Vineri 22 Noiembrie

Emil Boc s-a deplasat la Berlin pentru a promova proiectul Capitală Culturală Europeană 2021

 

Primarul Emil Boc a participat la Berlin la conferinţa ”Cities for Europe” şi la evenimentul Art Market, la Budapesta, evenimente de referinţă pentru proiectul Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană 2021.

 

În perioada 8 - 10 noiembrie 2012, primarul Emil Boc a participat la două evenimente internaţionale de referinţă în calendarul proiectului de pregătire a dosarului de candidatură a oraşului nostru pentru competiţia de capitală culturală europeană.

 

Astfel, în 8 şi 9 noiembrie primarul Emil Boc a participat la Berlin, la conferinţa ”Cities for Europe”, eveniment la care a fost invitat, alături de importante personalităţi europene, printre care amintim preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz - care a dat citire ”declaraţiei de la Berlin” - document programatic privind direcţia strategică la nivelul Uniunii Europene a conceptelor de dezvoltare durabilă a oraşelor. De asemenea la eveniment au mai participat şi parlamentarul european Jo Leinen, membru al Advisory Board Parliamentarian Working Group of ASfE and President of the European Movement International. Alţi participanţi de marcă care au susţinut discursuri în cadrul conferinţei au fost Brigitte Russ-Scherer, fost primar al oraşului Tübingen şi membru al iniţiativei “A Soul for Europe”, sau  Michael Müller, primarul oraşului Berlin. 

 

Primarul Emil Boc s-a întâlnit cu dna Francisca Abreu, consilier cultural al oraşului Guimarães (capitală europeană a Culturii în anul 2012), Werner Spec, primarul oraşului Ludwigsburg şi 

Krzysztof Soska, viceprimarul oraşului Szczecin. În cadrul conferinţei au fost prezentate modelele de succes ale oraşelor Guimares, Portugalia (2012), Riga, Letonia (2014) şi Pafos, Cipru (2017). 

 

”Evenimentul a fost o importantă ocazie de promovare a proiectului Cluj-Napoca - Capitală europeană a Culturii, dar şi o oportunitate pentru acumularea de informaţii din experienţa altor oraşe cu proiecte similare, care au avut deja confirmarea valorii culturale, prin obţinerea acestui statut. Semnalele primite ne arată că oraşul nostru are toate şansele pentru a atinge acest obiectiv şi a obţine titlul de calitală europeană culturală în anul 2021. Elementul esenţial este multiculturalismul Clujului, şi modelul pe care îl oferă în acest sens tuturor comunităţilor europene”, a explicat primarul Emil Boc, la finalul conferinţei.

 

Din punctul de vedere al organizatorilor, obiectivul evenimentului a fost crearea unei coaliţii a mai multor oraşe din Europa pentru a sublinia importanţa asumării la nivelul oraşelor a unei responsabilităţi europene. Participanţilor li s-a propus să adere la Declaraţia de la Berlin. 

 

Organizatorii conferinţei sunt ”A Soul for Europe”, oraşul Berlin şi Agenţia Federală pentru Educaţie Civică.

 

”A Soul for Europe” sunt o mişcare europeană, o reţea a societăţii civile care a apărut la Berlin, în 2004 şi care s-a extins în toată Europa. ”A Soul for Europe” promovează o Europă a cetăţenilor, încercând să sprijine construcţia europeană de la ”firul ierbii”. Consideră cultura ca un factor strategic al dezvoltării Europene la toate nivelurile şi propun o comunicare a ideii europene îndreptată spre cetăţean. Cluj-Napoca este reprezentat în boardul ”A Soul for Europe”de doamna Rariţa Zbranca, membru al AltArt/Fabrica de Pensule).

 

În data de 10 noiembrie 2012, primarul Emil Boc se află la Budapesta, unde participă la ”Art Market” - cel mai important târg de artă din Estul Europei. Aflat ca lea de a doua ediţie, manifestarea are Clujul drept invitat special în acest an. Fabrica de Pensule (prin câteva galerii - Bazis şi Sabot) şi Univestitatea de Artă şi Design au amenjate standuri generoase şi de asemenea, târgul găzduieşte o  expoziţie curatoriată de organizatori în care vor fi prezenţi mai mulţi artişti clujeni: "Crossing Cluj" - curator Délia Vékony, printre expozanţi numărându-se tineri artişti clujeni precum: Teodora Axente, Marius Bercea, Zsolt Berszán, Mihuţ Boscu, Alex Miruţiu, Ciprian Mureşan, Miklos Onucsan, Sorin Neamţu, Cristi Pogăcean, Şerban Savu, Mircea Suciu, Szabolcs Veres...

 

În cadrul târgului se organizează de asemenea două mese rotunde legate de Cluj- Napoca.  Prima se intitulează ”Crossing Cluj - The Success Story of an Eastern-European City on the Contemporary Art Market” şi îşi propune să exploreze scena artistică clujeană, direcţiile actuale şi rădăcinile de la care se revendică artiştii contemporani, fenomenul ”şcolii de la Cluj”, locul artiştilor clujeni într-un context al artei la nivel global.

 

Cea de a doua masă rotundă, axată pe dezvoltare urbană, pe strategiile de city marketing şi pe oportunităţile oferite de programul capitalelor culturale europene se numeşte ”Arta şi marketingul de oraş, Capitale Culturale ale Europei”. Primarul Emil Boc este invitat să susţină un discurs şi o prezentare a stadiului proiectului de capitală, precum şi a direcţiilor pe care dorim să susţinem această candidatură, iar alături de el vor mai lua cuvântul şi Zsolt Pava, primarul oraşului Pecs, oraş înfrăţit cu Cluj-Napoca şi care a fost capitală Culurală Europeană în anul 2009. Va mai fi prezent şi primarul oraşului Debrecen Lajos Kósa. 

 

Deplasarea primarului în Berlin s-a făcut pe cheltuiala organizatorilor.

Comentarii Facebook