Duminica 22 Decembrie

Ioan Rus: Grupul de la Cluj trece de partea lui Victor Ponta

 

Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj (divizat in ultima vreme) fostul ministru de interne, a declarat că sprijină Pro România, partidul lui Victor Ponta.

 

Nu e în regulă ce se întâmpla în PSD. Partidul se duce de rîpă. Voi pune umărul la noua formaţiune condusă de Victor Ponta. Nu am demisionat din PSD şi aştept să mă dea afara. Eu personal, deşi am spus că nu mă interesează, nu pot să las să meargă aşa, toţi avem copii, trebuie să facem ceva. Faţă de situaţia şi condiţiile care sunt acum, cred că rolul social-democraţiei româneşti în forma asta se va diminua drastic în perioada următoare, dar poporul român are nevoie de social-democraţie adevărată ca de aer, că aşa e formaţia noastră.

 

Soluţia pe care o propun Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu cred că este o soluţie bună şi eu îi voi sprijini pe ei. Pentru că Pro România nu înseamnă împotriva cuiva, ci doar pentru. Eu nu sunt fondator acolo, dar am anunţat acum că îi voi sprijini pe ei. Dacă Ponta, Constantin, Câmpeanu vor reuşi să aibă o linie proprie şi să gândească mereu pozitiv, nu în scandaluri, eu îi susţin, nu poţi să spui că ”vei merge până la capăt”, ce înseamnă asta?! Dacă acest mic partid va sta pe aceeaşi poziţie de ”pro” şi se vor concentra pe dezvoltare... eu îi sprijin pe colegii aceştia mai tineri.

 

E şi o chestiune de generaţie, sunt oameni între 40 şi 50 de ani, au vitalitate, perspectivă, viitor, timp să aştepte, vreau să ajut această mişcare politică cu speranţa că ea va avea adepţi şi va promova principii ale social-democraţiei adevărate. Sunt convins că va avea şi succes. Nu am vorbit cu Vasile Dâncu pe tema asta (apropierea de Pro România - n.red.), o să ne întâlnim, o să discutăm, nu ştiu exact care sunt obiectivele lui. Dar am vorbit cu Vasile Puşcaş vizavi de modul în care se refondează social-democraţia europeană, de unde şi încotro. Am fost amândoi foarte ocupaţi, dar pentru orice vine vremea şi a discuţiilor. Oricum, societatea românească are nevoie de social-democraţie. Consensualitatea, unanimitatea cu care se iau deciziile în CEx este absurdă, nimeni nu gândeşte cu un centimetru mai la stânga sau la dreapta, ori suntem toţi spălaţi pe creier ori am fost injectaţi cu ceva. Nu se poate. Asta nu poate duce la evoluţie pozitivă a partidului, chiar dacă în fruntea lui s-a afla un geniu. Diagnosticul pentru starea de acum, dacă este să folosim un termen medical, este subfebrilitatea. E o stare în care nu te simți bine, nu știi dacă e infecție, virus sau microb, nu știi exact ce este. O nație întreagă, cu PSD în frunte, suntem subfebrili cu toții. Întrebarea este cum ieșim din asta înainte să devenim febrili? Nu a mai fost niciodată așa ceva în PSD, această consensualitate, mai mult decât unanimitate, și asta mă înspăimântă de-a dreptul. (...) Încep să cred tot mai solid că PSD s-a băgat pe o stradă cu sens unic, nu mai există ieșiri nici în dreapta, nici în stânga și o să dăm cu capul în gard.

 

Consensualitatea, unanimitatea cu care se iau deciziile în CEx este absurdă, nimeni nu gândește cu un centimetru mai la stânga sau la dreapta, ori suntem toți spălați pe creier ori am fost injectați cu ceva. Asta nu poate duce la evoluție pozitivă a partidului, chiar dacă în fruntea lui s-ar afla un geniu. Cum să spui la TV "Nu mi-e frică de Hellvig"? Asta are sens doar în două variante: fie aseară ți-a dat Hellvig un telefon și ți-a zis "Băi, dacă te prind pe o stradă întunecoasă te bat de te omor", iar tu spui că nu ți-e frică de el, sau dai o explicație după virgulă și spui că lucrezi foarte bine cu el, că primești zilnic rapoarte de la el ca a treia persoană în stat și pe baza lor concluzionezi și decizi. Altfel, Hellvig nu e o persoană fizică, ci e o instituție, cu cine vrei să vorbești tu ca al treilea om în stat, cu KGB, cu serviciile secrete maghiare, cu Mossadul?”, a spus Ioan Rus la Realitatea TV.

 

El a punctat ca nivelul de competența s-a degradat în politica românească, generând scăderea nivelului de competitivitate al politicienilor. Criteriile nu au mai fost profesionale ci ”să cunoști pe cineva”, generând ascensiunea mediocritații.

 

Consensul, lipsa votului în cadrul partidului îl ingrijorează pe fostul ministru, care consideră că PSD este pe o strada cu sens unic și va da cu capul în gard iar rolul social democractței se va diminua drastic în România.

Comentarii Facebook