Haosul de pe Bulevardul Nicolae Titulescu n-are leac: Parcări pe trotuare, proiecte nerealizate și promisiuni deșarte din partea Primăriei Cluj-Napoca
De ani de zile, Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca se află în centrul unei controverse legate de parcările ilegale de pe trotuare și spații verzi, împotriva cărora autoritățile par să nu ia nicio măsură.
În ciuda promisiunilor repetate ale Primăriei Cluj-Napoca și ale proiectelor anunțate cu mare fast, realitatea de zi cu zi a locuitorilor din această zonă este cruntă.
Un cititor Știri de Cluj a relatat că a avut parte de un șoc când a primit răspuns din partea Primăriei Cluj-Napoca prin intermediul platformei MyCluj, în care autoritățile menționau că nu au niciun plan de intervenție în ceea ce privește parcările pe trotuarele Bulevardului Nicolae Titulescu pentru anul 2025.
Răspunsul vine după o lungă perioadă de promisiuni și anunțuri fără rezultate concrete.
Istoria acestor promisiuni începe încă din 2017, atunci când primarul Emil Boc declara că se lucrează la construirea de parkinguri atât pe Nicolae Titulescu, cât și pe Calea Florești.
Într-un interviu din acel an, Boc sublinia că mașinile parcate pe marginea drumului ar trebui ridicate și mutate într-un sistem de parcări construite în spatele blocurilor, în zone greu accesibile, dar care ar contribui la reorganizarea traficului. În ciuda acestor declarații, în 8 ani nu s-a realizat niciun parking pe aceste străzi, iar situația parcărilor pe trotuare rămâne neschimbată.
„Strategia pe care o aplicăm cu rigoare prevede ca pe marile bulevarde mașinile să fie puse în parkinguri și acum suntem în faza de lucru pentru a realiza parkinguri atât pe Titulescu, cât și pe Calea Florești. Mașinile care sunt parcate acolo să fie ridicate și puse în parkinguri în spatele blocurilor, între blocuri unde e foarte greu să găsești teren, dar vom desființa garaje acolo unde suprafețele de teren ne vor permite. Se lucrează la 7 locații alternative pe Calea Florești și Nicolae Titulescu pentru a dedica transportului în comun benzi dedicate pe traseul Gheorgheni - Centru sau pe ceea ce înseamnă Mănăștur - Calea Florești - zona de intrare în Cluj”, explica primarul Emil Boc în 2017.
În 2023, primăria a organizat prima ediție a bugetării participative, iar unul dintre proiectele câștigătoare a fost amenajarea de piste de biciclete pe Bulevardul Nicolae Titulescu și pe strada Observatorului.
Din păcate, acest proiect nu a fost implementat nici până astăzi. Deși a fost realizată o bandă dedicată autobuzelor pe Bulevardul Nicolae Titulescu, aceasta nu oferă aceleași condiții de siguranță pentru bicicliști, iar în cazul străzii Observatorului, comisia de sistematizare a circulației nu a aprobat amenajarea unei benzi dedicate pentru biciclete.
În schimb, primăria a adus doar modificări pentru fluidizarea traficului, fără a ține cont de necesitățile altor categorii de utilizatori ai drumului.
De asemenea, viceprimarul Dan Tarcea, într-un interviu din 2018, anunța că s-au identificat deja șapte locații pentru parkinguri pe Bulevardul Nicolae Titulescu, însă aceleași promisiuni au rămas doar simple cuvinte.
„(...) menirea străzii Pata nu este să fie cu 400 de mașini parcate pe Bulevardul Nicolae Titulescu. Și acolo avem un proiect să desființăm locurile de parcare și să le punem în spatele blocurilor. Avem un PUZ de regenerare urbană unde am identificat 7 locuri pentru parkinguri, atât pe partea dreaptă a străzii Nicolae Titulescu, cât și pe partea stângă.
De asemenea am identificat și niște platforme de garaje pe care le vom desființa și vom crea noi locuri de parcare suplimentare. Prin instituirea sensurilor unice în cartierul Gheorgheni, pe strada Iugoslaviei și pe celelalte străzi adiacente, vom crea și acolo noi locuri de parcare unde cei care au treabă și nu numai, pot să își parcheze mașinile.
