Masterplanul viitorului cartier Sopor - un oraș în oraș ce va fi realizat transparent și în parteneriat activ public-privat
Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Având la bază principiul transparenței, Masterplanul viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare, a fost amplu discutat în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca. Astfel, joi, 15 octombrie 2020, pe parcursul a 3 ore și jumătate, peste 40 de cetățeni s-au arătat interesați să ia cuvântul și să pună întrebări vizavi de felul cum a fost gândit noul cartier, precum și de principiile care au stat la baza acestuia, iar discuția a fost urmărită online de peste 300 de persoane.
Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Reamintim faptul că acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.
Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.
”Clujul are o strategie care vizează realizarea unui oraș sănătos, cu o calitate a vieții ridicată, un oraș în care să-ți placă să trăiești, să muncești, să te distrezi, să te simți bine, un oraș din care să nu mai pleci, un oraș în care să vii. Acest lucru a fost confirmat recent de două analize, una a Băncii Mondiale și cea de-a doua a Comisiei Europene, care plasează Clujul pe primul loc în România și deja ca un oraș de referință în Uniunea Europeană în materie de calitate a vieții. Cu alte cuvinte suntem pe drumul corect, departe însă de a avea ceea ce clujenii își doresc pe deplin. De aceea, acest cartier, Sopor, care este de dimensiunea Mănășturului, este extrem de important, este un oraș în oraș și nu are voie să facă niciun pas înapoi în ceea ce privește rigorile de calitate a vieții existente în Uniunea Europeană. Noi nu ne comparăm cu orașe din România; ținta noastră este să ne comparăm cu orașe din Uniunea Europeană. Reamintesc faptul că am ajuns recent în finala pentru titlul de Capitala Europeană a Inovării, ne-am clasat printre primele 6 orașe din Europa. Clujul are ceva ce nu are nimeni în România: resursa umană extrem de profesionistă, inteligentă, capabilă să ofere cele mai bune soluții, iar noi ca administrație suntem deschiși la soluțiile propuse. Vreau să îi asigur pe proprietarii din zona noului cartier că vom avea un dialog decent, în interes mutual, public și privat astfel încât să fim împreună mândri de ceea ce realizăm. Acest oraș nu este al profitului, ci un oraș unde publicul trebuie să meargă mână în mână cu privatul. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin și în baza căreia îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria. Avem nevoie de spații de locuire decente, dar nu vom coborî standardele”, a explicat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.
Pe parcursul dezbaterii, echipa de arhitecți care se ocupă de Masterplanul viitorului cartier a prezentat pe larg conceptele care au stat la baza realizării acestuia, precum și calendarul proiectului, strategiile de implementare și cele de mediere. Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine ”acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.
Având în vedere complexitatea proiectului, precum și diversele opțiuni pentru implementarea acestuia, proprietarii din zonă au fost asigurați de întreaga deschidere a administrației publice și a echipei care realizează Masterplanul. Astfel, urmează alte consultări publice în cadrul cărora toate opiniile părților implicate vor fi ascultate astfel încât soluțiile finale să fie cele mai potrivite pentru dezvoltarea cartierului și, implicit, a orașului.
”Doresc să subliniez importanța acestui demers. Știm că este unul dificil, dar am avut curajul să pornim pe acest drum și sunt convins că printr-o colaborare foarte bună cu proprietarii vom reuși să implementăm acest PUZ astfel încât să fie un exemplu pentru alte orașe din România”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Prezentările făcute publice în cadrul dezbaterii de ieri pot fi consultate pe site-u Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
Joi, 22 octombrie 2020, ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică CIIC online,tema acesteia fiind „Infrastructura educațională”. Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Reamintim faptul că primele dezbateri pe această temă au avut loc în luna iulie.
Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului va continua apoi și pe parcursul lunii noiembrie.
Dezbaterile vor fi transmise live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
42 Comentarii
va extindeti prostilor?... o sa fiti invadati de vinyituri....
@andi: e loc pt toți, n-ai putin pt sălbatici!
@andi: ...mai putin pt sălbatici...
Terenurile din Sopor sunt toate private. Cum anume vrea Boc sa-si faca planul mai exact? De noi si-a batut joc o groaza de ani, nici pana azi nu a asfaltat decat strict pana unde au luat rechinii imobiliari terenurile sa faca blocuri.
Si sa ne explice Primarul de unde au constructorii acces la date de contact ale proprietarilor? Ma suna saptamanal… Citeste mai departe
@Marcel: De la Primarie, citeste ce declara Piticotul , propietarii de terenuri sa faca bine sa ajunga la compromisuri, intelegeri, sa vanda ieftin sa faca pe dracu si lacu. Ca de acolo vine si parandaratul, cumpara terenul, face blocul si profit 1000 la suta. Daca cumpara terenul scump profitul e de 990%. Banii "nu pute".
