Duminica 22 Decembrie

La Cluj se cumpără panouri de mușchi City Tree, care respiră și curăță aerul, în loc să se planteze copaci - FOTO


Emil Boc a lansat la Cluj-Napoca o licitație pentru a cumpăra trei bănci City Tree, în esență panouri cu mușchi care respiră și curăță aerul. 

CityTree nu este un copac în sine, ci de fapt o cultură de mușchi densă, găzduită vertical într-o unitate care este amplasată în spații publice. Aceste panouri au 3,5 metri pătrați și, teoretic, fac treaba echivalentă cu 275 de copaci de filtrare a aerului de praf fin, oxizi de azot și dioxid de carbon.

Licitația a fost lansată de Primăria Cluj-Napoca, pe SEAP, la începutul lunii octombrie, chiar când societatea civilă lansa anunțul de strângere de donații pentru a fi cumpărate aparate care să monitorizeze calitatea aerului din Cluj-Napoca.

De asemenea, se știe că municipiul Cluj-Napoca a reușit  să fie inclus în 2014 în topuri europene suspecte, în care avea cel mai bun aer din Europa. ”Clasamentul a fost publicat de Asociaţia 'Respire' în parteneriat cu revista "We demain' şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului. Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depăşire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanţi: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot şi ozonul. Numărându-se printre principalii agenţi nocivi din aer, aceşti trei poluanţi periculoşi pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare şi pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde”, scrie Agerpres.

New York Times, însă, scria în 2019 că la Cluj-Napoca sunt mari probleme cu calitatea aerului. ”În Cluj-Napoca, în ziua în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută s-a înregistrat o concentrație a particulelor periculoase de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem.

Prin comparație, în București a fost înregistrat un nivel de 1.272 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3, în Constanța de 1.575 µg/m3, în Iași de 1.146 µg/m3, în Brașov un nivel de 1134 µg/m3, iar în Timișoara de 118 µg/m3”, notează americanii. Adevărul este că în oraș  nu sunt stații suficiente care să ne spună care este calitatea aerului, adică exact ceea ce societatea civilă vrea să facă .

Această achiziție poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot și particule în suspensie , în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislația europeană în domeniul calității aerului, la care se raportează și țara noastră”, precizează Primăria Cluj-Napoca, în caietul de sarcini al achiziției publice.

Practic, pentru un astfel de panou Primăria Cluj-Napoca ar fi dispusă să achite aproape 70 de mii de euro (n.red. 200.000 de euro fiind suma alocată pentru acest contract), adică echivalentul a 1.500 de mesteceni albi, înalți de 200 de cm, care ar putea fi plantați în oraș.

Aceste unități sunt realizate de o companie germană și funcționează pe energie solară. 

CityTree nu numai că ar ajuta la îmbunătățirea calității aerului pe o rază de 50 de metri, dar ar putea servi și ca panou publicitar analogic, afișând inscripții, imagini sau date digitale prin intermediul unui cod QR, iBeacon sau NFC.

Instalația se alimentează prin panourile sale solare, iar apa de ploaie este colectată și redistribuită automat cu ajutorul unui sistem de irigare încorporat. Se pot adăuga senzori, astfel încât să poată fi colectate date despre performanța CityTree.

O unitate City Tree costă circa 25.000 de dolari (n.red. posibil ca in urma licitației de la Cluj, valoarea unui panou să scadă, iar Primăria să nu achite suma maximă de 70.000 de euro), iar compania germană a instalat aproximativ 20 dintre aceste unități în Oslo, Paris, Bruxelles și Hong Kong.

Deși nu este la fel de plăcut ca un copac real, viu, la nivel practic, este o idee inovatoare care ocupă mai puțin spațiu, combinând în același timp puterea naturii și energia solară cu interconectivitatea noilor tehnologii pentru curățarea aerului.

Fiind vorba despre o invenție aflată în exploatare doar de câțiva ani, încă nu sunt date concludente despre randamentul unui astfel de panou cu mușchi pe termen lung.

Comentarii Facebook