Interviu, deputat Oana Murariu-USR Cluj are o listă de candidați, ca niciodată: Șefi de promoție, medici, juriști și tineri care vor o Românie nouă!


Interviu Oana Murariu – președintele USR Cluj, deputat de Cluj


USR Cluj vine cu o echipă de candidați diferită de a tutoror celorlalte partide pentru alegerile parlamentare: șefi de promoție, tineri profesioniști, medici, juriști și antreprenori care își propun să facă o schimbare reală la nivel național. Oana Murariu, deputat și președinte USR Cluj, vorbește despre viziunea partidului, componența listei de candidați, mesajele-cheie ale campaniei și obiectivele organizației pentru viitorul legislativ. De asemenea, președinta USR Cluj oferă detalii despre rolul pe care filiala o are în sprijinirea candidaturii Elenei Lasconi la președinția României. Avocată de profesie, Murariu a promovat în primul mandat nouă legi și zeci de amendamente, multe în sprijinul cetățenilor din clase sociale vulnerabile.

1.⁠ ⁠Cum ați caracteriza lista USR Cluj pentru alegerile parlamentare?

Vă provoc să căutați dacă mai identificați la vreun alt competitor electoral din Cluj o listă de candidați la parlamentare cum este cea propusă de USR Cluj. Avem 2 șefe de promoție, 2 juriști, 2 medici, 3 actuali parlamentari, cel puțin 2 fețe noi pe poziții eligibile, 2 persoane de etnie maghiară, 6 persoane care au candidat în 9 iunie la primării din județul Cluj, cel mai tânăr candidat – 23 de ani, 7 femei pe listă. De altfel, USR îndrăznește să creadă și să se lupte pentru o Românie modernă, în care o femeie poate fi Președintele României, iar acea femeie este Elena Lasconi.

Este foarte important faptul că discutăm de o echipă. Un parlamentar care nu este parte a unei echipe are șanse minimale să obțină rezultate pentru cetățeni din această funcție. Parlamentarii neafiliați nu au drept la cuvânt decât la finalul ședinței, câteva secunde, nu au putere de negociere pentru inițiative legislative, nu pot influența o direcție de vot a mai multor colegi parlamentari, astfel încât să discutăm de o capacitate bună de a transforma o idee în realitate.

2.⁠ ⁠Ce ne puteți spune despre candidați?

Avem pe listă o  combinație unică de specialiști în domenii extrem de importante: digitalizare, politică externă, energie, justiție, educație, antreprenoriat, sănătate, tineret și sport.

Lista candidaților o găsiți online aici: https://cluj.usr.ro/votati-elena-lasconi-si-usr/

Lista la Senat este deschisă de Ciprian Rus, domeniul vizat în Parlament fiind digitalizarea, ca specialist IT. Cristian Bordei, actual senator, are un rol important în Comisiile de politică externă și de energie. Lista la Camera Deputaților este deschisă de subsemnata, parlamentar cu un mandat activ – cu 9 legi în vigoare și zeci de amendamente trecute, iar asta din opoziție, domeniul vizat fiind reforma în justiție. Lista la Camera Deputaților continuă cu Ciprian Rigman, profesor de istorie din Turda, doctor în istorie, care a fost la foarte puține voturi distanță de a câștiga primăria Turda în vară. Viorel Băltărețu, deputat în funcție, este concentrat pe sprijinirea și identificarea de soluții specifice pentru mediul antreprenorial. Lista continuă cu George Pop, medic endocrinolog, care își poate utiliza experiența practică, dar și pe cea de la catedră, pentru soluții reale, implementabile pe termen scurt, mediu și lung în sănătate. Luați aminte că acestea sunt doar câteva prime exemple.

Suntem oameni care au avut rezultate în cariera lor în mediul privat și au decis să își utilizeze cunoștințele și experiența și pentru binele comun. În cazul USR nimeni nu este pus pe lista de candidați la parlamentare de un pix magic, cum se întâmplă la alte partide, ci membrii aleg direct candidații, iar rezultatul este cel mai sus expus: o combinație de experiență în legislativ și forțe proaspete prin figuri noi.

