Firma care construieşte Buftea de Cluj a intrat în insolvenţă
Proiectul Buftea de Cluj, cel despre care primarul Emil Boc susţinea că va adăposti cele mai moderne platouri de filmare din România, este în impas.
Pe rolul Tribunalului Brăila, societatea Valve Internaţional SRL, care a fost desemnată de Primăria Cluj-Napoca pentru a construi Centrul de Industrii Creative şi IT, şi-a cerut insolvenţa, iar un judecator specializat a admis cererea, ceea ce înseamnă că societatea nu mai poate fi urmărită de creditori pentru neplata unor datorii, fie ele la bugetul de stat, fie către diverşi parteneri de afaceri. De regulă, societăţile care îşi cer insolvenţa au probleme legate de plata impozitelor datorate bugetului de stat şi pentru a nu mai curge dobânzile şi penalităţi de întârziere, solicită insolvenţa.
Deşi se află în insolvenţă, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Judecătorul care a admis cererea de intrare în insolvenţă a dispus ca afacerile derulate de firma Valve Internaţional să fie gestionate de cabinetul de practicieni în insolvenţă Anghel-Todica din Brăila.
Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.
Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT. ”Până în prezent au fost efectuate un procent de 25 la sută din totalul lucrărilor. Am fost şi noi informaţi că societatea Valve Internaţional a intrat în insolvenţă, dar au mai fost cazuri în care am lucrat cu firme aflate în această situaţie. S-a plătit un avans pentru demararea construcţiilor”, a spus Ovidiu Câmpean, manager de proiect.
Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT este construit prin finanţare comună, în proporţie de 50 la sută - Uniunea Europeană şi 50 la sută Primăria Cluj Napoca. Societatea Valve Internaţional a câştigat licitaţia pentru construcţia clădirilor, oferind cel mai mic preţ, 42 de milioane de lei, fără TVA.
Un caz similar, s-a întâmplat cu firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia gropii de gunoi ecologic. Firma Confort din Timişoara, patronată de Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă, după ce a încasat un avans de 13 milioane de lei, abandonând lucrarea.
6 Comentarii
Insolventa e o smecherie ca sa intarzie plata datoriilor, nu are nici o treaba cu capacitatea firmei de a termina lucrarea.
poate ar trebui responsabilii din Primarie sa isi puna o intrebare, cum se face ca toti au o problema dupa ce sunt contractati.
TIPIC ROMANESC!!
Pai cine a acceptat ca aceasta firma, sa castige licitatia?Faptul ca a licitat cel mai mic pret de construire nu e relevant. Oricine stie ca la o licitatie, nu accepti oferta cea mai mare dar nici cea mai mica, iar dupa ce lamuresti acest aspect, i ceri firmei respective o garantie sau sa demonstreze ca are capacitatea financiara sa duca lucrarea pana… Citeste mai departe
pai dak asta ii criteriul principal, dak asa ii legea? schimba tu legea dak esti smecher
@John, daca nu stii ce inseamna o licitatie , nu te da cu parerea, John are dreptate, nu e vb. de lege. exista un Caiet de Sarcini care trebuie intrunit iar una dintre conditii este sa ai cash(mai pe romaneste).Dar la noi se trece cu vederea acest aspect.....