Duminica 22 Decembrie

Guvernul a semnat contractul de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Termenul de finalizare pare imposibil - FOTO


Contractul de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj a fost semnat, miercuri dimineața, la Guvern. Ca o mare familie, la ceremonie au participat lideri PNL și PSD, atât de la nivel național, cât și din Cluj-Napoca.

De la Cluj au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, și senatorul PSD Vasile Dâncu.

Pentru investiția de la Cluj există 3 miliarde de lei, alocați din PNRR.

Vă spun fără nicio reținere, ca și prim-ministru, e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă să mai vorbesc încă o dată de spitalele regionale. De 15 ani, toate guvernele, toți miniștrii au vorbit și si-au pus în oferta electorală cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. În sfârșit am semnat construcția la doua spitale regionale. La cel de la Cluj si la cel de la Iași. Am înțeles că săptămâna viitoare urmează să se închidă procedurile și la Spitalul Regional de la Craiova”, a mai spus Ciolacu.

Pentru cele două spitale este alocată suma de 7 miliarde de lei prin PNRR. Problema este termenul de execuție foarte scurt, până în 2026.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la rândul său că România construiește spitale. ”Termenul de execuție este de 48 de luni, fiind cele mai complexe și avansate spitale din România și din UE. Spitatele sunt pe drumul cel bun, noi le-am pus pe drum fără întoarecere de realizare a lor”, a precizat Rafila.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj va înlocui și prelua serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență 

Cu excepția a două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală, Noul Spital Regional de Urgență Cluj va înlocui și prelua serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență.  Obiectivul va prelua, de asemenea, și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj.

Cum va arăta Noul Spital Regional de Urgență Cluj

Unitatea sanitară va avea șapte niveluri: subsol, parter și cinci etaje. Spitalul va deservi regiunea de nord-vest a țării și va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare. Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. 

spital cluj 2.jpeg

Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, au explicat inițiatorii studiului de fezabilitate.

Despre acest spital se vorbește încă din anul 2009, însă nici astăzi nu au fost prezentate date foarte clare privind lansarea licitației. Ministerul Sănătății se află la etapa actuală în faza desemnării câștigătorului licitației pentru realizarea proiectului tehnic.

Comentarii Facebook