O nouă licitație pentru drumul Răchiţele-Ic Ponor. Sunt șase ani se când se lucrează la un drum de 20 de km
Consiliul Județean Cluj lansează o nouă licitație pentru terminarea lucrărilor la drumul Răchiţele-Ic Ponor, începute în 2009 și nefinalizate nici acum.
Contractul urmează a fi executat în două etape şi va implica execuţia lucrărilor de drumuri, a lucrărilor de scurgere a apelor şi consolidări cu anrocamente, lucrări de consolidare cu gabioane, lucrări de consolidare cu ziduri de sprijin, lucrări de execuţie şi de reparaţie a podeţelor, lucrări de amenajare a terenului şi lucrări de semnalizare, confecţionarea şi montarea de plăci de informare şi publicitate etc. Totodată, asistenţa tehnică va fi realizată de un proiectant.
Problemele la acest drum sunt foarte mari. O expertiză efectuată de experții de la Facultatea de Construcții din Iași a arătat că betonul folosit este de slabă calitate și nu face parte din clasa de calitate cerută de proiect și caietul de sarcini. Citește AICI concluziile.
”Mă bucură faptul că, la foarte scurt timp după reluarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene prin turnarea de covor asfaltic, am reuşit să facem paşi concreţi în vederea deblocării acestui proiect cu finanţare europeană care vizează reabilitarea unui drum de o importanţă deosebită. Finalizarea acestuia va contribui semnificativ la punerea în valoare a unui întreg areal insuficient exploatat în prezent din punct de vedere turistic, asigurând astfel o mai intensă dezvoltare economică locală şi generând un plus de bunăstare în numeroase comunităţi” a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, domnul Vakar Istvan.
Valoarea totală estimată a contractului de achiziţie publică, pe ambele etape, este de 18.211.662 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată atât din bugetul judeţului Cluj, pentru cheltuielile neeligibile aferente primei etape, cât şi din fonduri nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională/POR) pentru execuţia lucrărilor din etapa a doua. Durata de implementare a contractului este de şase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Contractul de reabilitare a drumului Răchiţele - Prislop - Ic Ponor, pe o lungime totală de 20,5 km, este finalizat în proporţie de cca. 70%. Valoarea totală a proiectului este de 59.678.410,51 lei, acesta vizând, în principal, îmbunătăţirea traficului rutier pe drumurile judeţene DJ 108C şi DJ763, conectarea zonei la circuitul turistic naţional şi, respectiv, valorificarea potenţialului turistic extrem de ridicat al zonei.
Licitația pentru construcția drumului Răchițele – Ic Ponor a fost organizată în anul 2009, și a fost câștigată de firma MBS Group din Turda, care în prezent a intrat în insolvență. Societatea a fost catalogată de presă ca făcând parte dintr-un grup de firme agreate de PDL pentru câștigarea unor contracte cu statul, de peste 50 de milioane de euro.
Prețul foarte mic oferit de societatea MBS Group, o firmă apropiată de PDL, și care a câștigat contracte importante în valoare de peste 50 de milioane de euro, a fost de aproximativ 34.4 milioane de lei, un cost foarte mic cu care nu se putea construe cei 20 de kilometri de șosea.
Licitația pentru drumul turistic Ic Ponor a fost făcută de fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. La licitația inițială din 2009, asocierea condusă de firma MBS Grup a câștigat cu suma de 8 milioane de euro, dar, după 2 ani de muncă ”intensă”, Consiliul Județean Cluj a fost informat că s-a reușit modernizarea a numai 5 kilometri. Prin contract asocierea avea obligația să termine proiectul în 18 luni de la semnarea acestuia, adica 1 ianuarie 2011.
Din aprilie 2011 lucrările au stagnat timp de aproape un an din cauza unei gafe de proporții, proiectanții nu au prevăzut și podurile necesare pe acest drum finanțat din fonduri europene.
După schimbarea conducerii CJ Cluj, în iunie 2012, Horea Uioreanu a acordat un nou termen pentru acest proiect. Termenul de efectuare a lucrării a fost prelungit în 2012 cu 9 luni, expirând în martie 2013.
Lucrările de reabilitare a acestui drum, cu o lungime de 20,5 kilometri, costă în total 59.678.410 de lei, din care valoarea nerambursabilă este de 48,8 milioane de lei, iar contribuţia Consiliului Județean Cluj este de 1,4 milioane de lei.
Firma MBS Group, care a câștigat licitația, este detinută de fostul consilierul local PDL din Turda, Gabriel Silagyi și a câștigat în perioada 2010 - 2011 contracte cu statul în valoare de 50 de milioane de euro pentru construirea unor patinoare din plastic în valoare de 150 de mii de euro fiecare.
3 Comentarii
daca ati vedea ce drum a facut firma Diferit de la Belis pana la Rachitele peste munte,ramai uimit.si in scurt timp,acolo fusese drum forestier unde umblau doar tractoare articulate forestiere si acuma e asfaltat,rigole betonate,taluzuri si lise sau parapeti unde a fost nevoie...si MBS'u a dat la tepe in zona la pensiuni sau chiar subcontractori si… Citeste mai departe
Si DNA-ul ce face? Ce asteapta? banii au disparut (multi) si s-am auzit ca cineva sa fie arestat.....
Angajatii Cons.Jud.care au luat bani pe ore suplimentare pt.coordonarea acestui proiect de executie sa dea banii inapoi !! Acestia sunt o rusine !! Nu fac nimic.Cum mai stau in functii de conducere cand judetul nu finalizeaza proiecte din fonduri europene .Datorita lor suntem codasii din Transilvania la accesare fonduri.Judetul este sub orice critica… Citeste mai departe