La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj, Burduja a anunțat primul Centru Sectorial de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică
Primul Centru Sectorial de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – denumit CRISCE, urmează să fie creat de către Ministerul Energiei, a anunțat Sebastian Burduja, cu ocazia Forumului de Securitate Cibernetică în Energie desfășurat la Cluj-Napoca.
,,Sunt în drum spre Baku, unde am onoarea să reprezint România în drumul lumii întregi către o tranziție energetică sigură, competitivă și verde (n.r. COP29).
Este deja o tradiție să fiți la Cluj, la Forumul de Securitate Cibernetică, un subiect vital pentru viitorul energiei românești. Vreau să felicit de la bun început echipa DEER și pe doamna director general Mihaela Suciu. Sunteți nu doar gazde excepționale, dar sunteți vizionari care ați decis să puneți acest subiect al securității energetice în energie pe masa decidenților și pe masa opiniei publice și a societății civile, ca o temă de dezbatere.
Să știți că de anul trecut noi nu am stat degeaba, am avansat pe mai multe subiecte conexe. Cel mai important dintre ele fiind asumarea primului Centru Sectorial de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Acest CRISCE, așa cum se va numi, va lua naștere în cadrul Ministerului Energiei, va include specialiști care vor lucra în ture, oameni foarte bine plătiți și care vor avea ca misiune să apere întreg sectorul energetic românesc de atacurile cibernetice," a transmis Sebastian Burduja.
În luna octombrie, Ministerul Energiei a anunțat supunerea în consultare publică a proiectului de Ordonanță de Urgență privind înființarea și operaționalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), care aduce o soluție necesară și urgentă pentru protejarea infrastructurii critice din domeniul energetic național. Aceasta este prima echipă CSIRT sectorială din România, un demers impus de Directiva NIS2, care va gestiona securitatea cibernetică în acest sector vulnerabil. Proiectul de act normativ implementează și prevederile noului Regulament Delegat (UE) 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică. Cheltuielile pentru implementarea și funcționarea CRISCE vor fi acoperite integral din veniturile din Fondul pentru Modernizare, fără a afecta bugetul de stat. Prin această structură apărăm toate infrastructurile cibernetice ale beneficiarilor proiectelor finanțate prin Fondul pentru Modernizare, potrivit financialintelligence.
CRISE va fi compus din 34 de specialiști de top în domeniul securității cibernetice, recrutați în urma unei proceduri de selecție riguroase, cu o comisie externă formată din specialiști ai autorităților și instituțiilor publice cu atribuții în domeniul securității cibernetice. Aceștia vor fi remunerați la nivelul pieței private din sectorul cibernetic iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.
,,Suntem deja în avizare interministerială cu acest proiect de ordonanță de urgență și sunt convins că în perioada imediat următoare putem să-l adoptăm și să dăm un exemplu și pentru celelalte ministere și pentru celelalte sectoare.
De altfel, nu trebuie să facem decât ceea ce este deja prevăzut în legislația pe securitate cibernetică pe care am reușit să o inițiem când eram ministru la Cercetare, Inovare și Digitalizare, legislație care este modernă, este printre cele mai bune din Uniunea Europeană și unde, cu siguranță, sectorul energetic joacă un rol central.
Vă rog foarte mult să vă bazați pe noi, să avansăm în continuare și să ne asigurăm că sectorul energetic românesc este unul protejat în fața oricăror amenințări inclusiv cele de securitate cibernetică”, a mai declarat acesta.
1 Comentariu
Vrăjeala cu securitatea pe care penelista marionetă a lui boc face campanie peste campanie pe banii plătitorilor de curent. Mai bine baga banii ce ii strici pe simpozioane și forumuri în rețele ca se ia curentu mai ceva ca apă caldă de la capitala lui Birduja, colegu de la partid