Ministrul Educației, Daniel David, sare în apărarea scriitorului Mircea Cărtărescu: „Va deveni membru al Academiei Române în viitorul apropiat”
Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre respingerea candidaturii scriitorului Mircea Cărtărescu pentru statutul de membru corespondent al Academiei Române.
Fostul rector UBB Cluj a spus clar că în viitorul apropiat, scriitorul Mircea Cărtărescu va fi acceptat în Academia Română.
„Înțeleg aceste critici, mai ales ca om care am susținut prin vot în Adunarea Generală a Academiei Române ca Mircea Cărtărescu să devină membru corespondent. Dar nu putem să nu vedem și că această propunere a fost susținută de o majoritate largă a Academiei, chiar dacă, din păcate, nu s-a ajuns acum la pragul critic (a lipsit un singur vot!). Acum unii colegi au crezut altfel. Mircea Cărtărescu va deveni însă membru al Academiei Române în viitorul apropiat, sunt sigur de asta, și mă voi bucura să-l pot saluta în Aula Academiei în acel moment”, a scris Daniel David.
De asemenea, ministrul a vorbit și despre problemele din cadrul Academiei, care sunt rezultatul unor viziuni diferite asupra raportului dintre tradiție și modernitate.
„Deocamdată trebuie să înțelegem că Academia Română are dificila misiune de a promova excelența cu oameni care o înțeleg pe alocuri diferit, prinși între tradiție vs. modernitate sau între trecut vs. prezent vs. viitor. Mai mult, unii (adesea membri mai vechi) consideră Academia ca fiind mai a noastră (de aici urmând: „cine pe cine aduce”), nu ca o instituție a țării („cine are merite pentru a fi propus”). În fine, da, unii dintre noi (dar tot mai puțini) amestecă uneori omenescul cu instituționalul, multe decizii și acțiuni devenind astfel prea personale. Iar vremurile acestea agitate nu ne ajută, ci mai degrabă mai tulbură apele și în Academia Română. Într-o Românie polarizată și conflictuală nu poți să te aștepți la o Academie complet altfel, deși academicul și angajamentul comun pentru excelență mai atenuează neînțelegerile dintre noi și canalizează, în interior, lucrurile și în sensul bun, lăsând loc și de „bună ziua”, a mai precizat Daniel David.
Totodată, el a menționat faptul că Academia Română trebuie să rămână forul suprem de știință și cultură a țării și să servească cât mai bine România și oamenii ei.
„Sfatul meu este să ne folosim academic diferențele și divergențele dintre noi și să fim înțelepți, știind când să fim de acord că nu suntem de acord, căutând însă să cooperăm elegant pentru a da forță Academiei Române – inclusiv prin oamenii buni care îi devin membri an de an -, ca forul suprem de știință și cultură al țării de unde împreună să putem servi cât mai bine țara și oamenii ei”, a conchis Daniel David.
6 Comentarii
Asta este foarte important că MAI NOU E MAI MULTĂ VACANȚĂ DECÎT ȘCOALĂ ȘI ATUNCI CÎND EE NUU EE nu contează
jeguri securiste hellvigiste sorosiste!!!!! vanzatori de tara!!!!!
TURUL 2 INAPOI!!!!
CCR LA GUNOI!!!!
Un om de valoare nu vrea nici măcar sa-i fie asociat numele de o cosmelie securisto-comunista numita academia rsr condusa de bidonul secu aurica ionica poop..asee ca tov. Cărtărescu este tot o spoiala de intelectual asemanator cu mirciulica dinescu psd...cu atât mai mult sa-ti ia partea un troglodit de pisalog din Satu mare..
In fine, s-au rezolvat toate problemele minus una. Alegerea, sau nu, a (inca) unui papa-lapte in Academia RO (care la randul sau este o institutie compromisa!). Se zice, si este adevarat, ca omul are multe premii, da' Elena Ceausescu avea si mai multe !
@justice: Esti definitia omului prost cu scoala...
loazele progresiste