Vineri 22 Noiembrie

Mașinile de tonaj nu pot tranzita Floreștiul fără a plăti o taxă majorată DRASTIC - VIDEO

 

Consiliul local Florești a aprobat hotărârea prin care mașinile de mare tonaj trebuie să achite o taxă pentru a tranzita comuna. 

Primarul Horia Șulea a motivat decizia prin faptul că drumurile sunt distruse de mașinile de transport ale firmelor, fiind apoi reparate tot din banii floreștenilor.

Taxa a fost majorată de la 10 lei la 100 lei pe zi, pentru mașinile cu tonaj mai mare de 7,5 tone. Proiectul a trecut cu 13 voturi pentru și trei abțineri.

Reprezentantul unei firme de transport a precizat că majorarea de 10 ori a taxei este excesivă. ”În Brașov, în 2013, Consiliul Concurenței nu a aprobat aceste taxe, pentru că ne discriminează pe noi, transportatorii, pentru că sunt prea mari”, a spus reprezentanta firmei. ”Nu există niciun studiu prin care se arată că doar mașinile de mare tonaj sunt cele care distrug drumurile. Avem și autovehicule care circulă în fiecare zi. Nu văd cum s-a luat în calcul taxa de 100 de lei”, a mai spus aceasta.

Până acum, utilajele de mare tonaj plăteau o taxă de 10 lei pe zi. 

În ceea ce privește străzile din Florești, și aici facem referire doar la anumite străzi din Florești, aceste străzi au fost realizate din bugetul local, la nivel de drum trafic ușor, pentru că numai atât ne-am putut permite la momentul respectiv. Acesta este motivul pentru care am încercat să facem o diferențiere între mijloacele de transport de diferite tonaje. Proiectul de majorare a taxei face referire strict la mijloacele de transport cu masa proprie mai mare de 7,5 tone. 

Problema este legată strict de bugetul local. Eu consider că accesul acestor mijloace de transport agabaritice pe drumurile și străzile la care fac eu referire, nu fac altceva decât să ne aducă un prejudiciu enorm în bugetul local, care nu va mai putea fi susținut din buzunarul locuitorilor comunei Florești. Nu mi se pare normal să fie susținut de către floreșteni, atâta timp cât dvs desfășurați o activitate economică în relație cu alți agenți economici.

Dacă mergem mai departe, 100 de lei pe zi nu înseamnă 100 de lei pe transport. Dacă sunteți de la o firmă de transport, știți că într-o zi un mijloc de transport face mai multe transporturi”, a explicat Horia Șulea.

Pe Cluj am plătit pe 24 de ore, pe un camion de 35 de tone, 28 de lei”, a replicat reprezentanta firmei de transport. ”Comparațiile se pot face, dacă poți să compari și bugetele locale. Bugetul local al municipiului CLuj-Napoca nu îl vom putea compara cu cel al Floreștiului nici din punct de vedere valoric și nici al venitului pe cap de locuitor. Noi suntem undeva la 10% din venitul pe cap de locuitor față de Cluj-Napoca. Reparația unui metru pătrat de carosabil, cu beton stabilizant și două straturi de asfalt binder și uzură, costă aproximativ 200 de lei. Atât costă reparația pagubelor pe care aceste mașini agabaritice le creează pe drumurile din comuna Florești”, a mai spus Horia Șulea.

Comentarii Facebook