Astăzi dacă vrei să ieși din cartierul Gheorgheni pe strada bulevardul Nicolae Titulescu poți să pierzi până la jumătate de oră. Nu le vom deființa înainte de a asigura alternative oamenilor.
Asta trebuie să știe oamenii, să stea liniștiți că nu le vom deființa până nu le creăm și le vom da niște alternative. Vreau să știe oamenii pe viitor ce îi așteaptă, ce avem în proiect și asta vom face până la urmă și pe aceste străzi”, afirma Dan Tarcea în 2018.
În timp ce s-au implementat sensuri unice în cartierul Gheorgheni pentru a reglementa parcările, nu s-au adăugat locuri suplimentare de parcare. În plus, măsurile de fluidizare a traficului nu au fost însoțite de crearea de locuri de parcare alternative, iar soluțiile de compromis, precum parcările pe trotuare, au fost tolerate de autorități.
Din păcate, problema parcarilor pe Bulevardul Nicolae Titulescu nu a fost abordată în mod real. Un alt proiect important, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de regenerare urbană a zonei Rebreanu-Titulescu, a fost desființat în 2023, iar promisiunile legate de crearea de locuri de parcare suplimentare au fost din nou amânate.
Conform autorităților, acest proiect ar fi trebuit să rezolve multiple probleme ale zonei, inclusiv parcările ilegale și reglementarea traficului, dar și acest plan a eșuat, iar contractul cu proiectantul a fost reziliat din cauza întârzierilor.
Din păcate, promisiunile repetate ale autorităților nu s-au concretizat în proiecte reale, iar locuitorii se confruntă zilnic cu dificultăți legate de parcările ilegale pe trotuare.
8 Comentarii
Ce va tot mirați, l-ați votat pe prostu de bok așa că ciocul mic.
Cum se poate sa se aloce loc de parcare vechiului proprietar (care a vandut apartamentul)? Nu se vede in "minunata institutie" cine plateste impozitul pentru acel apartament?
@Intrebare: nu te obliga nimeni sa schimbi actul de identitate la vanzare. Eu maxim am putut sa-i scot din evidenta apartamentului dar asta nu inseamna automat anularea domiciliului. Iar cei de la parcari se bazeaza doar pe carte de identitate si talon valabil. Frumos, nu?
@qwerty: Mda, penibil. Inteleg ca nu se schimba actul de identitate, pana acesta expira. Insa, o verificare banala, in cadrul aceleasi institutii... Bine ca avem nspe mii de bugetari care muncesc pe branci...
Cel putin 50% daca nu mai mult din proprietarii de parcari de pe Titulescu nu mai locuiesc la adresa. Isi tot prelungesc la infinit abonamentele si le subinchiriaza. Incerc sa obtin un loc de 5 ani dar nu primesc ca deja am alocat loc de parcare pe apartament, de la fostul proprietar. Le-am semnalat lucrul asta dar sunt acoperiti de regulamentul defectuos… Citeste mai departe
@Qwerty: Ai dreptate. Daca-i vandut un imobil ( teren, casa, apartament ) la a carei adresa esti inregistrat pe cartea de identitate, ai obligatia sa-ti schimbi cartea de identitate pe noua adresa de resedinta. Insa nimeni, dar nimeni, nu verifica daca ai si efectuat aceasta schimbare. Oriunde te poti identifica in continuare cu cartea veche, cu adresa… Citeste mai departe
Hai sa o zicem pe aia dreapta. Avem mai multe masini decat ne trebuie. Va spun ca am un vecin batranel care are 4 masini. Toate din anii 80-90. Ocupa 3 locuri de parcare de la primarie si una o tot muta pe locurile parcabile. Acum un an avea 6 masini. Despre ce vorbim. Jumatate din masinile parcate in locurile amenajate nu sunt folosite sau foarte rar.… Citeste mai departe
@Alin: Exact. S-au adunat aici toți "boschetarii" României, toți adunații, vin de acasa cu mașina, o trântesc în Cluj câte 6 luni și umbla cu mașina firmei. Și apoi urlam toți ca de ce nu se face nimic...cu asemenea practici nu poți lupta. La mine pe alee în Gheorghieni, din 10 mașini parcate pe lingă gard, 6 sunt din alte județe
QED.