Duminica 22 Decembrie

Investiții de zeci de milioane de lei la Aeroportul Cluj! Care sunt beneficiile pentru pasageri


Conducerea Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca anunță că, la finalul săptămânii trecute, au fost semnate două contracte de finanțare dijn fonduri nerambursabile pentru două proiecte maajore de dezvoltare.

Mai exact, este vorba despre două contracte finanțate din fonduri nerambursabile prin programul POIM, ce vizează realizarea unei noi căi de rulare paralelă cu pista aeroportului și achiziționarea unui echipament de control al bagajelor de cală avansat.

"Este o reuşită extraordinară. Aeroportul a încheiat şi semnat contracte de finanţare, două contracte, de aproape 10 milioane de euro, deosebit de importante pentru dezvoltarea aeroportului. Este vorba de calea de rulare, unde este eligibil aproape 50%, şi echipamente de securitate, unde 98% sunt cheltuieli eligibile”, a declarat, directorul general al unităţii, David Ciceo.

Astfel, valoarea totală a investiţiei pentru calea de rulare este de 63.303.561 lei (fără TVA) din care valoarea de aproximativ 28 milioane lei va fi suportată din fonduri nerambursabile.

În cazul proiectului de achiziție a unui nou echipament de detecție explozibil standard 3 de tip CTX, valoarea totală a investiţiei este de 19.574.940 de lei (fără TVA), din care aproximativ 16 milioane lei va fi acoperită din fonduri nerambursabile. Aceste echipamente vor fi integrate într-un sistem de benzi transportoare cu anumite puncte de decizie. Echipamentele funcționează asemenea unui computer tomograf, explică reprezentanții aeroportului, capturând imagini 3D ale obiectelor scanate, pe care apoi operatorul le poate răsuci pentru a viziona anumite secțiuni ale bagajului, dacă acest lucru este necesar. În aproximativ 97% dintre cazuri, deciziile luate în urma scanării bagajelor sunt luate de computer.  Scopul implementării noilor soluții de detecție este de a reduce pe cât posibil intervenția umană în procesul de scanare și de a face tranziția către un proces complet automatizat. 

De asemenea, conform conducerii Aeroportului, la începutul anului 2020 urmează să se semneze un contract pentru achiziționarea unui echipament de control al bagajelor de mână. Cu ajutorul acestei noi soluții nu va mai fi necesară scoaterea echipamentelor electronice (laptopuri, telefoane, etc) și nici a lichidelor din bagajele de mână, ele fiind detectate automat.

Comentarii Facebook