Duminica 5 Ianuarie

Ministrul Daniel David e împotriva introducerii de materii noi în școală: „Metodele de predare nu sunt bune și manualele nu sunt destul de prietenoase”


Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că în luna ianuarie va pune în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu, documentele care stabilesc materiile studiate de elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore alocat fiecărei discipline.

Potrivit ministrului, aceste planuri vor fi urmate de o dezbatere națională pentru a aduce clarificări și ajustări acolo unde va fi necesar.

Daniel David a transmis că nu este adeptul introducerii de materii noi. 

Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore.

Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ministrul a subliniat că problema majoră a sistemului de educație nu este conținutul programelor, ci metodele de predare, care trebuie să fie modernizate. Pentru a remedia aceste probleme, Daniel David a promis că va crea oportunități pentru training-uri destinate cadrelor didactice, astfel încât metodele de predare să fie modernizate și adaptate nevoilor actuale ale elevilor. De asemenea, oficialul a pledat pentru realizarea unor manuale mai accesibile și atractive.

Problema noastră majoră, după mine, ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit. Metodele de predare nu sunt bune și manualele nu sunt destul de prietenoase.

La multe teste internaționale, conținuturile noastre se suprapun foarte bine cu ceea ce itemii evaluează, uneori mai bine ca în Finlanda, dar avem rezultate slabe pentru că nu predăm bine.

Hai să predăm bine și să avem manuale prietenoase. Voi crea oportunități pentru training, pentru modalități moderne de predare. Manualele trebuie să fie mult mult mai prietenoase, astfel încât elevii să le citească cu plăcere”, a anunțat Daniel David.

Printre prioritățile anunțate de ministrul Educației se numără și elaborarea criteriilor naționale pentru evaluarea cadrelor didactice și a cercetării superioare până în februarie. Acestea vor include condiții clare pentru abilitarea profesorilor universitari și reorganizarea rațională a universităților, astfel încât acestea să-și asume explicit una dintre cele trei misiuni prevăzute de lege.

Daniel David a ținut să precizeze că în prima parte a mandatului său nu va iniția modificări legislative majore, ci se va concentra pe adoptarea unor acte subsecvente care să sprijine implementarea actualelor legi ale educației.

Comentarii Facebook