Duminica 22 Decembrie

Mircea Irimie, candidat Pro România la funcția de primar al orașului Turda: ”Vălul cenușiu de pe municipiul Turda trebuie ridicat”


Mircea Irimie, candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Turda, mizează pe cartea dezvoltării turismului și a parcurilor tehnologice pentru a face din orașul de pe malul Arieșului unui atractiv și căutat. 

Rep: Aveți experiență de viceprimar în Turda și cunoașteți bine orașul. De ce ați decis să candidați pentru funcția de primar, venind și după o experiență de parlamentar?

Mircea Irimie: O parte dintre argumentele care m-au motivat să iau decizia de a candida reies chiar din întrebările dumneavoastră. M-am implicat deja de mulți ani în politică și am o experiență bogată în administrație tocmai pentru că dintotdeauna mi-am dorit - și îmi doresc în continuare - să construiesc lucruri durabile, să fac proiecte sau legi care să aducă prosperitate în România, să contribui la un trai mai bun pentru cetățeni, pe plan local și național. 

Cunosc foarte bine municipiul Turda - atât din postura de ”fiu al cetății”, născut și crescut aici, cât și din rolul de viceprimar - înțeleg ce potențial are, știu care-i sunt punctele tari și cele slabe, iar faptul că văd cât de puține proiecte de calitate s-au făcut, câte ocazii au rămas nefructificate, pur și simplu, mă revoltă. Nu mai pot să stau deoparte, în aceste condiții, să văd cum trece timpul și lipsa de viziune sau de cunoștințe de bază în ceea ce privește un management performant ale actualei administrații mișcă orașul cu pași de melc. Eu știu că se pot face proiecte durabile și pot avea inițiative administrative care să impulsioneze Turda pentru a intra într-un ritm firesc de dezvoltare. 

Am și experiență în politica națională, cunosc mecanismele din forul legislativ național, iar asta îmi dă un avantaj suplimentar, pentru că mă ajută să abordez problemele cu o privire de ansamblu, dintr-o poziție de manager-mediator între toate entitățile care sunt afectate de deciziile administrației locale: cetățeni, antreprenori, investitori, regiile care sunt în subordine, autorități publice județene, parteneri din alte localități, autorități publice centrale, șamd.

Rep: Care sunt problemele importante ale orașului?

Mircea Irimie: Două dintre problemele cele mai importante țin direct de lipsa de strategie și de planificare a actualei administrații: infrastructura deficitară – terană și subterenă - și poluarea. Încă există străzi și cartiere în oraș care nu au canalizare, nu sunt asfaltate sau unde lipsesc trotuarele. Pentru acei cetățeni, timpul a rămas pe loc în ultimii 30 de ani și e de înțeles că-și fac planuri de emigrare. Nu poți neglija zone întregi din oraș și să pretinzi că faci administrație eficientă.

Pe de altă parte, zone întregi industriale nu au fost ecologizate, nu avem colectare selectivă a deșeurilor, Arieșul și malurile sale sunt cum vedem cu toții, lipsesc spațiile verzi, iar praful și noxele depuse în oraș timp de zeci de ani sunt ignorate în continuare. Vălul cenușiu de pe municipiul Turda trebuie ridicat. Dacă vrem să facem aici turism de calitate, la standarde internaționale, nu mai putem ignora problemele de mediu din oraș. 

Mai departe, efectul cumva indirect al deciziilor actualei administrații este lipsa locurilor de muncă, iar de aici mai departe, exodul tinerilor turdeni care se simt lipsiți de speranță și aleg să emigreze. La acest capitol e necesară o strategie de dezvoltare pe 20-30 de ani, în care să fie implicate mai multe structuri ale statului, nu doar Primăria, și împreună să creăm oportunitățile menite să le ofere tinerilor șanse, perspective, începând de la oferirea unor servicii educaționale care să-i ajute să se integreze pe piața muncii și până la sprijin fiscal pentru înființarea de start-up-uri sau afaceri de familie. 

Rep: Cristian Matei va candida cel mai probabil pentru un nou mandat. Ce reproșuri îi aduceți primarului în funcție din Turda?

