Marcel Ciolacu, după pierderea banilor din PNRR pentru metroul Clujului: „Asta ar fi trebuit anticipată de domnul primar”


Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Cluj că are un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului, dar a adăugat că a început un dialog pentru a găsi o soluţie în acest sens. De asemenea, Ciolacu a punctat că Boc ar fi trebuit să prevadă anumite lucruri, dar „nu avem informația când ne dorim”. 

Economedia a scris anterior că Comisia Europeană va retrage finanțarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj-Napoca și că certificatele verzi ar putea fi sursă alternativă.

„Am un motiv personal de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului de la Cluj-Napoca. Am vorbit şi cu domnul primar, ştie şi dânsul speţa foarte bine, dar dumneavoastră ştiţi la fel de bine ca şi mine, de altfel, că finanţare era parţial, (...), doar 300 de milioane de euro, necesarul pentru această investiţie fiind de 2,2 miliarde de euro. Deci, oricum, trebuie căutată o sursă pentru a finaliza întreg proiectul. Haideţi să vedem răspunsul Comisiei”, a spus Ciolacu, la Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a precizat că a modificat legislaţia şi în privinţa „certificatelor verzi”.

„Am modificat legislaţia, acolo. De aceea am şi vorbit cu domnul primar. N-am stat anchilozaţi. Cumva, la ce mesaje am primit, trebuia să anticipăm anumite lucruri, mai ales că este o investiţie în curs. Asta ar fi trebuit anticipată de domnul primar, dar câteodată nu avem informaţia când ne dorim. Eu sunt ferm convins şi cu această modificare şi din certificatele verzi - e transport verde metroul - vom găsi soluţiile cele mai bune să nu oprim această investiţie", a arătat premierul.

Ciolacu confirmă că probleme au fost găsite la procedura de licitație

Întrebat „cum s-au pierdut cei 300 de milioane de euro din PNRR” alocaţi finanţării investiţiei de la metroul clujean, Marcel Ciolacu a spus: „Dânşii au găsit anumite probleme în ceea ce priveşte procedura de licitaţie. Este şi un raport al Autorităţii de Audit din România, pe care l-au luat în considerare, este şi un raport al Curţii de Conturi din România. (...) Noi suntem obligaţi să tăiem 10% din împrumut. Mie nu-mi place să mă cert. Decât să rămânem anchilozaţi (....) am început un dialog de a găsi o soluţie şi sunt ferm convins că vom găsi o soluţie”.

Comentarii Facebook