3.⁠ ⁠Au vreo legătură recentele plecări și excluderi din partid cu stabilirea listei pentru parlamentare?

Nu. Bineînțeles că nu putem obliga pe nimeni care nu se regăsește în doctrina de centru-dreapta a partidului să rămână alături de noi, însă dorim constant o punte de dialog cu toți cei care doresc să se implice pe anumite teme, proiecte. În ce privește sancțiunile disciplinare luate de Biroul județean, statutul USR prevede niște termene în care trebuie derulate aceste proceduri și nu am putut amâna momentul. Am avut niște sancțiuni disciplinare cu excluderea din partid, la care se poate face contestație, pentru încălcarea obligației ca membru USR de a nu prejudicia, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi. Există democrație internă, schimb de idei și viziuni opuse, dezbateri mai aprinse și e firesc. Nemulțumirile se discută tot intern, iar pentru orice problemă pot fi utilizate numeroasele pârghii din statutul USR. Afectează imaginea partidului ca oricând, orice persoană care nu obține o majoritate sau o poziție pe care o dorea, să comunice în afara partidului orice idee sau impresie, care de obicei nu are legătură cu realitatea ori este distorsionată intenționat. 

4.  Care sunt principalele mesaje cu care veți veni ca echipă în fața clujenilor în campanie? 

Trebuie să vedem “the big picture”. În alegerile parlamentare contează foarte mult echipa. Având în vedere că toate sondajele o plasează pe Elena Lasconi ca singurul candidat de centru-dreapta cu șanse reale de a ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, este important să conștientizăm că dacă ne dorim un guvern de dreapta  e nevoie ca un număr cât mai mare de români să o voteze pe Elena Lasconi la alegerile prezidențiale și USR în parlament. După 3 ani de guvern PSD, pentru că politicile liberale ale celuilalt partid aflat formal la guvernare lipsesc cu desăvârșire, România are nevoie de politici corecte pentru oamenii onești, care muncesc, care au afaceri și creează locuri de muncă, întreținând familii întregi, pentru oamenii care nu așteaptă ca statul să le întindă o mână sau să le mai dea un voucher, ori o amnistie fiscală, ci creează ei înșiși plus-valoare în mediul în care trăiesc.

5.⁠ ⁠Veti candida pentru al doilea mandat la Camera Deputaților, cu ce promisiune?

Deschid lista candidaților USR Cluj la Camera Deputaților în urma alegerilor interne, care la USR au loc prin votul membrilor. Candidez pentru un nou mandat pentru a continua eforturile, dar și rezultatele pentru reforma în justiție. Sistemul judiciar a fost sub atac direct în perioada 2016-2019, iar din 2020 în mod indirect, prin modificări mai sofisticate, greu de perceput de publicul larg, dar cu rezultate mai grave decât în epoca Dragnea. În acest climat, este esențial să existe persoane care să urmărească atent orice mișcare în domeniu, fiecare proiect de lege, fiecare articol, fiecare amendament care atentează la independența justiției, și așa mult șubrezită în percepția publicului. Mai mult, am reușit chiar și din opoziție să promovez 9 proiecte de lege și zeci de amendamente, în vigoare acum și aplicabile tuturor românilor, dintre care amintesc câteva care vizează reforma în justiție: majorarea plafonului pentru ajutorul public judiciar, adică românii cu venituri reduse să aibă costurile unui proces acoperite de stat (n.n. 925 lei per membru de familie net pentru acoperire 100% și 1850 lei pentru acoperirea a jumătate din costuri), digitalizarea justiției prin comunicarea hotărârilor judecătorești pentru prima dată pe e-mail, prin repartizarea aleatorie în sistem informatizat a experților ținând cont de încărcătura acestora, astfel încât o expertiză să dureze maxim câteva luni, iar nu ani, cum se întâmplă în prezent, comunicarea mai rapidă a ordinelor de protecție prin executori judecătorești, măsuri anticorupție prin acordarea avertizorilor de integritate convocați disciplinar la locul de muncă din pricina raportării neregulilor a unui avocat din oficiu care să îi asiste pe parcursul tuturor acestor proceduri. Promisiunea pe care o fac pentru al 2-lea mandat este că voi obține și mai multe rezultate având în vedere buna reputație și credibilitatea pe care mi-am construit-o în primul mandat în legislativ, respectiv că voi organiza dezbateri, mese rotunde și evenimente în interes public la noi în Cluj tocmai pentru a duce în Parlament cât mai mult din viziunea cetățenilor pe care îi reprezint.

