Sambata 19 Octombrie

„În Europa gazul este de 5 ori mai scump ca în SUA, iar energia de trei ori mai scumpă. Avem nevoie de un nou plan Marshall!”- Vasile Dîncu


Vasile Dîncu: "Europa a pierdut din putere. E nevoie de un nou plan Marshall"

Vasile Dîncu, europarlamentar și președinte al PSD Cluj, a subliniat astăzi provocările economice majore cu care se confruntă Europa, făcând referire la necesitatea unui nou plan de dezvoltare similar cu Planul Marshall postbelic. El a evidențiat diferențele majore între Europa și alte mari puteri economice, cum sunt Statele Unite și China, și a atras atenția asupra vulnerabilităților energetice și inovative ale continentului.

"Europa a pierdut din putere. Noi, în România, avem foarte multe oportunități", a declarat Dîncu, insistând că, în acest context, România are șansa de a exploata propriile avantaje economice. Cu toate acestea, europarlamentarul a subliniat că Europa va trebui să se replieze rapid și să adopte un nou plan ambițios de redresare.

Potrivit lui Dâncu, Europa va trebui să facă un nou plan Marshall, așa cum arată și Raportul Draghi – (n.r. Mario Draghi, economist italian). Principala problemă, în viitor, va fi energia. Deja energia este de trei ori mai scumpă în Europa decât în Statele Unite și asta este prima pierdere în ceea ce privește competitivitatea. În același timp, gazul este de cinci ori mai scump în Europa decât în Statele Unite, a mai spus Dîncu, evidențiind presiunile economice cauzate de costurile ridicate la energie, una dintre cele mai mari piedici pentru competitivitatea economică a Europei pe piața globală.

Dîncu a făcut referire și la un dezechilibru sever în ceea ce privește capacitatea de inovare între marile puteri economice. "Din fondul total de inovație pe care îl finanțează Europa și Statele Unite, Europa are 6% din inovație, Statele Unite 61% și, mi se pare, China 17%. Deci este o foarte mare diferență între acestea", a subliniat el, atrăgând atenția asupra slăbiciunilor continentului european în această zonă strategică.

Europarlamentarul a sugerat că, pentru a recupera terenul pierdut și pentru a putea concura pe termen lung cu alte economii, Europa trebuie să se concentreze pe creșterea inovării și pe crearea unui plan solid care să abordeze problemele energetice și economice.

Declarația lui Dîncu vine într-un moment în care Europa se confruntă cu numeroase provocări economice, de la criza energetică declanșată de conflictul din Ucraina până la incertitudinea legată de redresarea economică post-pandemie, subliniind necesitatea unei abordări coordonate și inovatoare la nivel continental.

„Europa a pierdut din putere. Noi în România avem foarte multe oportunități. (...).Europa va trebui să facă un nou plan Marshall, asa cum arata si Raportul Draghi (n.r.Mario Draghi- economist italian), de vreo 800 de miliarde. Principala problemă va fi energia. Deja energia este de trei ori mai scumpă în Europa decât în Statele Unite și asta este prima pierdere în ceea ce privește competitivitatea , gazul este de cinci ori mai scump în Europa decât în Statele Unite, din fondul total de inovație pe care îl finațează Europa și Stale Unite, Europa are 6% din inovație, Statele Unite 61% si mi se pare China 17%. Deci este o foarte mare diferență între acestea. (...)”,a spus europarlamentarul Vasile Dâncu. 

Comentarii Facebook