Duminica 22 Decembrie

Mircia Giurgiu - Proiect: Cei care cer bon fiscal la cumpărături să fie recompensați cu un procent din suma cheltuită

 

Deputatul independent Mircia Giurgiu a demarat o inițiativă legislativă prin care cei care solicită bonuri la cumpărături să fie recompensați cu un procent din suma cheltuită.

 

Românii trebuie să adune bonurile pe durata unui an, iar la final ar putea să beneficieze de o deducere fiscală în cuantumul sumei cheltuite.

 

1- Pentru cumparaturi in valoare de pana in 100 de lei se beneficiaza de o deducere fiscala in cuantum de 5% din suma cheltuita.

2- Pentru cumparaturi in valoare de pana intre 100 si 1000 de lei se beneficiaza de o deducere fiscala in cuantum de 3% din suma cheltuita.

3- Pentru cumparaturi in valoare de peste 1000 de lei se beneficiaza de o deducere fiscala in cuantum de 1% din suma cheltuita.

4- Sumele vor fi deduse la inceptul fiecarui an fiscal.

 

Propunerea legislativă a fost înaintată spre dezbatere Camerei Deputaților. 

 

Astazi in Romania (la o populatie activa de 10-14 milioane de oameni) presupunem ca se fac minim 2.500.000 de tranzactii comerciale in fiecare zi (macar o tranzactie la 3-5 oameni, adica o familie), iar una din zece presupunem optimist ca este nefiscalizata. Adica cetateanul nu primeste si nu solicita bon fiscal. Fara Bon fiscal, statul pierde 24% TVA, bani ce intra 'la negru' in buzunarul comerciantului. In prezent cetateanul nu are nici un avantaj din a cere sau nu bon fiscal, iar respectul fata de lege il face uneori indiferent la acest aspect. Presupunand ca statul ar incasa doar 1 leu TVA la fiecare tranzactie nefiscalizata acum, la un minim de 250.000 tranzactii/zi, ar castiga 250.000 lei/zi, adica 91.250.000 lei/an sau aproximativ 20.977.011 EUR/an). Solutie propusa prin acest proiect de lege este ca la fiecare achizitie de produs cu bon fiscal sau/si factura, cumparatorul (cetateanul) sa primeasca inapoi de la stat (in urma unei regularizari cu impozitele) o deducere fiscala in cuantumul sumelor cheltuite legal (dovedite cu facturi/bonuri fiscale). Presupunand ca procentul ar fi 5% la cumparaturi intre 1-100 lei, 3% intre 100-1000 lei si 1% peste 1000 lei cetateanul ar fi direct interesat sa adune fiecare bon fiscal/factura pe cumparaturile pe care le face, iar la perioade bine determinate de timp sa le comunice autoritatii fiscale prin internet, intr-un portal dedicat”, se arată în expunerea de motive a propunerii legistative.  

 

Modul de implementare al acestei propuneri este:

1. Portal de internet unic pe tara, gazduit intr-o singura locatie securizata, sub jurisdictia Ministerului de Finante

2. Promovare intensa pe toate canalele media asupra facilitatii oferite de stat cetatenilor/comerciantilor si beneficiile acesteia

3. Conturile si le creaza fiecare cetatean in nume personal sau prin reprezentant, urmand a fi validate/invalidate de structurile Administratiei si Internelor din teritoriu(care verifica daca persoanele sunt reale, nu sunt decedate, etc)

4. Toate firmele existente pe teritoriul Romaniei, vor fi instantiate in portal in mod automat

5. Bonurile fiscale/facturile vor fi incarcate de fiecare cetatean sau un mandatat al acestuia pentru deducere, utilizand formulare electronice standardizate, selectand firma, introducand numarul facturii/bonului fiscal, data achizitie si suma.

6. Rapoartele de vanzari, vor fi declarate de fiecare comerciant sau mandatar al acestuia in mod automat din softul contabil sau casa de marcat prin nume firma, numar factura/bon fiscal, data achizitiei si suma.

7. Sistemul compara si proceseaza automat facturile/bonurile fiscale revendicate de cetatean cu cele declarate de firma, semnalizand unde sunt probleme sau validand perechile curente. Semnalizarea problemelor se face pe adresa de e-mail a cetateanului/mandatatului pentru a verifica corectitudinea datelor introduse (eventual solicitare copie scanata). Daca se confirma datele si probleme de 'potrivire' persista se face un raport automat trimis catre administratia fiscala in jurisdictia careia este firma, pentru punerea sub observatie si ulterior la un anumit numar de conflicte decizia automata de demarare a unui control.

8. La plata impozitelor cetateanului i se va calcula deducerea de impozit, in baza perechilor corecte (factura/bonfiscal declarate de firma si cetatean) validate automat de sistem.

Costurile estimate ale proiectului s-ar ridica la suma de 500.000-750.000 EUR, incluzand aici si infrastructura hardware din nodul central si costul realizarii aplicatiei software. Nu sunt incluse costurile de promovare in media ale proiectului. Timp de implementare/testare minim 6-8 luni.

Comentarii Facebook