Mircea Geoană, declarații exclusive la Cluj. Când își va anunța candidatura pentru Prezidențiale: „Nu partidele aleg președintele României”


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană este pregătit să intre pe cont propriu în competiția electorală pentru șefia statului. Geoană a făcut aceste declarații chiar la Cluj-Napoca. Precizând că nu partidele aleg președintele României, ci oamenii. 

Având în spatele său platforma „România Renaște”, Geoană se află joi, la Cluj-Napoca, pentru a participa la conferința „România în Europa. Centru versus Periferie”.

Unul dintre motivele pentru care liderii liberali vor să amâne alegerile prezidențiale din septembrie spre lunile octombrie sau noiembrie este legat de eventuala candidatură a lui Mircea Geoană.

„Cred că toată această conversație despre data alegerilor prezidențiale este o discuție care, în spate, are o altă problemă, legată de candidații celor două partide. Sper din toată inima ca cât mai curând cu putință să fie claritate asupra acestui subiect. Din punctul meu de vedere, am spus-o și cu alte ocazii, anul 2024 este anul independenților în politica românească”, a declarat Mircea Geoană. 

Întrebat dacă poate câștiga alegerile prezidențiale un independent care nu are susținere teritorială, Geoană nu a ezitat: 

„Nu partidele aleg președintele României, a spus-o și actualul președinte, ci cetățenii, poporul. Alegerile prezidențiale sunt diferite în natura lor față de alte alegeri. Mult mai multă prezență la vot, alegeri personalizate, nu alegi partidul, ci alegi un om, o persoană, care să conducă națiunea patru ani de zile. Acuma, când vorbesc cu colegi de-ai mei care sunt șefi de stat sau de guvern, inclusiv cei aleși ca și independenți. Le spun ceea ce mă întrebați și d-voastră, cum se pot câștiga alegerile dacă nu ai oameni în secții de votare, dacă nu ai structuri. Ei mă întreabă la modul cel mai onest: da de ce ai nevoie de oameni în secțiile de vot? Pentru că, probabil, în cultura noastră ai nevoie de oameni în secția de vot ca să-ți păzești voturile. Am mai spus-o și o repet, România a rămas din păcate de prea mulți ani de zile cu un sistem electoral foarte primitiv”. 

Când își va anunța Mircea Geoană candidatura pentru alegerile prezidențiale din acest an

Secretarul general adjunct al NATO a mai punctat că își va anunța candidatura în curând, acum fiind mai preocupat de Summit-ul NATO de la Washington. 

„Îmi voi anunța candidatura la momentul potrivit, acum am alte preocupări, mai sunt câteva zile până la Summitul NATO de la Washington. Sunt concentrat exclusiv pe acest lucru”, a punctat Mircea Geoană. 

În perioada 9-11 iulie, la Washington, are loc Summitul NATO. Reuniunea îi va aduce la laolaltă pe cei 32 de lideri aliați, care care sunt așteptați să ia decizii extrem de importante, printre care și alegerea viitorului Secretar General al NATO.

Comentarii Facebook