Vineri 22 Noiembrie

Fără a glumi, Boc spune că pe strada Kogălniceanu simți natura adevărată: ”Să nu mergi în vârful muntelui, la Băișoara”


Primarul Emil Boc le-a explicat clujenilor de ce pe strada Kogălniceanu a rămas o zonă numai cu pământ, fără iarbă. Oamenii spun că atunci când plouă zona este de necirculat, dar primarul le-a replicat că e o zonă în care să ia contact cu pământul, pentru a nu fi nevoiți să meargă până la Băișoara pentru a vedea natura. 

Mulți au spus ”Cum în partea aceea dinspre Liceul Emil Racoviță nu e beton?”. Unde nu este granit se plânge lume că de ce nu este granit. Acolo așa a fost viziunea proiectanților. Eu nu am fost însă de acord să taie copacii de pe Universității, nu am fost de acord cu amplasarea pe sol a Grupului statuar ”Școala Ardeleană”, în rest am avut aceeași viziune legat de modernizarea acestor străzi ca și proiectantul.

Și acolo (în fața Liceului Emil Racoviță) proiectantul a luat un model european. Aș vrea să mergeți în Bruxelles, să vedeți că și la câteva sute de metri de Grand-Place este un parc unde poți să mergi să ai contact cu pământul și este și zonă unde să te plimbi pe granit. Alegi tu pe care vrei să mergi. Mai sus este parcul din fața Palatului Regal, și acolo vezi zonă de pământ și să vadă copiii cum arată pământul adevărat sau poți să te plimbi pe granit. Mergeți în Valencia că există în anumite zone acest mixt între pavaj cu granit și pământ. Mergeți în Florența și vedeți în fața la marele Dom că totul este numai granit, mergeți în fața Parlamentului European din Bruxelles și e numai granit, în Grand-Place este numai granit, unde nu e niciun copac. Sunt zone care se pretează la spații publice deschise. 

Pe Kogălniceanu așa a decis proiectantul, în consonanță cu ceea ce avem în Europa, să avem zonă cu granit, spații publice deschise, dar și o zonă unde nu e asfalt sau beton, ci un fel de sol natural, cu copaci plantați și sol natural ca să simți contactul cu natura adevărată. Să nu mergi în vârful muntelui, la Băișoara, ca să poți avea contactul cu pământul. Și în spațiul urban să fie niște zone, pe care să le utilizezi dacă vrei. Nu sunt spații de circulat cu mașinile. Este o viziune de a aduce natura în centrul Clujului, de a îmbina dimensiunea de pavaj, cu dimensiunea terestră. Asta ar trebui să înțeleagă viziunea proiectantului în această direcție. Evident că gura lumii nu o poți opri, dar trebuie să înțeleagă ce este în spatele concepției proiectantului. Eu zic că e o lucrare reușită”, a precizat primarul Emil Boc, la emisiunea Ziua Live. 

Comentarii Facebook