Noi reguli în restaurante! Vezi care e întrebarea obligatorie pe care toţi chelnerii o vor pune clienţilor
Mâncarea la pachet ar putea deveni literă de lege. Noul proiect pentru diminuarea risipei alimentare le impune restaurantelor să își îndemne clienții să ia acasă ce le-a rămas în farfurie. Și marii retaileri sunt vizați de noile prevederi. Vor fi obligați să doneze alimentele care se apropie de data expirării.
„Doriţi să vă punem mâncarea la pachet?”/ „Sigur, mulţumesc”. Un astfel de schimb de replici va deveni obligatoriu, în toate restaurantele. Cine nu reușește să termine tot din farfurie va primi preparatele la pachet. Iar acest lucru va trebui precizat inclusiv în meniu.
„Cu siguranță o vom face, dar noi o facem prin colegii noștri ospătari, la fiecare masă. Totodată, folosim ambalaje bio. Temperatura preparatelor se păstrează aproximativ 60 de minute”, spune directorul unui restaurant. „Nu ştiu dacă neapărat o obligativitate, adică să nu se lase cu amenzi, cu sancţionări. Totuşi, o recomandare, adică o bună practică, cred că ar fi o idee bună”, declară un client.
Mai bine de 2,5 milioane de tone de alimente, aruncate anual în România
În România se aruncă, anual, 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă aproximativ 70 kg pentru fiecare cetăţean, totul în timp ce mai bine de un sfert din populaţie trăieşte în sărăcie severă. Modificările legii pentru combaterea risipei alimentare ar trebui să reducă cifrele la jumătate, până în 2030.
În loc să fie aruncate, alimentele încă bune de consum ar urma să fie preluate de organizaţii şi redistribuite către zonele defavorizate.
Oferte obligatorii pentru produsele care expiră curând
Şi ofertele speciale pentru produsele care se apropie de termenul de expirare vor fi obligatorii. Mulţi retaileri fac deja asta. „La final de program, pot să se bucure de reduceri substanţiale, la produse proaspete, în special, de la brutărie sau de la legume, fructe. În anul 2020, spre exemplu, valoarea totală a produselor donate a fost de 3,5 milioane de lei”, spune un retail manager, potrivit observatornews.ro.
Platforma naţională pentru combaterea risipiei alimentare ar urma să coste maximum 40.000 de euro şi va trebui să fie funcţională până în 2025. Amenzile pentru nerespectarea legii vor fi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.
5 Comentarii
1. Iar mancarea, in majoritatea cazurilor, tot la gunoi va ajunge. Insa nu restaurantul va fi cel care-l arunca ci consumatorul / clientul care-l ia la pachet acasa. Mai ales daca dupa consumul de la restaurant omul mai are chef si de o plimbarica sau de un snaps la un bar, ia punguta cu mancarea dupa el/ ea, nu ?
2. Nu demult mancarea neconsumata… Citeste mai departe
@Tit: Exact, normele europene nu lasa porcii sa manance mancare scumpa din restaurant. Cartofii congelati si carnea care expira in cateva zile sunt cumparate oricum la pret redus de fast fooduri. De aia cartofii si micii de acolo nu prea au gust.
@Tit: punctul 3 e aproape imposibil. In sensul ca sunt multe restaurante care au carne expirata deja cand o servesc.
ok, dar sa nu ne taxeze pe noi, clientii, 5 lei pentru o porcarie de ambalaj, atunci.
@ : la pretul mancarii super umflat, mai baga si ambalaj la pret de geanta.