Miercuri 8 Ianuarie

Oleleu anunța investitori în Parcul Tetarom IV, dar acum proiectul este pus pe butuci. CJ Cluj refuză banii europeni

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, anunța anul trecut că parcul Tetarom IV va fi închiriat unei firme olandeze. Joi, 30 aprilie, Consiliul Județean Cluj a reziliat contractul de construire a parcului din cauza unor erori de calcul.

 

Pentru Tetarom IV am primit o delegație din Olanda, care ar dori să încheie un contract cu noi pentru ocuparea în totalitate parcul din Feleacu, cu toate societățile cu care colaborează”, a declarat la emisiunea Știri de Cluj LIVE din 13.02.2014, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu. Vezi AICI declarația.

 

Este vorba despre o firmă care produce echipamente electronice și care are stânse legături cu alte companii românești.

 

Această societate ar produce locuri de muncă mai bine plătite și plus valoare. Ar face echipamente care sunt produse în colaborare cu alte companii de la noi din țară. Olandezii și-ar dori să fie toate pe aceeași platformă. Astfel și-ar reduce și costurile de transport, dar și de producție”, a mai spus Oleleu, care a adăugat că ar fi vorba despre relocarea unei fabrici.

  

Moderatorul emisiunii, Delia Cărbune, l-a întrebat pe Ioan Oleleu dacă nu cumva este o investiție fantomă, la fel ca și cea de un miliard de euro anunțată de CJ Cluj în 2012, și acesta a răspuns: ”Au existat ceva discuții atunci. Au fost unele delegații cu care s-au purtat negocieri. Un altfel de investitor a discutat și cu alții și a studiat piața. Încă se mai poartă discuții. Oricum nu eu am anunțat acea investiție”, a spus acesta.

 

Parcul Tetarom IV ar fi urmat să fie construit pe 14 hectare, dar acum a fost pus pe butuci. ”Bugetul total al proiectului, conform contractului de finanțare: este în valoare de 54.912.262,00 lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de 35.663.454,20 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 17.831.727,10 lei, reprezentând 50 % din valoarea eligibilă a proiectului. Contribuţia proprie în proiect este în valoare de 26.531.239,30 lei, reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile eligibile, în valoare de 17.831.727,10 lei,  adică 50% din valoarea eligibilă a proiectului şi 8.699.512,20 lei reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile – respectiv alimentare cu energie electrică şi gaz. TVA-ul aferent proiectului va fi suportat de Judeţul Cluj şi este în valoare de 10.549.295,60 lei”, se arată într-un document al CJ Cluj.

 

Construcția urma să fie făcută de ACI Cluj, dar s-au găsit probleme. ”În urma numeroaselor sesizări ale Antreprenorului și a problemelor ridicate în cadrul sedințelor de comandament privind omisiunile proiectului, au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic.

 

Proiectul revizuit a fost predat la registratura Consiliului Județean Cluj de către proiectant la data de 25.03.2015, și s-a constatat faptul că, acțiunea de revizuire a acestuia, a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări și, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuției Județului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Menționăm că,  în cadrul revizuirii, nu sunt cuprinse valorile pentru noile soluții ce se impun pentru  realizarea alimentării cu gaze naturale și energie  electrică”, se mai arată în proiectul CJ Cluj se reziliere a costruirii parcului. 

 

Consilierii județeni au votat favorabil respingerea finanțării europene.

Comentarii Facebook