Miercuri 25 Decembrie

Milionarii Goia și Cîrlig mai fac un pas pentru a construi o clădire ”mamut” pe strada Avram Iancu. Locuitorii acuză unele ”manevre”


Clujenii de pe strada Avram Iancu sunt consternați că Primăria Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), pentru ridicarea unui bloc pe stradă, în timp ce lor li s-a spus că cel mult pot spera la o mansardare. 

Este vorba despre o clădire cu 2S+P+3 Etaje + Etaj retras, pe strada Avram Iancu, numărul 4. 

Proiectul a fost pus pe masa Consiliului Local de Emil Boc și a fost avizat. Beneficiarii sunt Dorel Goia și Gabriel Cîrlig. Primul este patronul Teraplast și La Casa, iar Gabriel Cîrlig a dezvoltat brandul Jolidon.

Avram Iancu Business Center va avea o suprafață de 1.029 de metri pătrați, două etaje la subsol, parter, 2 etaje întregi și încă unul retras, plus 24 de locuri de parcare. Deci mai mult trafic în centrul orașului.

Rareș Abraham, coproprietar al imobilului de pe strada Avram Iancu, nr 6, a intervenit în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca pentru a combate acest proiect. ”Avem nedumerirea în legătură cu o etică și cu deschiderea autorităților, așa cum spunea primarul Emil Boc, pentru bunul mers al lucrurilor. Vorbea despre o atitudine de tip european și vestic. 

A avea o următoarea întrebare. Dacă strada Avram Iancu are un anumit regim de înălțime și în contextul în care eu ca și proprietar acum 2 ani de zile, am înaintat niște întrebări celor de la Comisia de Monumente, vis-a-vis de o posibilă înălțare a clădirii, ulterior spunându-mi-se că e aproape imposibil și să fiu mai mult decât mulțumit dacă voi primi aviz favorabil pentru o potențială mansardare. În calitate de dregători ai orașului, să ne explicați care sunt raționamentele care îi fac să ia decizii favorabile sau nefavorabile. Dacă această clădire rămâne cu 2 etaje subterane, cu parcarea, două etaje supraterane, plus un etaj retras care au fost rațiunile pentru care un astfel de proiect mamut ar putea să treacă. În contextul în care nouă ni s-a spus că nici măcar o mansardare s-ar putea să nu ni se permită”, a declarat clujeanul, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. 

Arina Topa, a intrat și ea în ședința CL Cluj-Napoca: ”Strada Avram Iancu are numeroase clădiri frumoase, care au fundație doar de piatră. Terenul este în pantă și clădirile sunt vulnerabile. Este vorba despre grija clădirilor învecinate. 

Pe Avram Iancu se clădește un hotel, care nu întrunește poate dorințele locuitorilor. Ar fi de dorit ca centrul vechi să se mențină sub forma aceasta”. 

Din punct de vedere al execuției, s-a întocmit o notă tehnică la faza PUD. Cu siguranță se va face expertiză tehnică privind afectarea clădirilor învecinate, la următoarea fază de documentație de autorizație de construire. 

Privind înălțimea, vă pot spune că PUG -ul prevede o aliniere la cornișă la 17 metri. Construcția nu depășește cu un total de 20 de metri față de clădirile de vis-a-vis, blocurile de locuințe și facultatea de Drept a UBB, precum nici față de clădirea Academiei Române. În plus, în curtea de la numărul 2 există un bloc P+4 și un bloc P+3. 

Privind aprobarea proiectului la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, domnul Abraham ar trebui să se adreseze dânșilor de ce au spus că locuința dânsului nu poate fi etajat”, a spus arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Pop Daniel. 

Noi aici votăm un PUD. Nu sunt necesare aceste studii la faza de PUD, ci sunt necesare înaintea obținerii autorizației de construire. Acela va fi momentul la care experții vor analiza, vor stabili și vor impune măsurile care trebuie să fie luate astfel încât să fie protejată țeava de gaz de acolo, să fie protejată fundația și proprietățile vecine, poarta și intrarea de la numărul 2. Aceste lucru vor fi clarificate înainte de obținerea autorizației de construire”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Un consilieri local a dat ca și exemplu hotelul ”Cavou”, de pe strada Avram Iancu, spunând că riscăm să distrugem complet strada Avram Iancu. 

Țin să spun încă o dată că acea clădire de pe Avram Iancu, despre care s-a scris și în presă, acel hotel, care spuneți că arată ca un cavou, nu a avut acordul Comisiei de Monumente de la Cluj-Napoca și a venit un aviz conform de la București. Acum, Comisia Zonală a Monumentelor de la Cluj a dat un aviz favorabil și există și o condiție ca înainte de a obține autorizația de construire să mai obțină un aviz de la Comisia de Estetică Urbană. Vom transmite Comisiei îngrijorările consilierilor locali, pentru ca acest proiect să fie în consonanță cu clădirile istorice, așa cum este în zona străzii Avram Iancu”, a mai spus Tarcea. Comisia de Estetică Urbană nu s-a pronunat deloc în cazul hotelului ”cavou”.

Acesta a ținut să precizeze că acest proiect îndeplinește toate condițiile legale pentru a fi promovat în ședința de Consiliul Local. 

Proiectul a trecut cu 19 voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă” și 2 ”abțineri”. 

Comentarii Facebook