Vineri 22 Noiembrie

”Gaură” de zeci de milioane de lei din cauza nefinalizării Centrului de management al deșeurilor: Fiecare clujean resimte costurile FOTO



Centrul de management integrat al deșeurilor de lângă Pata Rât, unde să fie colectate și sortate deșeurile menajere din tot județul trebuia finalizat încă din 2013, însă lucrările nu sunt terminate nici acum, fapt care a costat județul foarte mulți bani din fonduri europene.

Pentru acest poriect a fost alocată o sumă de aproape 160 milioane de lei, din care peste 120 milioane sunt din fonduri europene, restul fiind contribuția statului. Din totalul de 160 de milioane de lei au fost executate lucrări de 61 milioane lei, dintre care lucrări de 15 milioane au fost neconforme.

Totodată, pentru că proiectul nu a fost finalizat la timă și a trebuit să fie trecut pe exercițiul financiar 2014-2020, restul sumei din fonduri europene a fost pierdută.

În primul rând, trebuia să fie terminată rampa de deșeuri și după cum vedeți pe plăcuțe, acest proiect trebuia să fie finalizat în 31 decembrie 2015. Domnul Tișe vine acum în campanie și ne spune că vrea să fie din nou președinte la Consiliul Județean, dar dânsul a gestionat acest proiect și dânsul este respondabil, în mare parte, de tot ce s-a întâmplat aici. Dânsul împreună cu cei de la PNL. Aici era un proiect pe fonduri europene, a câștigat licitația o firmă din Arad, care până la urmă a intrat în insolvență. Era un proiect de 150 milioane lei, din care s-au executat lucrări de 61 milioane de lei, dintre care lucrări în valoare de 15 milioane de lei erau neconforme. Diferența de aproape 60 milioane de lei sunt fonduri pierdute la nivel de județ. Chiar dacă acum o să se meargă pe noul buget financiar 2014-2020, teroretic, cei 60 de milioane au fost pierduți. Cu sumele respective se puteau face multe alte lucruri”, a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.

Un alt efect al nefinalizării rampei de gunoi este creșterea costului de transport al deșeurilor, pe care localitățile din Cluj trebuie să le suporte astfel încât să fie trimise pentru depozitare în alte județe.

Teoretic, în fiecare lună, multe unități administrative trebuie să ducă deșeurile în alte județe. Am făcut un calcul, pentru că în unele situații se ajunge să se pună în pericol siguranța cetățeanului, deoarece deșeurile ajug să fie aruncate pe câmpuri sau alte zone. Această estimare ajunge undela la un milion de lei. Sunt primării care plătesc câte 20-30.000 de lei pe lună pentru ca deșeurile să fie transportate în alte județe. Dacă facem un cacul pe 3-4 ani de zile, pe cât se estimează că se va finaliza rampa, este vorba de peste 10 milioane de euro, bani care la fel se duc din foondurile unor UAT-uri pentru gestionarea acestei probleme. De asemenea, din punctul meu de vedere este obligatoriu ca până la finalul acestui an să avem o groapă de gunoi temporară la nivel de județ, cum este și la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a completat Lăpușan.

Deputatul Cornel Itu, candidat din partea PSD pentru șefia Consiliului Județean Cluj, susține că una dintre soluțiile pentru a putea reduce cantitatea de deșeuri ar fi fost implementarea obligatorie a selectării colective în toate UAT-urile din județ, cât și în instituțiile de învâțâmânt și ale statului.

Puteau să reducă toate costurile pentru deșeuri în județ dacă cei din Consiliul Județean implementau colectarea selectivă a deșeurilor în toate UAT-urile, în toate școlile, în toate intituțiile statului. Putea fi selectare colectivă pentru hârtie, cartoane, plastic, sticlă sau metale, dar nu s-a făcut acest luru. Și aici suntem foarte întârziați. Suntem pe ultimul loc în Transilvania cu gestionarea deșeurilor menajere. Mie mi se pare că acest proiect este depășit tehnic. Practic, trebuia finalizat până în 2013, s-a dat derogare până în 2015, iar doar acum se merge pe o nouă licitație și e posibil să se dea drumul pentru a se finaliza până în 2020. Acest proiect trebuie integrat cu un modul de incinerare a deșeurilor menajere, incineratoare care să producă energie verde, care să fie dată apoi spre folosire în sistem. Acest lucru este necesar pentru viitor și trebuie să gândim urgent o nouă licitație pentru astfel de incineratoare”, a declarat deputatul PSD, Cornel Itu.

Potrivit unuia dintre consilierii județeni, Vasile Salatioan, în urma unei expertize tehnice prezentate la Consiliul Județean, lucrările efectuate până acum la centrul de deșeuri sunt neconforme.

Dacă discutăm din punct de vedere tehnic, personal am asistat la prezentarea unei expertize tehnice în ceea ce privește lucrările efectuate. Dacă expertul, profesorul universitar care a prezentat raportul a avut dreptate, din punct de vedere tehnic, lucrările sunt neconforme. Societatea care avea obligația de a urmări conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate, din păcate, a renuțat la contract, a intrat și în insolvență din câte cunoaștem. Beneficiarul are obligația de a urmări unde și cum se cheltuie banul public. Beneficiarul în acest proiect este reprezentat de către Consiliul Județean și toate pierderile care sunt cauzate de acest poiect le suportă contribuabilul. Fiecare cetățean care este abonat la o societate de colectare a deșeurilor menajere suportă prețul de cost , în mod direct sau indirect, pentru transportul suplimentar. Din punct de vedere managerial a fost o catastrofă”, a precizat și consilierul județean, Vasile Salatioan.




Comentarii Facebook