Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai. Să zică românii dacă tolerează corupția
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este ”aproape” hotărât să organizeze un referendum pe data de 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare.
”O garanţie? Garanţia pot să fiu doar eu, că preşedintele convoacă referendumul. S-a vorbit mult despre referendum şi am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. De multe ori dorinţa e una şi putinţa e alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum ca să ne aflăm în treabă şi să nu participe lumea. Discuţia nu a revenit întâmplător pe referendum. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri prin care PSD introduse un paragraf că nu poate organiza nimic cu alegerile, nici referendum, nici altceva. Am contestat la CCR această lege, având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstituţională şi ca atare am început să analizez cu echipa de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare. La început au fost puţini entuziaşti. Lucrăm deja intens la asta. Analizăm datele, variantele, partea legală, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”.
El a precizat că este ”aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai.
”Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă care se datorează unei nevoie aprofundate, unei discuţii aprofundate. Dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri şi societatea civilă, românii care îşi doresc să dea un semnal clar şi pentru asta de o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens”, a explicat Iohannis.
Şeful statului vrea ca poporul român ”să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.
”Un referendum care să nu rămână lucrurile în suspans, să exprime atitudinea naţiei. Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât. Marile sisteme publice, educaţia, justiţia sunt destul de rezistente şi reziliente, dar odată ce încep să scârţâie se repară foarte greu. Sper să ajungem în perioada în care această golăneală nu se va mai întoarce şi să ne întoarcem la actul democratic”, a completat şeful statului, scrie Mediafax.
4 Comentarii
mutule...mai taci un pic ca trece mandatu...amu la final nu te stropii cu cacao...
La cate case ti-ai retrocedat si la cat ai platit impozite din inchirieri probabil romanii o sa trimita Presdinte de CAP.
daca romanii nu ar tolera coruptia, nici johannis n-ar fi fost primar si presedinte
Deci ce sa ne mai c acam pe noi....