Duminica 22 Decembrie

In Cluj-Napoca numai 6% din deseuri sunt reciclate! Consiliul Judetean Cluj saboteaza Primaria la fiecare pas. Clujenii sunt cei care pierd si platesc


Municipiul Cluj-Napoca este in preistorie in ceea ce priveste colectarea selectiva si reciclarea deseurilor. Numai 6% din deseuri sunt reciclate, fata de un minim de 15% cerut de lege.

Firmele de salubritate Rosal si Brantner incerca sa isi deschida puncte de sortare a deseurilor depuse de clujeni in clopotele de pe strazi, dar Consiliul Judetean Cluj refuza sa elibereze autorizatiile de mediu.

"In acele clopote stradale se arunca deseuri, dar sunt si amestecate. Acestea trebuie duse intr-o statie de sortare si sa fie sortate, iar ceea ce nu poate fi folosit sa fie dus la Pata Rat. In acest moment, acest lucru il facem foarte, foarte greu si il facem ilegal. Niciuna dintre cele doua societati nu avem o statie de sortare legala.

Cu utilajele golim clopotele si le ducem intr-o statie unde sunt sortate manual. In viitorul apropiat vom duce totul in rampa de la Pata Rat pentru ca nu vom avea unde sa facem sortarea. Noi am facut demersuri pentru a obtine autorizatia pentru o statie de sortare, dar nu am obtinut-o din anul 2010. Ne-am batut de refuzul Agentiei de Mediu si a puterii locale, Consiliul Judetean, care ne-a refuzat acordul in privinta aceste statii de sortare", a declarat directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu, in emisiunea Stiri de Cluj LIVE de joi seara.



El a mai spus ca "exista la nivelul judetului un Centru de Management al Deseurilor, iar statiile noastre de sortare ar trebuie sa fie cuprinse in acel centru si nu sunt cuprinse. Din cate stiu eu, daca dansii si-ar da acordul pentru statiile noastre de sortare risca sa piarda aceasta finantare europeana".

Prim comisarul sef al Garzii de Mediu, Imre Lenke, a declarat ca obliga "operatorii de salubritate sa colecteze desurile selectiv, intr-un loc in care pot fi eliminate, fie incinerate, fie prelucrate. In acest moment in Cluj-Napoca se recicleaza 6% din deseuri, fata de 15% cat ar trebui".

Ea a subliniat ca problemele vor aparea dupa data de 16 iulie, cand rampa de la Pata Rat trebuie inchisa si autoritatile judetene nu au nicio solutie pentru ca prima celula din viitoarea "fabrica de gunoi" de la Pata Rat, Centrul de Management al Deseurilor, ar trebui sa fie data in folosinta numai in iunie 2013.

"Nu stiu cum vom inchide ochii dupa data de 16 iulie cand rampa veche trebuie inchisa si ecologizata si atunci vom amenda Primaria si Consiliul Judetean Cluj. Eu sper ca autoritatile locale si judetene sa gaseasca o cale comuna de dialog. Daca ma duc la Primarie am dialog, daca ma duc la Consiliul Judetean am dialog, dar impreuna eu nu i-am vazut niciodata", a spus Imre Lenke.

Ca dovada a bunei intelegeri dintre Primarie si Consiliul Judetean Cluj, niciuna dintre aceste institutii nu a vrut sa participe la emisiunea de joi seara, in care a fost dezbatuta o problema stringenta a clujenilor.

Comentarii Facebook