Miercuri 30 Octombrie

Fără apă în satele Săliștea Nouă, Corușu, Popești, din comuna Baciu. Stau la 10 km de Cluj-Napoca, dar sunt ca în Bărăgan


Oamenii din satele Săliștea Nouă, Corușu, Popești, din comuna Baciu, nu au apă de mai multe zile. Satele sunt la circa 10 km de Cluj-Napoca, dar oamenii simt că sunt în mijlocul pustietății. 

Închipuiți-vă un scenariu: Sâmbăta Rusaliilor, la ora 10.00, se ia apa potabilă, ora 21.00 revine, pentru o jumătate de oră, presiune mica, nici sa umplu un pahar de apa sa beau. Găsesc prin casa o sticlă de 2 litri de apă, după o zi de munca să mă spăl plin de praf, de la zidărie, ciment.. Cum ați proceda domnule direct al Companiei de Ape Someș? Cum v-ați pune seara în pat în așternuturi?

Dimineața, duminica Rusaliilor, aceeași situație trasa la indigo. Luni, plec din oraș de dimineață, mă întorc seara la ora 22.00, nici urmă de apă pe țeavă. Menționez faptul ca sunt afectați cetățenii a 3 sate. Popești, Corușu, Săliștea Nouă”, ne-a relatat Ionuț.

Oamenii spun că în localitatea Corușu, este firma Oncos, care este conectată la rețeaua de apă a satului. 

Din surse neoficiale am aflat ca Oncos, care activează pe raza satului Corușu, este branșate la rețeaua de apa publica a sătenilor, deși e consumator industrial”, a mai spus locuitorul satului Săliștea Nouă.

Cei de la Compania de Apă Someș spun că rețeaua este suprasolicitată în Corușu și Săliștea Nouă. ”Completarea stocurilor de apă din rezervorul care deservește cele două localități, se realizează cu dificultate, motiv pentru care, în următoarele 48 de ore, (20 - 21 iunie 2021), furnizarea apei se va realiza cu intermitență. Pentru a limita timpul necesar pentru întregirea stocului de apă, rugăm utilizatorii să utilizeze apa doar pentru consumul casnic nu și pentru lucrări agricole și zootehnice”, susțin cei de la Compania de Apă Someș.

Cea mai mare cauză a fluctuațiilor în furnizarea apei potabile o constituie utilizarea acesteia în alte scopuri decât strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale. 

Compania de Apă Someș administrează un sistem aparținând autorității locale și face eforturi de a depista și remedia eventualele defecte care ar putea contribui la lipsa apei.

Reamintim tuturor utilizatorilor deserviți de Compania de Apă Someș S.A că legislația  în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești. Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client.

Potrivit prevederilor art.229, din Ordinul nr. 88/2007 al ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală), “Utilizatorul este obligat: b) să asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apă, prin încadrarea în normele de consum pe persoana, unitatea de produs sau puncte de folosință, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) să utilizeze apa numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor(…)”.

În consecință, Compania de Apă Someș S.A reia apelul adresat pe parcursul anilor utilizatorilor din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj, în particular către cei din zona rurală, de a utiliza apa potabilă din rețea strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale și de a nu afecta disponibilitatea apei pentru alți concetățeni, prin utilizarea ei în scopuri de grădinărit și agricultură”, explică cei de la Compania de Apă Someș.

Comentarii Facebook