Oficial maghiar, declarații inedite la Cluj-Napoca! A propus un sistem de burse pentru tinerii maghiari din Transilvania care studiază în limba română


Ministrul ungar al culturii şi inovării, Balázs Hankó, s-a aflat joi, 22 august, într-o vizită la Cluj-Napoca. Oficialul a afirmat că modelul învăţământului superior şi al formării profesionale din Ungaria trebuie să fie asigurat în întreg Bazinul Carpatic, inclusiv în Transilvania.

Balázs Hankó a declarat că Ungaria trebuie să ofere tinerilor din alte ţări numai formări care nu sunt disponibile în ţara lor, în aşa fel încât tinerii să fie încurajaţi să se reîntoarcă pe pământul natal după terminarea studiilor, motivând că trebuie creat un sistem de burse care să sprijine acest lucru.

În opinia ministrului ungar, trebuie dezvoltat un sistem de burse şi pentru tinerii maghiari din Transilvania care studiază în limba română în Bucureşti, Braşov şi Timişoara, pentru a-i încuraja să se întoarcă în zona lor natală şi să valorifice cele învăţate în beneficiul propriei comunităţi.

El a afirmat că societatea are nevoie de universităţi competitive cu identitate maghiară, de o reţea de colegii profesionale şi de un sistem de burse care să susţină rămânerea tinerilor în ţara lor natală. 

De asemenea, ministrul ungar a transmis că Transilvania are nevoie de forţă de muncă calificată, iar pentru ca regiunea să aibă un tineret cu o identitate maghiară competitivă, formele de învăţământ trebuie să fie cuplate cu un sistem de burse, iar cele existente trebuie consolidate.

Ministrul ungar al culturii şi inovării a subliniat că atât învăţământul superior, cât şi formarea profesională ar trebui să aibă un rezultat direct pe piaţa muncii, iar universităţile, în calitate de motoare economice ale zonelor respective, ar trebui să garanteze pentru studenţii lor găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor sau formării. Acest element al schimbării de model este foarte important, deoarece „reuşita tinerilor este succesul naţiunii”, a declarat ministrul ungar. 

Oficialul ungar a participat la o masă rotundă intitulată „Oportunităţi educaţionale fără frontiere – reuşita pe pământul natal şi formări în Ungaria”, organizată în Curtea Tineretului din cadrul celei de-a 15-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca. 

Alături de el, au fost invitați la masa rotundă secretarul de stat ungar pentru învăţământ superior, Veronika Varga-Bajusz şi deputatul şi vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor din România, Ödön Szabó. 


Comentarii Facebook