Guvernul favorizează corupția la examenul de rezidențiat! Tematica poate fi publicată cu doar 6 luni înainte de concurs
Ministerul Educației a publicat săptămâna aceasta un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea legislației de organizare a examenului de rezidențiat, examen pe care orice student la medicină trebuie să îl promoveze pentru a obține dreptul de a profesa ca medic.
Proiectul se află acum în dezbatere publică, conform legii și prevede că din 2026 ”Tematica și bibliografia pentru fiecare domeniu, respectiv subdomeniu de concurs sunt publicate cu cel puțin 6 luni înainte de organizarea concursului.”
Este șocant cum, pentru un examen de maximă dificultate ca rezidențiatul, se creează posibilitatea ca tematica să fie publicată, sau chiar schimbată, cu doar 6 luni înainte de concurs, când este binecunoscut faptul că studenții la medicină se pregătesc pentru acest examen timp de câțiva ani (fiind vorba de o bibliografie de peste 800 de pagini care trebuie cunoscute în detaliu).
Se creează astfel posibilitatea ca anumiți candidați, ai căror părinți au legături în ministerul Sănătății, să afle cu mult timp în avans despre această schimbare de tematică, ceea ce le-ar crea un avantaj incorect față de ceilalți, care se pot trezi în situația în care s-au pregătit câțiva ani dintr-o programă ce va fi schimbată.
Ministerul Educației nu a dat nicio motivație pentru această ”portiță” pe care vor să o introducă în legislație . Nimic nu împiedică Ministerul să stabilească tematica și bibliografia cu 1-2 ani în avans. Până acum, tematica și bibliografia pentru acest examen național se schimbau foarte rar. Spre exemplu, tematica actuală este aceeași din 2021.
Nu este prima încercare a politicienilor de a ”confisca” acest examen național, transparent și echitabil, pe care nu-l pot influența. În ultimii ani au fost mai multe tentative de a elimina examenul national de rezidențiat și a-l înlocui cu mai multe examene regionale, caz în care ar fi mult mai ușor de influențat. S-ar copia modelul de la Evaluarea Naționala din clasa a 8-a , unde s-a introdus examenul de admitere care poate fi diferit de la liceu la liceu. În cazul rezidențiatului, s-au opus însă studenții, care au sesizat rapid pericolul și au organizat proteste.
Reducerea șanselor de a alege o specializare este prezentată ca ”posibilitate la o mai bună orientare profesională”
Dacă în momentul de față la rezidențiat un student poate opta pentru orice specializare, dacă nota obținută îi permite, proiectul anunțat săptămâna aceasta reduce mult șansele candidaților.
Specializările vor fi grupate în patru categorii și un candidat va trebui să aleagă un singur subdomeniu, pentru că vor fi examene diferite, cu tematici de examen și bibliografii distincte.
”Începând cu concursul național de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2026, pentru domeniul medicină concursul se poate organiza pentru următoarele subdomenii:
a. subdomeniul specialități medicale
b. subdomeniul specialități chirurgicale
c. subdomeniul specialități paraclinice și de laborator
d. subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență
Repartiția specialităților pe cele patru subdomenii se face prin Ordin al Ministrului Sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România.” se arată în proiect.
În momentul de față, un candidat care nu reușește în baza notei să obțină specializarea cardiologie poate avea media suficientă pentru medicină de urgență, de exemplu. Conform noii propuneri, el nu va mai avea această șansă, deoarece aceste specializări fac parte din subdomenii diferite, cu examene diferite.
Se va ajunge la situația în care un candidat mai slab pregătit va intra la o specializare unde un alt candidat, mai bine pregătit, nu va avea acces.
Această evidentă restrângere a șanselor este prezentată însă drept crearea unui ”cadru legal pentru a da posibilitatea candidaților licențiați ai facultăților de medicină la o mai bună orientare profesională pentru un anumit grup de specialități, medicale, chirurgicale etc.”
Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi contestat sau nu de studenți. Poate nu întâmplător, el a fost lansat într-un moment când ei se află în vacanță, până la 1 octombrie.
1 Comentariu
Ce pretentii sa avem de la guvernanti? L-au intrebat pe unul ce meserie are si ala a raspuns ca meseria lui este auto....