Duminica 22 Decembrie

Metroul din Cluj, o fată morgana sau un proiect realizabil? - Opinie Mihai Curteanu


Discutăm, în ultimul an, tot mai des despre mobilitate urbană, despre modalitatea prin care putem reduce traficul care a ajuns la un volum mare fiind o consecință a dezvoltării urbane. Am vrut să ne păstrăm statutul de capitală economică a Transilvaniei, am reușit dar acest statut implică niște costuri. Haideți să vedem cum le putem diminua.

Trebuie să înțelegem că orașul nostru a devenit oraș magnet, ceea ce ar trebui să ne bucure deoarece asta înseamnă că urbea noastră oferă premisele unui trai mai bun (salarial, medical, educațional) pentru cei care se relochează aici.

Ei bine, urmărind acest trend de creșterea demografică este inevitabilă  transformarea urbei noastre într-o veritabilă metropolă după modelele spre care tindem și pe care le dăm ca exemple de bune practici.

Ce înseamnă asta?

Că administrațiile publice locale sunt obligate să vină cu proiecte nu pentru DOAR o generație, ci pe cel puțin două-trei, proiecte pe termen lung, proiecte de dezvoltare durabilă care să facă față provocărilor pe care viitorul le va ridica fără doar și poate.

Un astfel de proiect este și metroul, un proiect ambițios deja finanțat și pentru a cărui realizare poate începe efectiv  munca .

Va fi posibilă realizarea lui într-un termen relativ scurt?

Nu, iar construcția lui va crea un oarecare disconfort, e firesc dar într-un final ne vom bucura cu toții de utilizarea acestui mijloc de transport.

Par example, am putea lua ca studiu de caz Bilbao un oraș comparabil ca dimensiune cu urbea noastră, cu o populație de 345.000 de locuitori iar împreună cu zona metropolitană având undeva la 1.000.000 de locuitori, ei bine, în acest oraș a început construcția liniei 1 de metrou în anul 1988 fiind finalizată în 1995 cuprinzând 23 de stații.

De precizat că din anul 1995 și până astăzi s-a tot lucrat la extindere rețelei astfel că în anul 2022  metroul din Bilbao operează pe 49,16 kilometri având 48 de stații dintre câte 31 subterane și 17 pe suprafață cu 80 de accese, fără a lua în calcul ascensoarele fiind astfel a treia companie de metrou din Spania, în funcție de numărul de pasageri transportați mai exact 87.133.334 în anul 2013.

Ca și o scurtă concluzie, este un proiect realizabil care pe lângă facilitățile legate de transport va pune încă odată Clujul pe harta marilor metropole ale Europei.

Iubesc Clujul orașul în care m-am născut, format și unde trăiesc împreună cu familia, de aceea îmi doresc pentru orașul nostru proiecte mari, de anvergură care pot ridica considerabil calitatea vieții.

Despre mobilitate urbană și Clujul Metropolă (Clujul celor 1.000.000 de locuitori) cât și despre importanța absorbției de către orașul magnet a comunelor din imediata apropiere, vom discuta și cu alte ocazii.

----

Mihai Curteanu este absolvent de drept, analist politic, participant activ la viața politică autohtonă, totul pentru a susține și a promova o percepție realistă asupra evenimentelor politice.

Comentarii Facebook