@Marcel: doar groapa de gunoi si mirosurile oribile trag soporul in jos. Cand nu va mai mirosi a gunaoie cu saptamanile, atunci preturile terenulurilor trebuie sa mearga foarte sus. Soporul e intr-adevar superb
ALO ! DNA ???
Problema e ca singura legatura a soporului cu orasul e ulita cu o banda din capatul liniei de troleu.
Sa zicem, prin absurd , ca se va face totusi acel hiper cartier. Unde vor fi iesirile-intrarile spre oras din spre Sopor? Pe drumeagul "capat 3"? Sau spre ulita Calea Dezmirului? Ca pasaje smart si galactice sunt kk-lau. Dar cei 75% de amatori de SF-uri sunt multumiti, la fel si cu rusinea Piata Blaga si adiacentele. Sedere placuta in trafic! IDIOTILOR!
@Pohta ce -au pohtit: tot frustrat cu pută mica ai rămas? Cum ai vrea sa fie Soporul? Hai sa vedem propuneri.
@Dan manastur: Nu mai posta cu pseudonimul altuia !Nu te duce mintea sa-ti gasesti unul ?????”!!!!!
@Nick Name:
Ce povesti de doi lei! Unde-i cartierul tineretului, Boc?
Faci si in Sopor exact ce ai facut la capatul lui Muncii... nimic. Doar ca in Sopor vor construi dezvoltatorii asa cum au chef.
am urmarit dezbaterea de ieri. Prezentarea facuta de arhitectul Vlad Rusu a fost impecabila, am inteles tot, chiar daca nu-s de specialitate. Sper ca sutele de proprietari sa inteleaga ca dezvoltarea propusa, armonioasa, este in beneficiul lor si sa accepte compromisuri.
@delia: Adica sa faca compromisuri cu bisnitarii, adica dezvoltatorii imobiliari, sa vand pamantul construibil pe o garsoniera ? Compromisuri sa faci tu!
@delia: Dar de ce trebuie sa existe comprosmisuri la un cartier construit de la 0?
@Kyro: compromisul e ca Boc vrea sa comande cum sa-si foloseasca altul proprietatea!
Fugiti clujenilor cat va tin picioarele!!!
@BOC-POC: Ba din contra, clujenii sa faca bine sa ramana acasa si sa se impuna in fata neavenitilor si incompetentilor corupti. Nu mai accepatati toate porcariile smart, blocaje rutiere, minciuni si mafie! Asta doresc viniturile in frunte cu mocanul din Margau sat Rachitele, sa devina Clujul un oras al balamucului si al lesbienilor IT si chelneri. Nu… Citeste mai departe
pare destul de aglomerat si cu putina verdeata.
arata mai degraba ca un centru de oras decat un cartier rezidential
@aglomerat: la 250ha ai nevoie de centre de cartier. E mai mare decat toate orasele din judetul Cluj.
@aglomerat: mai mare decat toate orasele, cu exceptia municipiului cluj-napoca, evident. Nu exista cartier de 250 ha fara scoli, gradinite, servicii ... toate facilitatile din centrul Clujului.
Arata fantastic documentele de pe site-ul primariei, mai ales ca au ales poze din Olanda.
Daca vroiau sa faca o prezentare adevarata dece nu se specifica limita de inaltime a cladirilor ?! Sa stiu si eu daca are rost sa-mi cumpar casa in acel cartier sau daca se va intampla ca in Buna Ziua sa lase sa se construiasca blocuri realmente pretutindeni.
@Marian G.: uita-te pe site-ul primariei la sectiunea locuire, biroul strategii urbane, informarea si consultarea publicului. Ai acolo detaliile de care intrebai.
@Marian G.: esti prost , da prost rau
@Antonia.: când eu spun ca-i prost , atunci e prost, fi sigur!
Un mare fâssss, limba de lemn care impacheteaza proiecte ***urist-o Sf. Calitate a vietii, Banca Mondiala si Banca Universala, UE si Comisia de rogatorii exhaustiva al Comitetului Comisiei inaltei calitati sustenabile smarto-galactice si povesti cu peste imputit de lehamite. Cam asta se face cu asemena discutii sterile pentru prosti si loaze lingusitoare.… Citeste mai departe
@Lemnul din vorbe: Oglinda oglinjoara, cine - i cel mai mare pitick din tara !? Comunistii astia sunt cei mai rapaci si mai sforari dintre mafioti, gaska caritasilor e pusa pe furat din greu, de unde dracu atata dezvoltare urbana, cand criza economico sociala indusa de tovarasii chinezi ne va goli cat de curand buzunarele si tara, cu un spor demografic… Citeste mai departe
Ioi Ioi.... sa vezi tu acolo interese, coruptie, comisioane
@dottore: esti prost ca ***** de la cooru ma-tiii
Totul e roz pe hartie,pana Boculetz ia mooie de la rechinii imobiliar dar el se face ca se lupta cu ei:))))