Vineri 22 Noiembrie

Ecologiștii INVADEAZĂ zona verde de la blocul ”semilună” de pe Plopilor - FOTO

 

Ecologiștii clujeni vor trece la nesupunere civică în cazul zonei verzi, îngrădite acum, de la blocul ”semilună” de strada Plopilor, o fostă zonă de promenadă.

 

Marți, 12 noiembrie, de la ora 13.30, la poarta ridicată lângă drumul din apropierea Canalului Morii va fi un gest simbolic de nesupunere civică. După escaladarea gardului, participanții se vor deplasa la întretăierea dintre Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu unde vor intra dintr-un parc în altul, spații despărțite de 5-7 metri, printr-un procedeu denumit tiroliană. Chiar dacă distanța dintre parcuri este extrem de mică, pentru a ajunge dintr-un spațiu în altul este nevoie a ocoli aproape 1.5 km și de plata unei taxe.

 

În cadrul performance-ului, civicii din grupul civic de inițiativă SOS (Societate Organizată Sustenabil) și susținătorii propunem crearea prin diverse negocieri publice a celui mai mare spațiu public din Cluj, care să lege între ele Canalul Morii, Someșul, Parcul Iuliu Hațieganu și Parcul Rozelor. Ca să documentăm performance-ul, am mers prin diverse locații. De pildă, am arătat că prin deschiderea curților școlilor, în contextul în care doar puține curți sunt deschise în weekend și după-amiaza, se poate tripla cantitatea de spații de joacă din oraș. Va fi un efort în plus pentru școli și primărie datorită unei reglementări suplimentare, dar sănătatea noastră este mai importantă în raport cu măsurile de securizare a perimetrelor școlare, mai ales în condițiile unui oraș fără spații publice de anvergură. Am mers să ne cățărăm și la viitorul Parc Între Lacuri (Parcul Est) de peste 50 de hectare, acceptat de primărie la propunerea SOS, dar și în Parcul Feroviarilor, ca să arătăm că acele spații închise nu doar că pot fi deschise pentru publicul larg, dar și că unele părți din ele sunt menținute închise în mod ilegal. Ne-am cățărat și la Școala Ardeleană pentru a îndepărta un gărduleț inestetic pe care l-am împletit în formă de cerc și pe care l-am rostogolit pe stradă, așa cum făceau copiii pe vremuri cu cercurile, răcnind SHARE pe respectabila str. Kogălniceanu. Noi reclamăm, în fond, deposedarea locuitorilor orașului de bunurile lor publice și comune. De ce fac toate astea artistic și nu civico-politic? Din neputință… Și pentru că simțindu-mă lipsit de putere, ca atâția alți cetățeni, arta este cea mai plastică formă care ne-a rămas pentru a critica relațiile de putere existente. Iar cum arta este unicul catharsis, mă agăț de ce pot pentru ca valorile, formele și ideile în care cred să aibă o minimă vizibilitate și ca să nu o iau complet razna rămânând în România”, a declarat Adrian Dohotaru, membru SOS.

 

Constructorii MEGA blocului din Parcul Rozelor, acuzați că blochează accesul la Canalul Morii - FOTO

Comentarii Facebook