Duminica 22 Decembrie

Misterul legilor primite „la plic” în Parlament, care secretizau declarațiile de avere ale SRI și MAI


Parlamentarii se pregăteau să scutească de la depunerea declarațiilor de avere și interese personalul din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. ​​O serie de amendamente „primite de la un coleg” de senatorul Daniel Fenechiu ar fi putut oferi instituțiilor de forță din România posibilitatea de a secretiza declarațiile de avere. Propunerile au fost retrase de inițiator.

Amendamentele au apărut, de nicăieri, la ședința din 14 februarie a Comisiei Juridice a Senatului. Ele prevedeau modificări la legea 176/2010 privind demnitarii și erau semnate de senatorul liberal Daniel Fenechiu. Principalii beneficiari ar fi urmat să fie șefii din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, ale căror declarații de avere ar fi urmat să nu mai fie publice, ca în prezent, ci păstrate „în locuri special amenajate, în condiţii în care să asigure confidențialitatea”, scrie publicația Europa Liberă România.

Motivele invocate de Daniel Fenechiu erau legate de faptul că „diseminarea neautorizată” a declarațiilor de avere/interese ale acestor persoane „poate pune în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea acestora precum și buna desfășurare a misiunilor MAI (n.r., Ministerul Afacerilor Interne)”. Persoanele care ar fi urmat să intre în aceste categorii se stabileau „prin norme interne” ale fiecărei instituții, iar declarațiile de avere/interese erau depuse strict un cadrul instituției, eliminând astfel posibilitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de a le gestiona, notează sursa citată.

După ce presa a scris despre existența amendamentelor, citând experți care acuzau că acestea ar secretiza informații care trebuie să fie publice, Daniel Fenechiu și-a retras amendamentele.

Liderul grupului liberal din Senat a declarat pentru sursa citată că a primit aceste amendamente de la „un coleg de partid”.

Sunt niște amendamente pe care le-am primit de la un coleg care lucrează pe zona asta și, înainte să știu dacă să merg mai departe sau nu, am cerut opinia ANI și a Ministerului Justiției. În momentul în care mi-au spus că nu sunt în regulă, nu le-am mai susținut, motiv pentru care au fost retrase”.

Senatorul liberal nu a vrut să spună cine este „colegul” care i-a dat amendamentele, dar surse apropiate partidului afirmă că inițiativa ar aparține unei persoane apropiate serviciilor secrete.

Membră în Comisia Juridică a Senatului, Simona Spătaru (USR), explică pentru Europa Liberă că amendamentele au fost depuse oficial de Daniel Fenechiu, pe mailul comisiei, așa cum este procedura. Ulterior, au fost trimise la ANI, iar marți președintele comisiei a anunțat în numele lui Fenechiu că acesta le retrage.

Comentarii Facebook