Guvernul acuzat că dă o lovitură cruntă micilor producători: „Sunt obligați să achite alte taxe. Până acum vindeau în baza carnetelor de producător” VIDEO
Senatorul Adrian Oros a lansat o critică dură la adresa Guvernului, acuzând autoritățile că au luat măsuri care afectează grav producătorii locali. Într-o declarație publică, acesta a subliniat că anul trecut, „în timp ce România era invadată de cereale din Ucraina, Ciolacu, patriotul economic, se lupta cu Europa și cu făina de gândaci. De parcă cineva ne forța să o consumăm!”
Senatorul a mai amintit că, în același an, „guvernul socialist a crescut TVA la produsele tradiționale, de la 5 la 19%,” ceea ce a făcut aceste produse mult mai scumpe. Mai mult, potrivit lui Oros, Guvernul a restricționat vânzarea produselor tradiționale locale doar la județele învecinate, reducând accesul producătorilor la piață.
Începând de ieri, spune Oros, autoritățile au impus noi cerințe pentru micii producători din mediul rural, precum cei care vând „câte un borcan de zacuscă, gem sau dulceață,” aceștia fiind obligați acum să se înregistreze și să achite taxe la ANSVSA. Senatorul subliniază că, până acum, acești producători „vindeau până acum în baza carnetelor de comercializare și a atestatului de producător”.
„Toti românii din zonele rurale care vând pe piață câte un borcan de zacuscă, gem sau dulceață sunt obligați să se înregistreze și să achite taxe la ANSVSA. Deși toți acești țărani, producători de produse primare, vindeau până acum în baza carnetelor de comercializare și a atestatului de producator”, spune Adrian Oros.
„Să ajuți cu adevărat producătorii români nu înseamnă să îți faci poze prin piețe cumpărând de la producătorii locali,” a declarat Oros, adăugând că, după alegeri, partidul său va elimina „toate aceste măsuri aberante ale actualului guvern.” În opinia sa, este nevoie de un sprijin real pentru producătorii locali și de o mobilizare a consumatorilor români pentru a alege produsele autohtone și a încuraja generațiile viitoare să facă la fel.
4 Comentarii
Birocratia scade in vorbe, creste in realitate. Cand reinnoiesti buletinul, plimbi hartii de la o institutie a statului la alta.
@x: Desi nu se schimba nimic inafara de poza in buletin, trebuie facute 5 drumuri dintr-un oras/judet in altul, ca sa plimbi hartiile institutiilor statului intre ele. 2 drumuri parintii pentru cerere si eliberare extras de carte funciara, de parca primaria nu ar sti de la cine a luat impozitul pentru locuinta anul asta (si in ultimii 40 de ani), dus… Citeste mai departe
@x: Si dupa ce mergi 1000+ km cu masina doar sa plimbi hartiile pentru reiinnoit buletinul, platesti impozite de incalzire globala si poluare.