Duminica 22 Decembrie

În Florești a reizbucnit criza gunoaielor și are ”miros” de răfuială politică

 

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a declarat că administratorii rampei temporare de transfer de la Pata Rât au anunțat firma de salubritate Eco Quatro Salub că nu mai pot prelua deșeurile din Florești, Gilău, Căpușu Mare și Măguri Răcătău.

 

Până acum colectarea deșeurilor menajere pe rampa de transfer privată de la Pata Rât a fost susținută pe banii floreștenilor, pentru dintre toate localitățile rurale noi fiind cei mai mari plătitori, de acum cineva a făcut o greșeală gravă sau probabil că efectiv nu mai e loc unde să depoziteze. Cert este că de miercuri nu se mai ridică gunoiul în Florești. 

 

Nu aș vrea să vorbesc cu păcat, dar și în aprilie 2016 a început o chestie de genul acesta. Era exact perioada premergătoare campaniei electorale pentru locale. Am reușit atunci să o gestionez. Pot să vă spun că la momentul respectiv chiar angajați ai Ministerului de Interne, cărora le transmit că poate să le fie rușine, au încercat să obstrucționeze activitatea de ridicare a deșeurilor menajere din Florești, pentru o oarecare perspectivă și beneficii. Nu au avut minte și viziune.

 

Acum s-a închis rampa temporară sau cel puțin nu ne mai dau voie să depozităm. Rampa funcționează pe partea dreaptă cum se intră la Pata Rât. E acolo un munte de deșeuri. Acelea trebuiau duse, dar nu aș putea să vă spun de ce nu au fost duse (rampa fiind una de transfer, iar deșeurile ar trebui depozitate câteva zile).

 

Vom duce deșeurile la Oradea. Nu avem ce face. Dar îi rog foarte frumos pe floreșteni că această firmă de deșeuri nu aparține primarului și din respect față de ei m-am implicat și am îndurat toate acuzele care mi s-au adus. 

 

De asemenea, nu putem să aruncăm mizeria doar de o parte. Vă pot arăta poze cu ghene de gunoi din Florești subdimensionate. Sunt blocuri cu ghenă cu două containere de 3 - 4 metri cubi și deservesc 3 - 4 blocuri. Trebuie să apelăm la bunul simț am asociațiilor de proprietari care să ceară containere în plus de la firma de gunoi. E normal că acum gunoiul este aruncat pe jos, dacă ghenele de gunoi nu sunt dimensionate corespunzător”, a explicat primarul Horia Șulea. 

 

Edilul șef a precizat că a cadastrat un teren în suprafață de 3,4 hectare pentru a fi amenajată o rampă de transfer. ”Să nu se gândească floreștenii că atâta timp cât sunt eu primar vom avea vreo groapă de gunoi. Această rampă de transfer este locul în care mașinile care colectează gunoiul menajer de la populație îl pune în cuva unei instalații, iar pe fluxul tehnologic se face colectarea selectivă. Acolo nu vor rămânea niciodată deșeurile menajere, pentru că totul va fi transportat cu transcontainere la groapa de gunoi de la Oradea. Un singur aviz mai trebuie să îl luăm. Avem de la Mediu, de la Transelectrica, Hidroelectrica și vom avea toate avizele. Avem studiu de fezabilitate și săptămâna viitoare proiectul tehnic. Avem nevoie de o platformă de beton de 1.500 de mp, pe care o vom face în funcție de cum e prognoza meteo”, a mai spus Horia Șulea.

 

Rampa va funcționa la ieșire din Luna de Sus, lângă albia Someșului. Investiția ar putea fi terminată până la finele lunii februarie 2017.

 

Comentarii Facebook