Duminica 22 Decembrie

Imagini VIDEO inedite, în PREMIERĂ, cu primarul Emil Boc la Revoluția din 1989. Reprezenta Frontul Studențesc Democrat


Primarul Emil Boc apare într-o filmare scurtă realizată de TVR Cluj, în 23 decembrie 1989, în care acesta spune că reprezintă Frontul Studențesc Democrat.

Se pare că atunci Boc primise sarcină de la grupul de oameni care a preluat puterea locală să administreze instituțiile de cultură din oraș.

La Cluj, Frontul Studențesc Democrat ne-am organizat aici într-un hol și organizăm activitatea în tot orașul pe diferite instituții de cultură, le avem în subordine: Biblioteca Academiei, Biblioteca Universității, Biblioteca Central Universitară, arhivele și Casa Studenților. Aici stăm pentru a asigura ordinea și disciplina…”, declara primarul actual al Clujului, Emil Boc, la TVR în 23 decembrie 1989.

Primarul Emil Boc a mai vorbit în trecut despre participarea lui la Revoluția din 1989. Anii trecuți a apărut chiar și o fotografie cu el, în balconul vechii primării, de pe Bulevardul Eroilor, de unde liderii locali țineau discursuri. 

M-am bucurat zilele trecute că am văzut o expoziție de excepție a lui Rareș Beuran, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde a făcut un film documentar despre Cluj. A venit cu noi poze, cu noi detalii despre Revoluția de la Cluj și am avut plăcuta surpriză să văd că cineva, care plecase în SUA a lăsat în țară, într-un pod, filme care nu era developate și a avut acum acces la acele filme și au găsit și o poză unde eram în data de 22 decembrie pe balconul de la Primăria veche. Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente, de ziua pe care o trăiam atunci și cu energia pozitivă declanșată de speranța unui altfel de viitor pe care îl puteam avea”, a declarat edilul, la un post de radio.

Boc a vorbit și despre focurile de armă care s-au tras atunci. ”Eram student în anul 4 la facultate și așteptam să intru într-o nouă etapă a vieții. Adevărații revoluționari sunt Matiș, cu care mă întâlnisem cu o zi înainte, Nemeș, cu care mă întâlnisem la Arizona. Militarii aceia era niște copii, fără prea multă instruire militară, așa i-am văzut eu cu mintea mea de atunci. Țineau armele îndreptate spre pământ. Nu credeam că vor trage, comunismul era un curent umanist, care punea omul în centrul atenției (...) A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet. Cred că unele gloanțe au ricoșat din pământ, iar altele au fost trase direct (...)

M-am bucurat că această nouă etapă a vieții a coincis cu drumul spre libertate. Eram în zona Continentalului când a plecat Ceaușescu și după am plecat cu un grup important care era condus de Nicu Vălean, un lider incontestabil. Eu eram în echipa lui, pe care am coordonat-o nu fără riscuri. Noi stăteam la balcon și încercam să ținem mulțimea alături de noi, să le explicăm tot ce se întâmplă, pentru că nimic nu era sigur. Încercam să construim asigurarea funcționării orașului deoarece erau incendii, spargeri și asigurarea vieții pentru că treceai de la comunism la alt regim”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

Frontul Salvării Naționale (FSN) a fost principala formațiune politică formată în timpul Revoluției din 22 decembrie 1989, sub conducerea lui Ion Iliescu și a lui Petre Roman, a cărui conducere, Consiliul FSN a devenit puterea legislativă și executivă temporară, însărcinată cu pregătirea primelor alegeri libere și corecte din România postcomunistă. Împotriva

promisiunilor făcute că nu va participa în alegeri, organul provizoriu al puterii s-a transormat în partid politic, înregistrată în registrul partidelor politice în 6 februarie 1990, ceea ce a condus la prima mare manifestație de protest a partidelor istorice din regimul postcomunist.

Doar o parte din membrii Consiliilor Frontului Salvării Naționale care se formaseră atât la nivel central, cât și în fiecare județ și localitate, au devenit membri ai partidului FSN.

Comentarii Facebook