Duminica 22 Decembrie

Ex-PLUS, Oana Bogdan ”colectivista”, despre specula chiriilor din Cluj: Primăria Clujului să doneze pământ oamenilor


Oana Bogdan, fosta membră a PLUS, care a stârnit reacții puternice cu declarațiile de acum doi ani privind desființarea proprietății și traiul la comun, cere acum să fie donat pământul public.

Primăria Cluj să doneze sau să vândă pământ

Am scris în ultima postare despre specula imobiliară din Cluj și cum ea duce la creșterea prețurilor locuințelor disproporționat cu venitul cetățenilor (atunci când plătim mai mult de 40% din venit pe chirie sau pe rata la bancă, putem spune că nu ne permitem respectiva locuință), iar în ultimii ani am tot scris despre pământ și despre faptul că el ar trebui pus în afara logicii pieței. Iată, un model de locuire care ar putea fi o soluție pentru criza locuințelor din Cluj: fondul funciar comunitar (Community Land Trust, CLT).

Acest model anti-speculativ de dezvoltare imobiliară a apărut în urmă cu aproximativ 50 de ani în cadrul mișcării pentru drepturile civile din SUA și se bazează pe trei premise: 

(1) terenurile nu ar trebui să fie vândute și ar trebui să rămână în orice moment proprietatea colectivă a comunității; 

(2) accesul la o locuință de calitate la prețuri accesibile este un drept fundamental, nu o marfă pentru speculații financiare; 

(3) a trăi (împreună) pe terenuri comunitare împuternicește indivizii și întărește cartierele.

În acest model, primăria Clujului ar putea să doneze pământ fondului funciar comunitar (sau să-l vândă la un preț mic). De ce? Pentru că astfel s-ar asigura că oameni cu venituri modeste pot trăi în oraș (și ea, primăria, va trebui să construiască mai puține locuințe publice sau sociale). De ce? Avem nevoie de oameni din toate categoriile de venit în oraș pentru ca acesta să funcționeze bine. Dacă ne imaginăm orașul ca pe un organism, vom înțelege de ce. Dacă tot nu înțelegem, să ne întrebăm care este salariul unui tânăr profesor, al unui gunoier, al unui vânzător la alimentară, și-apoi să ne uităm la prețurile locuințelor”, a relatat Oana Bogdan.

Emil Boc declara că chiriile au crescut pentru că a crescut și nivelul de trai

Oana Bogdan a făcut aceste declarații după ce primarul Emil Boc spunea că chiriile au crescut pentru că oamenii trăiesc mai bine, nu pentru că e speculă.

Un preț mare la chirii indică specula imobiliară și faptul că interesele pieței sunt mai presus decât dreptul cetățenilor la locuire, și nu, acest lucru nu se întâmplă "în toate orașele din Europa, cu o calitate mare a vieții", cum ne spune domnul primar. De exemplu, în Viena, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume (!) între 2009 și 2019, chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului. Contractele de închiriere protejează chiriașii împotriva unor tarife exorbitante. Sistemul de locuințe sociale are, de asemenea, o reputație solidă, 60% din populația orașului locuind în apartamente subvenționate. Dar na, Viena e un oras "roșu", pe când Clujul e "galben-albastru".

Deci calitatea vieții nu este direct proporțională cu prețul (chiriei) locuințelor. După cum creșterea economică nu se reflectă, de cele mai multe ori, în creșterea calității vieții. De aceea există "Indicele de progres social", care măsoară 50 de indicatori sociali și de mediu pentru a crea imaginea a ceea ce înseamnă cu adevărat viața oamenilor obișnuiți. Indicele nu măsoară fericirea sau satisfacția oamenilor, ci se concentrează pe rezultate măsurabile în domenii precum locuirea și nutriția, drepturile și educația. Bazat pe obiectvele dezvoltării sustenabile (SDGs) și Agenda 2030 a ONU, acest indice este un instrument politic util. Mai multe informații în comentarii. 

Sunt de acord cu domnul primar atunci când spune că-n Europa prețul locuirii este mare: 10% din populația UE cheltuie 40% sau mai mult din venitul lor pentru locuințe, inclusiv un sfert dintre cei care plătesc chirii în sectorul privat (probabil că printre aceștia se numără ceva clujeni). Dar să ne reamintim faptul că accesul la locuințe adecvate și sustenabile este un drept fundamental garantat la nivelul UE de Carta socială și face parte din Pilonul european al drepturilor sociale. Cadrul de guvernanță economică al UE și regulile sale privind activitățile bancare, concurența și protecția consumatorilor au un impact major asupra pieței imobiliarelor. De aceea, Parlamentul European a adoptat la începutul lui 2021 raportul "Accesul la locuințe decente pentru toți". Comisia Europeană se va asigura că dreptul la locuire de calitate este pus înaintea intereselor pieței. Să vedem cum va evolua Clujul...”, a comentat Oana Bogdan declarația primarului.

Arhitecta Oana Bogdan crede în traiul la comun și renunțarea la proprietate

Recent, arhitecta a spus că traiul la comun ne-ar feri de o viitoare pandemie. ”În primul rând că n-am mai avea pandemii dacă am trăi "comunal", pentru că asta ne-ar reduce amprenta ecologică. Adică am lăsa naibii natura în pace. I-am face loc. Căci natura nu mai are loc. Înghesuită, ne transmite mesaje în formă de viruși care ne țin în casă. În goana după "a avea", îi consumăm lacom resursele. Iar suprafața pământului este una dintre cele mai valoroase resurse. Sunt arhitectă, am semnat și-o să semnez proiecte pentru 134, 198 și peste 200 de locuințe. Astea sunt proiecte mari, care ocupă pământ. Adică acea resursă valoroasă. Este logic să mă preocupe reducerea suprafeței pământului folosită de clădiri, accesul la locuințe ieftine și de calitate, densitatea urbană de calitate (adică orașe cu o densitate mare de locuitori, dar și de locuințe cu terase și balcoane mari, și de piețe și parcuri) și tot ce ține de organizarea existenței umane pe pământ”, spunea aceasta. Citiți mai multe aici. 

Ciolos: Oana Bogdan este roata motrice din PLUS

Oana Bogdan și-a dat demisia din PLUS în octombrie 2019, dar înainte a făcut unele declarații care au zguduit România. Dacian Cioloș a numit-o ”roata motrice” din spatele partidului.

Oana Bogdan a spus la începutul anului 2019 că proprietatea privată trebuie desființată și, de asemenea, trebuie să renuțăm la viața de cuplu în favoarea traiului în grup.

Comentarii Facebook