Kelemen Hunor a reclamat România la Vatican, în cazul unui imobil al comunității maghiare
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat Vaticanul în legătură cu cazul Colegiului ”Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe. E ”grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii”, a scris Hunor.
Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a participat, alături de Vincze Lorant, secretar pentru relaţii internaţionale al formaţiunii, la Congresul Internaţionalei Creştin-Democrate, la Roma, la sfârşitul săptămânii trecute.
”În timpul vizitei la Roma, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost primit, la Vatican, într-o audienţă privată, de cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun. Kelemen Hunor l-a pus la curent pe cardinal cu evoluţiile politice din România. El a scos în evidenţă faptul că, în România, criza economică a provocat o criză socială şi morală care va putea fi depăşită numai peste mult timp şi cu sacrificii. Preşedintele UDMR a exemplificat criza morală cu ajutorul cazului Miko. El i-a vorbit cardinalului Ravasi despre istoria zbuciumată a liceului din Sfântu Gheorghe. Kelemen Hunor a calificat drept grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii”, se arată într-un comunicat UDMR.
Kelemen Hunor a adăugat, în timpul întâlnirii, că ceea ce se întâmplă în legătură cu acest colegiu ”nu este decât primul caz de acest fel, pentru că există deja indicii în sensul că imobile ale altor confesiuni ar putea avea aceeaşi soartă”.
”Preşedintele Uniunii şi-a exprimat convingerea că maghiarimea din Transilvania, cea mai mare minoritate naţională din Europa, nu îşi poate permite să asiste neputincioasă la pierderea, din nou, a drepturilor şi posesiunilor redobândite prin eforturile făcute de-a lungul a două decenii. Cardinalul Gianfranco Ravasi şi-a exprimat îngrijorarea că aşa ceva se poate întâmpla în România, pentru că ar putea fi un precedent periculos pentru viitor. În încheiere, Kelemen Hunor a înmânat un material documentar despre cazul Miko preşedintelui Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun şi directorului său de cabinet, originar din Transilvania”, se mai arată în comunicat.
DNA Braşov i-a trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, sub acuzațiile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Cei trei au făcut parte, în 2002, din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparținut minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Acuzații au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare arătând că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.
Prejuduciul a fost de 1,3 milioane de euro.
Judecătoria Buzău l-a condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iar Silviu Clim la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţii
Instanța a prevăzut și confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.
3 Comentarii
LA MAREA CHINA CIND FAC RECLAMATII SI SESIZARI .......... ?
Vom trece iar pe vechea frontiera /
Si ne-om lua pamantul cel strabun /
Si-o sa urlati sub foc de mitraliera /
Iar Budapesta o vom face scrum !
Refren:
Aveam o Tara scumpa si mandra
Aveam si iarasi vom avea.... baga-mi-as p-u-l-a in natia aia blestemata de ******i.
sa m***a masa