La Cluj se cumpără panouri de mușchi City Tree, care respiră și curăță aerul, în loc să se planteze copaci - FOTO
Emil Boc a lansat la Cluj-Napoca o licitație pentru a cumpăra trei bănci City Tree, în esență panouri cu mușchi care respiră și curăță aerul.
CityTree nu este un copac în sine, ci de fapt o cultură de mușchi densă, găzduită vertical într-o unitate care este amplasată în spații publice. Aceste panouri au 3,5 metri pătrați și, teoretic, fac treaba echivalentă cu 275 de copaci de filtrare a aerului de praf fin, oxizi de azot și dioxid de carbon.
Licitația a fost lansată de Primăria Cluj-Napoca, pe SEAP, la începutul lunii octombrie, chiar când societatea civilă lansa anunțul de strângere de donații pentru a fi cumpărate aparate care să monitorizeze calitatea aerului din Cluj-Napoca.
De asemenea, se știe că municipiul Cluj-Napoca a reușit să fie inclus în 2014 în topuri europene suspecte, în care avea cel mai bun aer din Europa. ”Clasamentul a fost publicat de Asociaţia 'Respire' în parteneriat cu revista "We demain' şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului. Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depăşire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanţi: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot şi ozonul. Numărându-se printre principalii agenţi nocivi din aer, aceşti trei poluanţi periculoşi pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare şi pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde”, scrie Agerpres.
New York Times, însă, scria în 2019 că la Cluj-Napoca sunt mari probleme cu calitatea aerului. ”În Cluj-Napoca, în ziua în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută s-a înregistrat o concentrație a particulelor periculoase de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem.
Prin comparație, în București a fost înregistrat un nivel de 1.272 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3, în Constanța de 1.575 µg/m3, în Iași de 1.146 µg/m3, în Brașov un nivel de 1134 µg/m3, iar în Timișoara de 118 µg/m3”, notează americanii. Adevărul este că în oraș nu sunt stații suficiente care să ne spună care este calitatea aerului, adică exact ceea ce societatea civilă vrea să facă .
”Această achiziție poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot și particule în suspensie , în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislația europeană în domeniul calității aerului, la care se raportează și țara noastră”, precizează Primăria Cluj-Napoca, în caietul de sarcini al achiziției publice.
Practic, pentru un astfel de panou Primăria Cluj-Napoca ar fi dispusă să achite aproape 70 de mii de euro (n.red. 200.000 de euro fiind suma alocată pentru acest contract), adică echivalentul a 1.500 de mesteceni albi, înalți de 200 de cm, care ar putea fi plantați în oraș.
Aceste unități sunt realizate de o companie germană și funcționează pe energie solară.
CityTree nu numai că ar ajuta la îmbunătățirea calității aerului pe o rază de 50 de metri, dar ar putea servi și ca panou publicitar analogic, afișând inscripții, imagini sau date digitale prin intermediul unui cod QR, iBeacon sau NFC.
Instalația se alimentează prin panourile sale solare, iar apa de ploaie este colectată și redistribuită automat cu ajutorul unui sistem de irigare încorporat. Se pot adăuga senzori, astfel încât să poată fi colectate date despre performanța CityTree.
O unitate City Tree costă circa 25.000 de dolari (n.red. posibil ca in urma licitației de la Cluj, valoarea unui panou să scadă, iar Primăria să nu achite suma maximă de 70.000 de euro), iar compania germană a instalat aproximativ 20 dintre aceste unități în Oslo, Paris, Bruxelles și Hong Kong.
Deși nu este la fel de plăcut ca un copac real, viu, la nivel practic, este o idee inovatoare care ocupă mai puțin spațiu, combinând în același timp puterea naturii și energia solară cu interconectivitatea noilor tehnologii pentru curățarea aerului.
Fiind vorba despre o invenție aflată în exploatare doar de câțiva ani, încă nu sunt date concludente despre randamentul unui astfel de panou cu mușchi pe termen lung.
34 Comentarii
Sa va adapostiti de soare la umbra lor. .. Trebuie sa fie ceva deosebit sa stai pe banca aia la 30 de grade.
Bobor Dancila!
Poate ca Boc ar trebui sa va explice in ungurește și tatareste ce înseamnă asta. Sa înțeleg ca doriți ca poluarea sa existe in Cluj?
Nu degeaba orașul nostru e considerat printre primele 10 orașe mai puțin poluate ale lumii, conform statisticilor bine verificate.
Va sa zica : 3 in 1 . Asta da, ce destept, ce inteligent, mai ca-l crezi.
