Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraș, REȚINUT de DNA în scandalul retrocedărilor
Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraș, demisionat și condamnat în scadalul ”cârtiței” SRI din dosarul Uioreanu, a fost REȚINUT de DNA București, în dosarul retrocedărilor în care a fost reținut deja șeful ANI.
Mihnea Iuoraș a fost audiat luni, 16 martie, în calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, cu rang de subsecretar de stat. El a fost numit în această funcție în 17 iulie 2007 și a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor în Numerar.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție l-au reținut luni pe Horia Georgescu, șeful ANI, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
În cursul zilei de marți, 17 martie, a fost reținut și Mihnea Iuoraș, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Redăm mai jos comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpaților:
- IUORAȘ MIHNEA-REMUS și POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
- CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
- VIȘOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
- NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN și DRULĂ DORIN-CORNEL, experți evaluatori, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.03.2015, până la data de 14.05.2015, față de inculpata ZAAROUR INGRID, președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată,
d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.
Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.
Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).
Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare.
În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare.
Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.
6 Comentarii
curios e faptul de ce pupincuristul nostru de primar nu este chemat de DNA la audieri. Oare il protejaza cineva pe aceast catel a lui basescu??? cu toate ca ar face inca o data Clujul de rusine pe langa situatiile cu Apostu si Udrea eu ca si clujan as prefera sa mai suport o data o rusine si sa scap de toti acesti *****i
DNA-ul ar trebui sa verifice cum s-au cheltuit banii publici si la asociatia PRODUS DE CLUJ , infintata de catre Alin Tise si continuata de catre Horea Uioreanu si vesnica directoare RAMONA MOLDOVAN !!!!
Asta mai are o serie de aroganti in spatele lui care ar trebui luați la întrebări de unde au banii. Munca cinstita băieți, nu combinații penale prin care aveți impresia ca sunteți supraoameni. Este o lista prin ceva ziar, sunt uni care nu au moștenit nimic si apar ca fiind printre beneficiarii unor retrocedări de milioane de lei. Mult succes băieți:).… Citeste mai departe
IN SFARSIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa vada si el cum sunt soboloanii din inchisori!!!!!!! PFF. Buna veste!
Manca-ti-as intelijenta ta, Mihnea Euroas, de unde plm asemenea avere stransa de un putoi de douazeci si ceva de ani, vile, apartamente, masini de fite si excursii prin toate colturile planetei cu fufe intretinute ? Ei, uite ca explicatia e pe aproape.
Si asta e un PNL-ist crescut de mic ca sa fure si sa santajeze, asa cum sunt toti sefii PNL-ului.Traiasca DNA, POATE NE SCAPA DE MAFIOTI.