Mircea Irimie: Nu voi nega că a făcut și lucruri bune, a atras fonduri europene, a cumpărat autobuze electrice, dar îi lipsește categoric viziunea orientată pe dezvoltare. El a luat niște bani europeni pe care i-a cheltuit. Și cam atât. Sigur că toate aceste achiziții pe care le-a făcut au fost necesare, dar un oraș are nevoie să crească, să aibă populație tânără și să creeze condiții pentru un viitor demn. Ori aici a greșit Cristian Matei, pentru că nu a încurajat suficient investitorii, pentru că nu a creat parcuri tehnologice sau industriale, pentru că nu a pus bazele unei dezvoltări durabile. A cheltuit niște bani europeni, foarte bine. Dar Turda are acum nevoie de cineva ca să folosească banii europeni pentru investiții care vor produce în viitor, care ne vor asigura un venit și mâine, care ne vor ține copiii în țară.

A, și mă mai deranjează și faptul că nu a fost echitabil, nu a fost preocupat să beneficieze tot orașul, toate categoriile sociale, toți cetățenii de pe urma proiectelor Primăriei, s-a concentrat doar pe anumite zone și a neglijat cartiere întregi la capitolul infrastructură.

Rep: Ce ați fi făcut dvs diferit? 

Mircea Irimie: În primul rând, infrastructura de bază trebuie asigurată pentru întregul oraș. Nu poți să ai străzi fără canalizare și să te lauzi că ești campion la autobuze electrice. Este o datorie și o responsabilitate să asiguri tuturor cetățenilor serviciile de bază, strict necesare pentru un trai decent. Iar asta trebuie să fie în fiecare cartier. Nu putem neglija cartiere întregi, doar pentru că noi vrem să ne lăudăm cu centrul orașului, cum s-a întâmplat până acum. 

Apoi, nu mai revin la problemele de mediu și curățenie, pentru că am vorbit și mai devreme, dar fără ele nu vom fi niciodată o destinație turistică de top. 

În plus, dacă vrem să facem din acest oraș o destinație turistică, atunci trebuie să gândim dezvoltarea pe mai multe paliere. Pentru că turiștii nu vin în oraș să viziteze 2-3 ore Salina și apoi pleacă acasă. Ei, dacă vin, au nevoie să stea măcar un weekend, ca să le fie rentabil. Iar pentru asta au nevoie de servicii de cazare, masă și tot ce ține de industria ospitalității. Trebuie să dezvoltăm și alte oportunități turistice, de la cultură până la drumeții în Cheile Turzii, promenade pe malul Arieșului, muzee interactive, trasee istorice cu ghizi specializați etc. Toate acestea astfel încât turistul să aibă în orașul nostru o experiență completă, memorabilă. Iar aici, Primăria poate interveni cu facilități pentru antreprenorii autohtoni sau pentru cei care vor să dezvolte afaceri în industria ospitalității, cu investiții în obiective generatoare de venit și locuri de muncă: muzee, școli de alpinism, escaladă, școli de echitație, centre de agrement, centre balneare și multe alte oportunități pentru practicarea unor hobby-uri sau pentru relaxare.

Rep: Turda se laudă cu locul 1 în România la atragerea de fonduri europene, dar oamenii reclamă că sunt drumuri proaste și că nu simt nimic din această bunăstare. Care este realitatea?

Mircea Irimie: Realitatea este că s-au făcut lucruri bune, dar - cum spuneam și mai devreme - într-un ritm mult prea lent și fără o viziune pe termen lung, adaptată la evoluția societății per ansamblu și a realităților secolului pe care-l traversăm. Să atragi fonduri europene e una, dar adevărata miză ar trebui să fie să folosești acești bani pentru investiții durabile, generatoare de locuri de muncă. De aceea nu simt oamenii bunăstarea, pentru că nu văd perspective pentru a-și crește copiii în acest oraș. Pe scurt, s-a cheltuit, nu s-a investit.

Rep: Revenind la problemele orașului, grădina zoologică și spațiul din acea zonă sunt în abandon total. Cât de tare este influențat turismul local de acest lucru?

Mircea Irimie: Și acest obiectiv turistic s-ar fi putut revitaliza prin fonduri europene și ar fi fost încă un punct major de atracție pentru turiști. Sunt trist că s-a ajuns aici, a fost o mândrie pentru oraș, o mare bucurie pentru copiii din zonă și toți clujenii veneau să vadă animalele la Zoo în Turda. Este categoric o pierdere pentru oraș și sper să reușim să readucem la viață acest obiectiv, cu adevărat simbolic pentru comunitatea noastră.

