Vineri 22 Noiembrie

Ecologiștii solicită desființarea porții metalice de pe Canalul Morii, de la blocul milionarilor

 

Un ecologist solicită Primăriei Cluj-Napoca, primarului Emil Boc, și directorului Dănuț Canta, de la Apele Române Someș Tisa, să ia măsuri pentru desființarea porții metalice culisante automate care blochează accesul pe Canalul Morii.

 

Această poartă a fost amplasată inițial fără autorizație de construcție, pentru a asigura liniștea clujenilor care au plătit de la 100.000 de euro în sus pe un apartament în frumosul bloc cu vedere la Parcul Babeș. 

 

În motivarea cererii, Adrian Dohotaru precizează care sunt articolele din Legea Apelor cu nr. 107/1996, care au fost încălcate. ”Autoritățile trebuie să verifice dacă poarta a fost montată respectând legislația în vigoare care cere avize de la Apele Române. Anexa 2 a legii stipulează, printre altele, lățimea zonelor de protecție în lungul cursurilor de apă, care este la lățimea Canalului Morii de 2 metri. Cum poarta este la limita canalului, legea nu a fost respectată.

 

Poarta împiedică nu doar accesul clujenilor în Parcul Rozelor, ci și plimbarea de-a lungul Canalului Morii, unde trecătorii au câteva bucurii simple și beneficiază de câteva bunuri comune: apa curată, vegetația bogată și de măcănitul rațelor. Blocul, un exemplu greșit de ”gated community”, este deja înconjurat de un gard, are un portar și nu mai are nevoie de îngrădirea suplimentară a aleii care face înconjurul parcului și care este inclusă în circuitul ”Promenada inimilor”, precizează Adrian Dohotaru. 

 

Poliția Locală, Serviciul Control Urbanism și Disciplina în Construcții, a precizat, în 2013, că: ”Lucrările care au dus la blocarea drumului nu au beneficiat de autorizație de construire, urmând ca, după expirarea termenului acordat pentru intrarea în legalitate să fie întreprinse, în continuare, măsurile prevăzute de legislația în vigoare”.

 

Lucrarea a primit autorizațiile ulterioare construirii, ”încălcă distanța legală dintre apă și poartă. Prin urmare, solicit desființarea lucrării, pentru ca cetățenii să poată trece în preajma canalului. În caz contrar, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, vă voi acționa în instanță”, a mai subliniat Dohotaru.

 

Această a treia sesizare vine în contextul trainingului organizat la Cluj de Asociația ”Salvați Bucureștiul”, care are peste 150 de procese în capitală, și de Asociația Plusminus, care a avut rolul de a extinde bunele practici ale societății civile în privința protejării mediului și patrimoniului în contextul lipsei de transparență a autorităților și deciziilor ilegale ale acestora.

 

Comentarii Facebook