6. Ce se poate face din Parlament specific pentru clujeni? 

Legile bune sunt aplicabile tuturor cetățenilor, inclusiv clujenilor. Personal, acesta este motivul pentru care am decis să mă implic în politică și să candidez ca parlamentar – ca munca mea să aibă impact pozitiv asupra unui număr cât mai mare de oameni. Avocatura aduce mari satisfacții profesionale, dar ajută o familie, o companie, nu o masă de beneficiari, pe când o lege impactează o țară întreagă. Specific pentru clujeni discutăm în Parlament la legea bugetului de stat, când solicităm alocarea de fonduri pentru proiecte concrete pentru clujeni. În fiecare an parlamentarii USR solicită, prin peste 100 de amendamente, alocare de fonduri pentru proiecte precum centura metropolitană Cluj-Napoca, spitalul pediatric monobloc, o nouă maternitate în Cluj-Napoca, centuri pentru municipiul Dej și orașul Huedin, alocare de fonduri pentru proiecte de creșe, grădinițe și școli în mediul rural în județul nostru etc. Surpriza vine la vot, când am observat că parlamentarii de Cluj de la celelalte partide nu votează aceste propuneri pentru clujeni. Toate voturile din parlament sunt transparente și se pot verifica ușor aceste aspecte.

7.⁠ ⁠Care sunt obiectivele organizației pentru alegerile parlamentare?

Ne dorim să menținem numărul de parlamentari pe care îi avem în prezent, fiind, totodată, conștienți că scrutinul pentru parlamentare inserat între cele 2 scrutine pentru alegerile prezidențiale, face ca rezultatul alegerilor pentru legislativ să depindă inevitabil de identitatea celor 2 candidați care vor intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Românii nu își doresc rezultate trunchiate, adică un președinte care să nu se poată baza pe o majoritate parlamentară. Pentru o guvernare de dreapta, din ianuarie 2025 este important ca pe lângă un președinte de centru-dreapta la Cotroceni, adică Elena Lasconi, echipa USR în Parlament să fie cât mai numeroasă. 

8.⁠ ⁠Câte șanse dați candidaturii Elenei Lasconi la Președinție? Pentru ce credeți că ar trebui să o voteze românii?

Toate sondajele pe care le-am văzut o plasează pe Elena Lasconi drept singurul candidat de centru-dreapta cu șanse reale de a intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale, aspect care dacă va avea loc, va determina câștigarea președinției României de către această femeie care nu vine din sistem, care nu ascultă de ordinele nimănui, care a realizat multe în viață pe forțe proprii și care a decis să se implice în politică pentru că țara aceasta merită la conducere oameni care chiar să lupte cu demnitate pentru binele său. Românii ar trebui să o voteze pe Elena Lasconi la alegerile prezidențiale și USR la alegerile parlamentare dacă dorim un guvern de centru-dreapta din ianuarie 2025, care să încurajeze munca cinstită, antreprenoriatul, oamenii creativi și constructivi pentru că doar astfel se poate dezvolta țara noastră și pot exista în viitorul cât mai apropiat condiții astfel încât familiile și prietenii noștri plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă.

 


Comentarii Facebook