Rep: Credeți că Salina Turda este exploatată bine? Se vorbește despre multe interese în acea zonă.

Mircea Irimie: Salina Turda a fost unul dintre cele mai promovate obiective turistice din România, chiar la nivel internațional, pentru că este cu adevărat o raritate și mai sunt doar câteva foste mine de sare de acest tip în Europa. Dar, cu siguranță, ar fi trebuit să preluăm din bunele practici ale obiectivelor similare din Polonia, din Germania, nu mai vorbesc de cele celebre din Austria (Hallein lângă Salzburg, Hallstatt, Altaussee). Pentru că ei știu să facă turism de câteva decenii și noi abia scoatem capul din nisip. Ne-ar fi ajutat mult dacă am fi adus de acolo niște specialiști și să ne ajute să facem o strategie de dezvoltare. Vorbesc și despre servicii adiacente – de cazare, de masă, de conservare și valorificare a altor obiective de patrimoniu, precum și de a implica cetățenii în lanțul de servicii turistice. 

Rep: Turda avea în 1992, la recensământ, 61.200 de locuitori, iar în 2011 avea 43.472. De ce pierde orașul locuitori?

Mircea Irimie: După ce s-au închis și s-au restructurat fabricile celebre din Turda, oamenii s-au găsit în imposibilitatea de a-și găsi locuri de muncă decente, așa cum s-a întâmplat în toate orașele industriale din România. Mulți au emigrat imediat după, mulți au emigrat pe parcurs, când și-au văzut speranțele definitive spulberate de lipsa viziunii economice a administrației locale și centrale.

În prezent, statisticile anunță că peste jumătate din tineri plănuiesc să plece din țară de îndată ce ating majoratul sau își finalizează studiile. E îngrijorător fenomenul și ar trebui să ne concentrăm toate energiile și resursele creative, atât la nivel local, cât și național, să concepem o strategie pentru ca acești tineri să-și găsească un loc în țara lor, să-și planifice viitorul aici.

Rep: Ce veți face dvs. pentru a impulsiona economia locală? Ce soluții aveți pentru economia din Turda, cum poate fi revitalizată?

Mircea Irimie: Ar trebui acționat pe trei direcții de dezvoltare. În primul rând, să atragem și să susținem investițiile legate de turism, aici am vorbit deja destul de mult, așa că nu mai insist. Dar e cert că este loc pentru a dezvolta foarte multe afaceri – de la afaceri de familie și până la mari investiții – exclusiv pe baza turismului din zonă.

În al doilea rând, trebuie să revitalizăm zona industrială. Avem opțiuni de a construi parcuri tehnologice și industriale, prin fonduri europene și astfel să le oferim investitorilor un bilet de intrare în orașul nostru. De aici încolo, putem veni și cu alte măsuri de încurajare, fiscale, de exemplu, sau să suportăm o parte din costurile necesare pentru specializarea personalului de care au nevoie și așa mai departe. 

Și nu în ultimul rând, merită să luăm în calcul și să asigurăm în Turda dezvoltarea unor centre de cercetare-inovare care să vină în sprijinul serviciilor existente în Cluj-Napoca, pentru că noi am avut o tradiție în acest sens înainte de 1989. 

Rep: Cum vreți să atrageți tinerii să se stabilească la Turda?

Mircea Irimie: Le promit tinerilor turdeni că voi fi un partener deschis la dialog, pregătit să-i asculte și să le promoveze interesele. Le mai promit că voi gândi ca un manager, preocupat să le creeze și păstreze locuri de muncă – bineînțeles, indirect, prin dezvoltarea economiei locale. Și le mai promit că voi fi un primar eficient și voi avea grijă, ca odată stabiliți aici, în Turda, să beneficieze de un trai prosper pentru familiile lor, cu infrastructură, creșe, grădinițe și școli la standarde europene, asigurându-le siguranța publică și curățenia, precum și variate opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Putem facem din Turda un oraș în care să-ți fie drag să trăiești! 

Comentarii Facebook