Emil Boc este pe locul 2 in topul încrederii românilor, dupa Geoană și ar putea fi candidatul PNL pentru Președinție! - sondaj INSCOP


Un sondaj INSCOP la comanda News.ro îl plasează pe primarul municipiului Cluj-Napoca imediat dupa Mircea Geoana în ceea ce privește gradul de încredere al românilor.

Astfel, Geoană este creditat cu aprecierea a 37% dintre cei chestionați, în timp ce despre Emil Boc 36.3% spun că au încredere multă sau foarte multă.

Pe locurile următoare se plasează Victor Ponta cu 24.9%, fostul lider PSD depășindu-l pe actualul șef al social-democraților, Marcel Ciolacu, creditat cu un capital de încredere de 24%.

Urmează Nicolae Ciucă cu 20%, George Simion cu 19.8%  şi Diana Şoşoacă cu 18.5%. În Dacian Cioloş au încredere destul de multă şi foarte multă 15.8% dintre participanţii la sondaj, în Mihai Tudose au încredere 13.5%, iar în Cătălin Drulă 9.5%.

inscop2.jpg

Se pare că electoratul român apreciază mai mult vechea generație de lideri politici, retrași momentan din posturile de conducere la nivel național (Geoană, Boc, Ponta) față de cei aflați acum la conducerea țării (Ciolacu, Ciucă).

Plasarea lui Emil Boc la mare distanță înaintea președintelui partidului, Nicolae Ciucă , il plasează pe primarul Clujului cu prima șansă ca viitor candidat din partea PNL la cea mai inaltă funcție în stat. Ciucă este, desigur, favoritul lui Klaus Iohannis, însă odată cu apropierea de finalul mandatului, influența în partid a actualului președinte se diminuează de la o zi la alta. 

Boc este și un politician mult mai experimentat si abil decât Ciucă, despre care există îndoieli ca ar putea face față unor dezbateri electorale intense.

In ceea ce privește notorietatea politicienilor, conform sondajului INSCOP, topul este condus de Victor Ponta - 96,4%, urmat de Diana Şoşoacă - 95%, Marcel Ciolacu - 94,2%, Emil Boc - 90,9%, Mircea Geoană - 89,1%.

Pe următoarele locuri sunt: Dacian Cioloş - 84,5%, George Simion - 82,8%, Nicolae Ciucă - 82,6%, Mihai Tudose - 54,8% şi Cătălin Drulă - 46,7%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Comentarii Facebook