Vineri 22 Noiembrie

Floreștiul este sufocat de gunoaie, dar Prefectura Cluj nu a emis acordul privind starea de alertă

 

Prefectul judeţului Cluj nu a emis acordul pentru declararea stării de alertă pe raza comunei Floreşti, după ce gunoaiele nu au mai fost ridicate pentru că nu există un punct unde să fie depozitate. 

 

Prefectura Cluj precizează: 

 

I. Din adresa transmisă de Primăria Floreşti nu rezultă concret tipul de risc avut în vedere dintre cele menţionate la art.2 lit.j din OUG nr.21/2004

 

II. Nu ne-a fost comunicată Hotărârea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă privind declararea stării de alertă pe raza comunei Floreşti, judeţul Cluj cuprinzând toate cele 4 elemente obligatorii, prevăzute la art.4 aliniatul 5 din OUG nr.21/2001 respectiv:

a) baza legală;

b) perioada de aplicare;

c) măsurile dispuse;

d) obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

 

De asemenea, potrivit art. 2 lit.f din OUG nr 21/2004 - privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, starea de alertă se declară în condiţiile OUG nr.21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor unei situaţii de urgenţă.

 

În ceea ce priveşte competenţa de declarare a stării de alertă la nivelul unităţiilor administrativ teritoriale, aceasta îi revine comitetului local pentru situaţii de urgenţă cu acordul Prefectului judeţului”.

 

Primăria Florești a anunțat luni, 25 iulie, că firma care colectează deșeurile nu mai are posibilitatea de a le depozita pe o rampă autorizată.

 

Mai exact, potrivit reprezentanților Primăriei Florești, la mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deșeurilor în rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut și nu mai poate primi noi transporturi.

 

”Rampa temporară ce deservește municipiul Cluj Napoca este și ea aproape de limită, așa că depozitarea deșeurilor nu ne-a fost permisă. Transportul acestor deșeuri menajere la rampe din alte județe cu autospecialele de colectare este imposibil având în vedere că aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospecială. Problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului județ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deșeurilor menajere. Comuna Florești, cu o populație înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total) are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situații”, a precizat primarul din Florești, Horia Șulea.

 

De asemenea, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care Asociațiile de Proprietari, via firmele de administrație, le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei. 

 

Având în vedere toate aceste aspecte, am solicitat în cursul zilei de astăzi Instituției Prefectului Județului Cluj, în baza prevederilor art 2. lit J, coroborat cu art. 24 lit. C ale OUG 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, acordul pentru declararea stării de alertă pe raza Comunei Florești, ca urmare a situației serviciilor de salubritate, situație concretizată prin imposibilitatea depozitării deșeurilor într-o rampă autorizată”, a spus primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Comentarii Facebook