Vineri 22 Noiembrie

La Cluj e greu să izolezi un bloc și dacă e aproape GRATIS. E plin de ”NAZURI” ardelene

 

Izolarea unui bloc de pe strada Snagov din Cluj-Napoca pare a fi la dificilă decât se aștepta cineva, cu toate că lucrarea se face aproape în întregime din fonduri europe.

 

Blocul cu patru etaje este refăcut în întregime, de la izolația termică până la înlocuirea geamurilor cu sisteme termopane și a întregii tâmplării din lemn. Locatarii plătesc per apartament 20% din valoarea lucrării, adică 2.500 de lei de familie. În plus, izolația blocului este făcută de la zero, pentru a reduce cât mai mult facturile de încălzire.

 

Problemele au apărut inevitabil, fiecare locatar având pretenții și solicitări care mai de care mai absurde. ”Dacă s-au schimbat geamurile de lemn și s-au pus geamuri termopane au sărit că cine plătește pentru că s-a distrus tencuiala din jurul vechilor geamuri. După lupte lungi i-am convins că așa se schimbă geamurile și că fiecare trebuie să își refacă în apartament. 

 

A urmat duelul cu cei care se răzgândesc. O familie a comandat geamuri termopane și când au ajuns a spus că nu le mai vrea că ei s-au răzgândit. I-am spus că este absurd ce îmi cere și că îi las geamurile termopan în fața ușii. I-am spus că, dacă nu își schimbă geamurile, noi toți vom plăti mai mult pentru că va pierde căldură pe la geamuri”, ne-a relatat Sorin Suciu, administratorul blocului. 

 

Vestea reabilitării din fonduri europene s-a dus repede. ”Mă întreabă oamenii cum am reușit și le-a spus. De asta nu îi înțeleg pe cei din bloc că nu apreciază când se face ceva bun. Oamenii au devenit răi și egoiști”, a mai expolicat Suciu

 

Primarul Emil Boc anunța în luna mai că au început lucrările de izolare termică la 7 blocuri din Cluj-Napoca, iar alte 30 de blocuri sunt în diverse stadii de analizare a dosarelor.

 

Vestea bună este că 40% din valoarea facturii la încălzire va fi mai mică, începând de iarna viitoare pentru cei care fac reabilitări termice și că, în continuare vor fi bani europeni pentru cei care vor depune documentații. Regula este primul venit, primul servit”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Pentru a putea intra în program ”până la 150 de euro venit pe membru de familie este 10% contribuția asociației, de la 350 de euro venit pe membru de familie este contribuția 20% din partea asociației de locatari - 20% din partea Primăriei. Până la 500 de euro venit contribuția este de 30% din partea asociației și 10% din partea Primăriei”, au precizat specialiștii Primăriei Cluj-Napoca.  

 

Comentarii Facebook