Europarlamentar clujean, avertisment la trei ani de la începerea războiului din Ucraina: „Următoarea victimă ar fi Moldova și România”

Astăzi, 24 februarie 2025, se împlinesc trei ani de când Rusia a început invazia Ucrainei, iar pe lângă multele mesaje de susținere pe care țara vecină le-a primit, europarlamentarul Daniel Bode a transmis un mesaj prin care îndeamnă la pace. Acesta nu a uitat să menționeze că și România ar trebui să profite de pe urma încheierii războiului.

El a declarat că acest război este un eșec al politicii externe: „Sunt trei ani triști pentru întreaga lume, acolo au murit și mor mai departe oameni nevinovați și cu siguranță, acest război este și un eșec al politicii externe la nivel internațional. Ar fi trebuit făcut mult mai mult pentru a nu se ajunge în această situație, dar din păcate Putin a fost cel care a generat acest război care a dus la o reașezare a întregului ecosistem la nivel mondial” a explicat acesta pentru Ziua de Cluj.

Daniel Bode a avertizat că există riscul ca Rusia să nu se oprească în Ucraina și să continue până în Româmia: „Ucrainenii nu luptă acolo doar pentru a-și apăra propria țară, ci și pentru a apăra ordinea mondială. Putin nu s-ar opri în ipoteza în care ar câștiga războiul, sau în ipoteza în care s-ar încheia o pace care să nu corespundă unor realități din teren – nu se va opri în Ucraina și următoarea victimă ar fi Moldova și România” a susținut liderul PNL Cluj.

Europarlamentarul a transmis că este nevoie de o pace cât mai repede posibil: „E important să ținem de acest proces de pace pe care ni-l dorim cu toții. Vreau să mizez pe ceea ce înseamnă această maturitate a actorilor politici internaționali că vom avea parte de o pace cât mai curând”.

Totuși, Bode a susținut că și România ar trebui să profite din urma războiului, după ce va începe reconstrucția Ucrainei: „Vreau să cred că se va putea întâmpla această pace, dar aceasta presupune prezența la masă a acestor entități, cum spuneam, și evident, am mai spus, România nu poate fi evitată, sigur într-o logică arhitecturală care ține de un management bun al acestei situații, în procesul de reconstrucție” a spus europarlamentarul.

Comentarii Facebook