Duminica 8 Septembrie

Infrastructura anti-frică: un proiect de care Clujul are neapărat nevoie, propus de Sabin Sărmaș (P)


Clujul are neapărată nevoie de infrastructură anti-frică


“O infrastructură anti-frică” – e ceea ce își propune să construiască Sabin Sărmaș, candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, pentru a ajuta mai multe categorii vulnerabile invizibile pentru actuala administrație locală, cum ar fi copiii cu nevoi speciale, persoanele cu diferite adicții sau victimele violenței domestice. 

“Când ne gândim la infrastructură și la cum funcționează un oraș, ne gândim instinctiv la drumuri, spitale, școli, cabluri sau țevi. Lucruri care într-adevăr sunt necesare pentru ca un oraș să funcționeze, dar care nu sunt suficiente pentru a face oamenii din oraș să aibă o viață mai bună. Ele nu îți oferă soluții atunci când copilul tău ajunge în comă alcoolică de la petrecerea de majorat, când soțul toacă salariul la păcănele, când fiica ta de 13 ani consumă etnobotanice, când tatăl tău o snopește pe mama în bătaie, când ai un copil cu autism și nu găsești loc la grădiniță pentru el. Nu spun eu asta, ci mi-o spun în fiecare zi oamenii cu care ma întâlnesc în cartier. Aș putea să scriu o cartea întreagă după campania asta despre micile drame pe care fiecare le are, pentru că în oraș nu există genul acesta de infrastructură anti-frică”, spune Sabin Sărmaș, reprezentantul  “clujenilor invizibili”, creditat de sondaje drept candidatul cu cele mai mari șanse să îl învingă pe Emil Boc la alegerile din 9 iunie. 

Un oraș trebuie să-ți ofere o plasă de siguranță instituțională, continuă acesta, care să poată să te susțină atunci când treci prin momente groaznice și nu mai știi încotro să o iei. Infrastructura pe care o propune vizează trei categorii speciale:

1. Victimele violenței domestice – copii, femei și vârstnici

2. Familiile ai căror membri sunt afectați de consumul de etnobotanice, alcoolism sau jocuri de noroc

3. Părinților copiilor cu nevoi speciale, cu boli precum autism sau sindrom Down 

“Vor fi soluții care le pot da siguranță, încredere și stabilitate emoțională”, mai spune Sabin Sărmaș, explicând că proiectul său poate fi pus în practică după un algoritm în patru pași: 

Pasul 1. Sprijinirea prin linii de finanțare locale a ONG-urilor care ajută într-o formă sau alta persoanele vulnerabile. 

Pasul 2. Construirea a trei centre pentru găzduirea femeilor, femeilor cu copii și a persoanelor vârstnice care vin din familii afectate de violența domestică.

Pasul 3. Înființarea unui centru de tratament acut de dezintoxicare pentru copiii și adolescenții din Cluj care se confruntă cu probleme asociate dependenței de droguri, alcool și jocuri de noroc. Centrul va avea și un call-center, prin intermediul căruia părinții să primească de la psihologi și experți informații specifice, de la simptomele consumului de etnobotanice, la ce trebuie să faci când copilului îi este rău.

Pasul 4. Deschiderea unui centru pentru copiii cu nevoi speciale și pregătirea – împreună cu ONG-uri și psihologi specializați – de personal calificat care să îi îngrijească.

“Sunt lucruri de care în mod normal ar fi trebuit să ne ocupăm de mai multă vreme. Apar în discuții doar când avem accidente cum a fost cel de la 2 Mai sau când încep părinții să se plângă. Ne trezim la realitate doar când apar astfel de momente dramatice, iar asta se întâmplă pentru că nu vorbim cu oamenii”, mai spune Sabin Sărmaș.

“Mesajul pe care vreau să îl transmit este că nu sunt singuri și că înțeleg nevoile pe care ei le au. Nu sunteți ignorați, v-am ascultat și voi realiza această infrastructură, care vă poate face viața mai ușoară și vă poate scăpa de dramele pe care le trăiți.”

Acest articol este unul publicitar al candidatului independent Sabin Sărmaș, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod Mandatar CMF: 24240078 


Comentarii Facebook