Vineri 22 Noiembrie

Mulți șoferi români, testați pozitiv la droguri, după ce au consumat un medicament banal: „Este inacceptabil!”


În ultima vreme se pare că ies tot mai mulți șoferi care conduc sub influența substanțelor interzise. Poliția Română a anunțat în această vară, în nenumărate rânduri, că zeci de conducători auto au fost surprinși zilnic la volanul autovehiculelor, drogați.

Întrebarea pe care mulți români și-o pun este, ce a delcanșat acest „apetit” al șoferilor de a se urca drogați la volan, având în vedere că până în anul 2020 abia se vorbea despre asemenea subiecte. 

Ce explicații au adus autoritățile

Reprezentanții MAI au oferit și explicația. În vara anului 2019, Poliția Română a fost dotată cu aparate DrugTest, care au intrat în posesia inspectoratelor județene abia la începutul anului 2020.

În perioada 2020-2021, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, aceste aparate au fost folosite mult prea puțin de către agenții de poliție, astfel încât abia de anul acesta șoferii au început să fie testați în adevăratul sens al cuvântului. În special pe timpul vacanței, când Poliția Română a declanșat o serie de acțiuni rutiere, în special în zonele turistice, de mare trafic, și mai ales în weekenduri. Rezultatele au șocat. Practic din douăzeci de șoferi testați, unul primea un rezultat pozitiv.

Testul rapid pentru depistarea drogurilor indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaină, opioide, metadonă, benzodiazepine, THC, amfetamină, metamfetamină și Ketamină, notează Antena3.

Testele rapide nu identifică și substanțele noi psihoactieve („legalele”)

Din păcate, aceste teste nu identifică și NSP, substanțele noi psihoactive, sau „legalele” așa cum sunt cunoscute la noi în țară, care sunt cele mai consumate printre români.  

În cazul testelor pozitive, cel mai întâlnit este THC, care indică un consum de canabis.  

Există însă și o problemă de care mulți șoferi testați s-au plâns și care a fost confirmată, sub protecția anonimatului, atât de specialiști INML, dar și de procurorii DIICOT. Testele oferă doar un rezultat pozitiv sau negativ, însă nu indică și cantitatea de substanță, iar această informație este esențială pentru șoferul aflat în situația de a se trezi inculpat într-un dosar penal pentru consum de droguri.

Amestecul unor medicamente pot să dea un rezultat pozitiv pe testele antidrog

Mai mult decât atât, sunt persoane care au fost depistate pozitiv la testul pentru droguri, însă care se jură că nu au consumat astfel de substanțe în viața lor. Un bun exemplu este o tânără din Prahova care a fost testată pozitiv la amfetamine în timpului unei razii.

Femeia susține că nu a consumat în viața ei droguri, dar urmează un tratament prescris de medic pentru a combate atacurile de panică. Justificarea șoferiței este pertinentă, susțin medicii.

Așadar, testul DrugTest poate conduce către un rezultat pozitiv la anumite combinații de medicamente banale, folosite frecvent, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor. Spre exemplu, pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeină, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de ibuprofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru. Ce-i drept, în prospect chiar scrie că poate afecta capacitatea de a conduce autovehicule, scrie adevărul.ro.

Problema este că, până reușești să îți dovedești nevinovăția, rămâi cu rușinea de „șofer drogat”. În România, această procedură durează ani întregi, perioadă în care dreptul de a conduce rămâne suspendat.  


Comentarii Facebook