1. nu ocupa loc, ergo : poate betona pe langa, pava, construi blocuri, etc, dupa bunul plac. Plus nu mai are grija de a gasi loc celor 1500 de mesteceni si al plantarii lor
2. curata aerul (desi doar pe o raza de 50 m !!! ), nu conteaza ca " nu sunt date concludente… Citeste mai departe
@Tit:
Nu e prost cine cere,e prost cina da.Cu alte cuvinte,felicitari pentru cuplul de aur,Pic-Poc(Pic-Boc)si Paunel-Levigat ca au cistigat alegerile.
că numa unu âi profiezor die univerzitâț cu vizionarie ocidentalistă ca cum la Paris or la Nioworck și Tochio că o rădicat Cluju pe scările lumi bogătane și tare fain âi la Cluj că copaci ceia pătraț or să siteze aieru cu poluție de la atata mașină ce se perină prin oraș cu toxe șî noxuri ce iese pe la șapamente că trebe dezfintare să nu mai umble pe… Citeste mai departe
@Fam Pârțoc: Cat te-ai c acat pe tine cu postari tampite de genu, ai devenit chiar tu cel mai mare tampit, n-ai fost in stare sa vezi ca, in realitate, peste 75% tin cu el, iar cel care esti pe langa esti tu, iar p(r)ostarile tale de tampit l-au reales, in loc sa-i faca rau.
Pârțocul si c.acatul, le-ai tot mirosit, pana la urma ai ajuns de le-ai… Citeste mai departe
@Pofta Buna! ;-) : Clar ca lumina zilei insorite, cam asta e nivelul postacilor adulatori de-ai Bocului, omul e sincer si va roade, pe astia mai docti dar mai prosti de 1k ori. Cu rosul roadelor si urmarile celor 73% veti ramane, Covid, saracie in cartiere, crasme deschise, infectie garantata, tratamente prin telefon si in ambulatoriile din curtile… Citeste mai departe
@Pohta ce-ati pohtit: Ma, prostul poolii, pe tine te roade rau, nu pe ei. Emil Boc ia 75% din voturi, -ce sa-l mai roada?? Ii rozi tu ***** lui....
mai tineti minte cand era Boc premier, de a oprit coloana in nu stiu ce sat, ca a vazut pe unu la coasa? Sa dot jos si a luat coasa omului din mana si a inceput sa de-a la coasa ( exemplu frate, nu gluma) - Ideea e ca taranul era in stare de soc, pardon boc...
A vazut Boc o coasa verticala in ceva pliant si ce o zis el: "Ma ce fain ar merje la cluj niste panouri verticale pe care sa le cosesc din cand in cand. As parea super-smart, galactic chiar! O sa moara de ciuda pretenii mei din Rachitele care cosesc in continuare cu coasa aia manuala, asa le trebe la fraeri ca s-o batut joc de mine cand eram mic si… Citeste mai departe
Numai Boc pura avea asemenea idei geniale!
Corectie: putea avea ...
Boc este in noi si inauntrul nostru, Boc merge in spatele nostru si vine din urma nostra, iar in fata si inaintea nosastra: marsaluieste BOC.
@Antonia.: Ti-a placut poezioara mea?
De 1000x mai bine sa plantezi un pom, decat rahaturile astea scumpe, care trebuie mai intai construite de cineva, apoi intretinute constant, totul pe banii nostri. De ce nu se face un studiu: Coroana unui pom obisnuit da mai mult O2 si stocheaza mai mult CO2 decat niste fire de iarba prapadite, care mai trebuie si mentinute vertical pe banii… Citeste mai departe
@ : Si cand se imbacsesc de gaze se schimba, mentenanta, facturi, bani, cineva face matul gros!
Ar fi perfeectt daca ar avea forma ciliiinddriiicaaa, cap Maareee si gusaaa cu ouaaa, ioiii caa deja tropicele is pe minee sii se scurge Amazonul dintre picoorusele meleee, cee buuun iii Boooocacacacac!
Panourile astea trebuie folosite pe post de garduri verzi in loc de gardurile actuale, pereti exteriori sau structuri despartitoare publice, nu pus unul singur in piata, ca o statuie de Brancusi. Ce "schimbare in bine" aduc cativa metri patrati de iarba in jurul carora se aduna sa se mire niste prosti?
@Arh.: realitatea dura si trista
Suntem cel mai poluat oras din tara, sa-ti fie rusine Emil Boc!
@Iosif: avem prea multe basini in cap, fostele aere
Nu e o idee prostra dar nici una buna. Acuma, dupa ce a betonat ani la rand tot ce a apucat, a dat-o pe "verde" cica.
se strang banii pentru alegerile din decembrie
70 000 de euro cu dedicatie pentru singura firma care vinde astfel de gunoaie. A taiat copaci de 50-70 de ani din piata Avram Iancu, strada Eroilor, Memorandumului, etc si acum vrea cutii cu muschi la septejdemii de euroi. Bravo, bun primar!
@ : Pai ii 70 000 de euro sau 25 de granzi?
Pacat ca Klausenburg nu are fabrica de ingineri numa' de injineri.
videanu cu bordurile de la bucuresti e gelos lvl 10000 pe langa ce face piticu porno la cloooojjjjjjjj
Ia 3 bucati pt. poza de feisbuc,curg likeurile de la tarani,apoi pa.Asa a fost cu strada smart,cu nush ce senzori in asfalt,cu colectarea selectiva,etc.
Face si Boc un ciubuc, oricum il voteaza prostimea ca pe Ceausescu, de plateaza copaci nu vine spaga
te doare bila, de unde naiba apar cei ce au ideiile astea? Sun extraterestrii?
Capitala Europeana a Inovarii (si a Spațiilor de Inchiriat).