Garda Forestieră Cluj, acuzată că ar face ”cadouri” unei firme care exploatează piatră. Dan Păvăloiu: Se procedează românește
Garda Forestieră Cluj este acuzată că face ”cadouri” societății Grandemar, care așa poate exploata mai rapid cariera de piatră de la Morlaca.
Realizatorul TVR Cluj, Dan Păvăloiu, atrage atenția că firma a primit dreptul de a defrișa 1,5 hectare, dar suprafața a fost împărțită în două, pentru ca avizul să se dea de la Cluj, nu de la București.
”Garda Forestieră are în mod expres în atribuții: ”Analizează și propune avizarea, potrivit legii, a solicitărilor de scoatere definitivă a terenurilor din fondul forestier național”. Problema fiind destul de spinoasă și cu consecințe economice apreciabile, în lege este stipulat clar că pentru scoaterea din fondul forestier a unor suprafețe mai mari de 1,5 ha este necesară semnătura Ministrului Mediului. Pentru suprafețe mai mici, e suficientă semnătura șefului Gărzii Forestiere județene. Sau se procedează românește: se împarte terenul în două suprafețe mai mici care primesc aprobarea de scoatere din fond doar cu semnătura locală. În cazul particular de care ne ocupăm este vorba de o suprafață de 1,5228 ha care ar fi necesitat semnătura Ministrului de resort. Firma solicitantă a trimis cereri separate pentru două suprafețe (0,6 ha și 0,9228 ha), Garda Forestieră se face că nu vede și Inspectorul Șef Istrate Ștețco aprobă și semnează…”, a punctat Păvăloiu.
Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB apreciază că ce a făcut Garda Forestieră este un ”cadou”
”"CADOURI" de la GARDA FORESTIERA CLUJ!
O serie de documente arata "scăpări" din partea conducerii Gărzii Forestiere Cluj, cu miros de favoritism pentru cineva deloc oarecare, ci chiar pentru o mare firma de exploatare de agregate minerale, si anume pentru perimetrul unei cariere dintre cele multe ale acestei companii, la Morlaca.
Să fie această scoatere din fondul forestier doar una oarecare și legala? Se pare că a fost făcută rapid si cu tact aici "acasă", la loc sigur, pentru a nu fi nevoie sa ajungă spre aprobare la Ministerul Mediului”, spun aceștia.
Cine este firma Grandemar
Directorul companiei Grandemar este Carmen Ionescu, membru al clubului Rotary Cetățuie. De la această societate clujeană, cei de la Bechtel au cumpărat piatră de circa 10 milioane de euro. De asemenea, din exploatările celor de la Grandemar, se alimentează cu piatră Antrepriza Reparaţii şi Lucrări Cluj, Build Corp Iaşi, Complex Service Zalău, D.G.A.D.P. Zalău, Drum Construct S.R.L., Drumuri Orăsenesti Oradea, R.A.D.P Cluj, Ruttrans, R.A.D.J Cluj, Tirrena Scavi S.p.A Italia, sucursala Cluj, etc. Grandemar SA a intrat în asociere prin participaţiune cu Primăria Poeni pentru exploatarea perimetrului Morlaca, din 2004.
-------------------
UPDATE
Directorul Gărzii Forestiere Cluj a spus că va putea oferi un punct de vedere numai după sărbători.
Cei de la OPMCB spun că directorul Istrate Ștețco a explicat că legea l-a obligat să autorizeze: ”Dacă venea cu documentele și nu le aprobam se ducea în justiție și mă dădea în instanță pe persoană fizică. Oamenii vin cu toate documentele la mine și legea mă obligă să le soluționez.
Eu nu pot obliga pe nimeni când să solicite, atâta timp cât vine cu documente de la mediu pe suprafața respectivă. A fost consultare publică și la mine și la Primărie, peste tot. Să ne acuzați nu e ok!”.
2 Comentarii
Intr-o tara unde smecheria bate legea la ce-ati vrea sa ne asteptam?
Așa as dona și eu mereu. Citesc și ma îngrozesc, mare donație la spitalul X, pai dacă și asta e un lucru de apreciat și scris in ziar, înseamnă ca Nelson e o bomboana care singur, din sărăcia lui face donații mai mari decât 1% din ceea ce alții primesc moca de la stat, și se și lauda cu fapte caritabile. Rusine și când treceti prin oraș, capul in pământ,… Citeste mai departe