Duminica 24 Noiembrie

În ce ritm s-au dezvoltat comunele Florești, Apahida și Gilău în ultimii 10 ani. Au nevoie de Centura Metropolitană


Conform Planului Urbanistic Zonal al Centurii Metropolitane care va deservi comunele Gilău, Florești și Apahida, dar și municipiul Cluj-Napoca, dezvoltarea celor trei comune de lângă oraș a fost explozivă în ultimii 10 ani.

Comuna Florești

Aceeași dezvoltare a avut-o și comuna Florești care a avut în ultimii ani cea mai mare creștere a populației din toată România. În ultimii 10 ani, populația oficială a crescut de aproape 5 ori, dar în realitate după unele estimări populația a crescut de 8 ori. 

Suprafața totală a comunei este de 6.074 ha din care: 1.877 ha teren arabil, 1.406 ha pășuni, 846 ha livezi, 1.207 ha păduri, 111 ha tufărișuri, ape și stuf 68 ha, teren neproductiv 145 ha, drumuri 122 ha și construcții 292 ha. 

În ultimii 10 ani, comuna Florești din județul Cluj, a crescut de la 7.600 de locuitori (in 2007), la 21.827 persoane în anul 2011 și la peste 33.000 în 2017. Acum populația neoficială a comunei Florești a trecut de 50.000 de persoane, fiind mai mare decât a multor orașe din România. 

Comuna Florești este așezată la vest de municipiul Cluj-Napoca, învecinându-se la nord cu comuna Baciu, la vest cu comuna Gilău, iar la sud cu comunele Săvădisla și Gilău.

Comuna Apahida

Comuna Apahida este situată la Est de municipiul Cluj-Napoca, la o distanţă de 14 km de reşedinţa judeţului. Se întinde pe o suprafaţă de 107 km pătraţi, la altitudinea de 305m faţă de nivelul mării. Apahida se învecinează cu teritoriile comunelor Chinteni, Jucu, Căian, Feleacu, Cojocna, dar şi cu Someşeni şi municipiul Cluj-Napoca. În componenţa comunei intră următoarele localități: Apahida - reşedinţa comunei, Sânnicoară, Dezmir, Corpadea, Pata, Sub Coastă şi Bodrog.

După datele de la recensământul populaţiei din anul 2011, populaţia comunei Apahida era, 10.923 locuitori, reprezentând 1,58% din populaţia judeţului realizând o creştere importantă cu un jumate de punct procentual. Din populaţia rurală ponderea comunei Apahida este de 4,69% realizând o creştere de 1 punct procentual față de recensământul din anul 2002. Din punct de vedere al numărului de locuitori, comuna Apahida se situează pe locul 2 între comunele judeţului. În ultimii ani populația comunei a crescut, trend ce se va păstra și în următorii ani, datorită creşterii numărului de agenţi economici, dezvoltării infrastructurii, legături facile cu Municipiul Cluj-Napoca.

Comuna Gilău

Comuna Gilău este situată la poalele de nord-est ale Munţilor Gilău în zona de confluenţă a Someşului Cald cu Someşul Rece şi a râului Căpuş cu Someşul Mic. Are în componenţă trei sate: Gilău, satul de reşedinţă, Someşu Cald, Someşu Rece.

• Suprafaţă 116.82 km²

• Populaţie 8.384 locuitori (2009)

• Densitate 71.77 loc./km²

• Altitudine medie 357 metri cote Marea Neagră

Comuna Gilău fiind la distanță mai mare față de Municipiul Cluj-Napoca creșterile de populație și de suprafață a intravilanului nu au fost foarte spectaculoase dar au înregistrat o creștere continuă în ultimii ani.

Specialiștii susțin că centura Metropolitană urmează să fie o componentă importantă în mișcarea generală și în mișcarea zilnică a populației în interiorul zonei metropolitane, astfel că s-a studiat mișcarea zilnică a populației în zona metropolitană Cluj. 

Mișcarea zilnică a populației în zona metropolitană Cluj: În zona metropolitană cu polul de creștere Municipiul Cluj-Napoca are loc o importantă mișcare zilnică a populației.

Județul avea în 2017 o populație de 727 mii de persoane. Majoritatea acestei populații, aproximativ 60%, este concentrată în zona metropolitană. Orașul Cluj-Napoca concentrează 45% din totalul de populației județene. Populația județului a avut o creștere de 5,2% față de momentul recensământului în 2011, zona metropolitană concentrând majoritatea acestei creșteri. Populația din zona metropolitană a crescut cu 15,7%, adică cu aproape 14 mii de persoane, în timp ce populația din Cluj-Napoca a fost statică. 

Una din cinci persoane din populația ocupată județeană face naveta zilnică în altă localitate decât cea de reședință. Populația ocupată este cea mai numeroasă categorie, reprezintă 47% din totalul populației județene. Adică, aproximativ, 60 de mii de persoane zilnic fac naveta în întregul județ din totalul de 340 mii de persoane ocupate.

Una din cinci persoane ocupate din zona metropolitană face naveta în Cluj-Napoca, proporția este similară la nivelul orașul Cluj cu cea de la nivelul județului. Aproximativ 38 de mii de persoane sunt mobile zilnic spre servici, fie spre a intra în oraș, fie spre a ieși din oraș. La acestea se adaugă mișcarea populației școlare, care adesea însoțește acest flux de navetă.

Însă totalul populației preșcolare și școlare din totalul celei județene este de 17%, din care doar 10% este mobilă. Chiar dacă este un flux important nu este comparabil cu cel generat de mobilitatea pentru locul de muncă.

Comentarii Facebook