Sambata 2 Noiembrie

Internet gratuit în comunitatea de la Pata Rât


Persoanele care locuiesc la Pata Rât beneficiază de internet gratuit, în baza unui proiect realizat de Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și Primăria Cluj-Napoca.

Scopul demersului era inițial cel de a facilita accesul la piața muncii a locuitorilor din zonă, dar, în contextul pandemiei COVID 19, el va permite, totodată, elevilor să desfășoare în condiții optime activitățile școlare online.

Pe de o parte, am realizat această investiție, fiindcă ea este în linie cu obiectivele pe care le avem în cadrul FoW, respectiv facilitarea accesului pe piața muncii pentru comunitatea din Pata-Rât. Astfel, asigurăm acces gratuit permanent la bazele de date cu locuri vacante și la toate celelalte servicii pe care le oferă Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, dar și platformele online de recrutare. Pe de altă parte, este clar că o parte din activitatea școlară va continua să se deruleze online și în următorul an școlar, iar prin intermediul internetului gratuit, școlarii din zonă vor putea lua parte la acestea, fără grija că li se epuizează pachetul de date preplătit sau cresc costurile abonamentului personal”, explică Zoltan Corăian, director general al ZMC.

Sara Varga, 7 ani, clasa I la Școala „Ion Agârbiceanu”, își face temele pe caiet, apoi le fotografiază, intră în contul de Teams și le trimite de pe tabletă să le verifice învățătoarea

În Pata Rât, elevii care studiază la școlile din Cluj-Napoca au primit deja tablete din partea primăriei. Cei care studiază la școlile din alte localități vor primi și ei tablete sau laptopuri prin programul național anunțat de ministerul de resort.

Instalarea internetului wireless a fost o provocare, dat fiind faptul că zona Pata-Rât nu este o comunitate compactă, ci este formată din patru subzone, disparate. Punctul de conectare la rețea a fost amenajat în cadrul unei unități a Poștei Române care se află pe Calea Dezmirului (fostă Cantonului). Fiindcă o subzonă, Coastei, este situată mai la distanță, pentru aceasta s-a folosit transmiterea semnalului prin unde radio. În acest scop, în subzona Dallas a fost instalat un echipament PowerBeam care transmite semnalul spre Coastei. În total, au fost amenajate peste zece puncte de acces wireless, cu router și antenă. În cazul în care se va dovedi că este nevoie de mai multe puncte de acces, există posibilitate instalării unora noi.

Testele efectuate vineri, 19 iunie, la recepția echipamentelor, au arătat o viteză de download de 100Mbps și de upload de 35,7 Mbps, în centrul zonei Dallas.

Investiția totală în echipamente, consultanță, mentenanță și suport tehnic a fost de aproximativ 16.000 de euro (cu tot cu TVA).


Comentarii Facebook