Vineri 22 Noiembrie

Marea de levigat de la Para Rât va fi pompată prin conducte și apele vor fi decontaminate

 

Consiliul Județean Cluj urmează să construiască două bazine unde să fie pompat levigatul de la Pata Rât (ape contaminate scurse de pe deșeuri) și decontaminat. 

 

Președintele Consiliului Județean a spus că soluțiile propuse pentru remedierea problemelor au fost deja trimise spre avizare Apelor Române. În același timp, președintele Consiliului Județean a anunțat că a avut deja, în cursul zilei de miercuri, o întâlnire de lucru cu constructorul, acesta fiind pregătit pentru începerea lucrărilor de eliminare a levigatului.

 

Am optat pentru cea mai ieftină și mai rapidă dintre soluții. Sigur, dacă s-ar fi declarat starea de alertă situația ar fi fost cu totul alta, intervenția ar fi fost mai eficientă și mai rapidă. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom îndrepta ulterior împotriva celor pe care îi considerăm vinovați”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

În acest sens, lucrările ce urmează să înceapă încă de joi, în regim de urgență, vor consta în colectarea levigatului în două bazine de decantare, acesta urmând a fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate. După decantarea și sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu, va ajunge în sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislația în vigoare și a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române.

 

În același timp, în vederea derulării acestor lucrări dar și a celor de consolidare și finalizare a închiderii depozitului neconform, în prezent se lucrează la identificarea proprietarilor de teren din zonă. Urmează astfel ca, zilele următoare, să fie convocată o ședință de îndată a Consiliului Județean, ședință în cadrul căreia să fie aprobat coridorul de exproprieri, respectiv parcelele exacte ce vor fi supuse acestei proceduri.

 

În ceea ce privește finalizarea închiderii rampei, concluzia expertizei a fost că este total contraindicată o supraîncărcare a corpului actual al deșeurilor, motiv pentru care gunoaiele situate adiacent perimetrului actual de 18 ha vizat de lucrări să fie ecologizate pe amplasamentul existent, sens în care se va trece la exproprierea terenurilor respective. Desigur, Acordul de Mediu urmează a fi revizuit în acest sens.

 

În ceea ce privește completa finalizare a procesului de închidere și ecologizare a depozitului de la Pata Rât, președintele Consiliului Județean a precizat că rămâne valabil termenul deja anunțat, respectiv luna martie 2018. În ceea ce privește lucrările de stabilizare a corpului depozitului, președintele Alin Tișe a precizat că soluția tehnică aleasă va permite lucrul pe timpul iernii, astfel încât piloții ce vor trebui fixați în adâncime să poată fi amplasați în acest interval.

 

Studiu: Trebuie ridicat un ZID de beton pentru a apăra centura Apahida - Vâlcele de ”marea” de levigat și muntele de gunoi

Comentarii Facebook