15% ar urma să fie dați afară. 

La nivel național sunt 300 de salvatori montani. Fac un exercițiu de imaginație și mă gândesc că, dacă reduci 300 de pensii speciale la pensii pe bază de contributivitate, ai rezolvat problema. Reducerea personalului nu rezolvă nimic, pentru că și așa suntem prea puțini. Fără voluntari am fi într-o situație mult mai rea”, a încheiat Titus Crăciun, care a spus că acum mingea este în terenul Guvernului, iar dacă nu se face nimic la Consiliul Județean Cluj.

Tișe: ”E o altă prevedere stupidă, cretină, luată de anumiți funcționari din Ministerul Finanțelor”

Știri de Cluj a discutat și cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care este foarte deschis în rezolvarea problemei și a vorbit foarte critic la adresa celor de la București.

E o altă prevedere stupidă, cretină, luată de anumiți funcționari din Ministerul Finanțelor, care nu au ținut cont de faptul că salvamontiștii și Direcția de evidență a persoanei Cluj (n.red. și aceasta este afectată de aceeași problemă și ar trebui să dea afară 6 oameni) nu pot fi comasați cu Serviciul de protecție și pază sau cu alte servicii, pentru că au o activitate specifică. Nu au nicio legătură cu alte activități pe care le avem noi. Ei sunt ca pompierii sau cei de la SMURD. Trebuie să funcționeze de sine stătător.

Am cerut să se emită un memorandum pentru ca Salvamontul să fie exceptat, dar nu am primit niciun răspuns. Eu nu pot aștepta să se trezească cei de la București și noi să fim cu acest serviciu extrem de important în aer. 

Noi încercăm o soluție prin care aceștia să devină angajați ai CJ Cluj, pentru a nu da afară niciun om. Fie îi preluăm în interiorul instituției, fie cu personalitate juridică, depinde cum vor ei. 

Încercăm să facem asta și cu evidența persoanei și cu Serviciul de salvamont. 

Eu nu am o problemă. Eu vrea să salvăm locurile de muncă, vrem să îi salvăm, de asta discutăm”, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Lucrurile vor fi rezolvate până la final de an, a mai spus acesta. ”Nu se pierde niciun loc de muncă. Avem nevoie de salvamontiști. Sunt oameni pe care i-am pregătit, am investit în ei. 

Această ordonanță prevede dispariția de posturi vacante și dispariția de cheltuieli. Așa a fost gândită de ei, dar au greșit. Ei au crezut că se va face o economie prin acești oameni și prin numărul de personal care dispare. În realitate, nu se întâmplă pentru că acolo unde au fost cheltuieli mari, vorbesc despre investiții, s-a dat memorandum și banii tot sunt cheltuiți din buget. Au rămas economiile din salarii, dar acestea sunt minore. Asta e economia pe județul Cluj, cu 3 oameni dați afară? Pe hârtie apare că se face economie, dar nu se întâmplă așa și ne-am trezit cu o decizie greșită”, a mai adăugat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj a precizat că situația va fi rezolvată până în ianuarie, iar apoi se va căuta o soluție pe termen lung. 

Comentarii Facebook